Tarih: 21.01.2022 16:59

AKAD Gecesinden ‘anadil ve kadın´ çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

Sadet Berkyürek/İskenderun

AKAD, yöresel kültürde özel bir öneme sahip 14 Ocak Res El Seni ile 19 Ocak Kıddes Gününü, tiyatro topluluğu ve Arapça şarkıların de birlikte seslendirildiği şenlikte birleştirdi. Ahlidder Arapça Tiyatro topluluğunun sahne aldığı şenlikte bir de içli köfte çekilişi yapıldı, Arapça şarkılar birlikte seslendirildi.

AKAD, yöresel kültürde özel bir öneme sahip 14 Ocak Res El Seni ile 19 Ocak Kıddes Gününü, tiyatro topluluğu ve Arapça şarkıların de birlikte seslendirildiği şenlikte birleştirdi. Ahlidder Arapça Tiyatro topluluğunun sahne aldığı şenlikte içli köfte çekilişi yapıldı, Ayhan Bağdat ve Murat Özgün, şarkıları katılımcılarla seslendirildi.

Yenmiş, Arapça için seçmeli ders desteği istedi

İlköğretim okulları ile liselerde Arapça´nın seçmeli ders olarak okutulacağını hatırlatan Nihat Yenmiş, açılış konuşmasında, “Bizim anadilimiz olan Arapçayı, okur yazar hale getirebilmemiz için çocuklarımız, gençlerimiz seçsinler. Süre, 7 Şubat tarihe kadar yapılacak seçmeli dersler önümüzdeki öğretim döneminde okutulacak. Arapçayı seçmeli ders olarak almaları için destek verin. Anadilimizde ´anlıyorum, ama konuşamıyorum´ durumuna geldik. Bir insanın kendi kültürünü devam ettirebilmesi için mutlaka anadilini çok iyi konuşabilmesi gerekir.”

Türkiye´nin farklı yerleşimlerindeki farklı etkin ve kültürel dokunun zenginliğine işaret eden ve ‘Türkiye bir mozaiktir´ diye konuşan Yenmiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu zenginlik Türkiye Cumhuriyeti´ni yüceltir. Ana dilimiz Arapça ama Türkçe´yi de çok iyi öğreneceğiz, konuşacağız. İngilizceyi, Fransızcayı da öğreneceğiz. Ama önce Arapça´yı öğrenmeliyiz. Çünkü anadilimiz. Eğer anadilimizle okuryazar, konuşursak sahip olduğumuz kültürü bizden sonraki nesillere aktarabiliriz. Zaten bugün sahnelenecek tiyatronun en cezbedici tarafı anadil üzerinde sergilemeleridir. Kültürümüzün yaşatılması adına ana dilimizi çok güzel konuşmak ve aktarabilme adına hepinizden gayret bekliyorum.

Alkışları ‘kadınlar´ için istedi

Toplumun her kesiminin kadına yönelik ayırımcılık, şiddet ve cinayetlerine karşı ortak yaklaşıma davet eden şenliğin sunucusu Sibel Tümkaya, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi. Programda sahne alan Farfur da kadına yönelik şiddetin de toplumsal muhalefetin susturulmasında bir araç olarak kullanıldığını vurguladı, kadınların Türkiye´nin bir çok merkezinde sesini çıkarmasından umutlandıklarını söyledi. Farfur, en büyük alkışı da sesini durmak için bağıran kadınlar için istedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —