Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yörede iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere Akdeniz meyve sineği ile mücadele için ücretsiz hidrolize proteini dağıttı.

İskenderun/SES

 Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Dörtyol Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere yönelik etkinlik düzenlendi. Etkinliğin açılışında konuşan Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Çolakoğlu, 'Anavatanı Afrika´nın doğusu ve tropikal bölgeler olan Akdeniz meyve sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülmektedir. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için yörede turunçgiller ve Kayısı, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin, elma ve incir meyvelerinde zarar vermektedir. Birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için bu sineklerle mücadele büyük önem taşımaktadır. Akdeniz meyve sineği, Dünya Ticaret Örgütü kararıyla ihracat toleransı sıfır olan, zararlı, yaş sebze ve meyve ihracatının önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Ev sineğinin üçte ikisi büyüklüğünde olan Akdeniz meyve sineği, sarımsı renk ile ayırt edilebilinir. Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengi olan bu sineklerin kanatlarında siyah ve soluk kahverengi şeritler yer alıyor. Ağustos ayı içinde bahçelere asılan tuzaklar aracılığıyla ergin sineklerin çıkış kontrolleri yapılırken, Akdeniz meyve sineği tespit edildiğinde meyveler vurma olgunluğuna erişmişse mücadeleye başlanır. Meyvelerde zarar oluşturma zamanı; meyvelerin vurma olgunluğuna erişiminin dipten itibaren sararma başlamasıyla anlaşılır. Çiftçilerin zararlı mücadelesinde ortak hareket etmesi mücadelenin başarısını arttırır' değerlendirmesini yaptı.
Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadelenin ´tuzak metodu´ olduğunu ve feromonlar kullanılarak uygulandığını anlatan Çolakoğlu, 'İçinde karşı cinsin kokusunu bulunduran tuzaklar, böcekleri cezbederek imha etmektedir. Böylelikle erginler yok edilerek böceklerin üremesi engellenmekte. Tuzaklar bir dönüme 5 adet asılarak yerleştirilir. Meyvelerde kalıntı bırakmayan bu yöntem, 120 güne kadar etkili olmaktadır. Yerden yaklaşık 1.5 metre yükseğe asılan bu tuzaklar, ağacın güney yüzüne yerleştiriliyor. Çiftçilerin tuzakları kurarken veya kaldırırken eldiven takması gerekir. Tuzakların meyve renk değişiminden ortalama iki hafta önce asılması, tuzakların etkinliğini artırıyor. Birçok Akdeniz ülkesinde kullanılan bu tuzakların kullanımı kolay, ekonomik ve depolaması zahmetsizdir' açıklamasını yaptı. Slayt gösterisi ile uygulama tekniklerinin anlatıldığı etkinliğe katılan üreticilere ücretsiz olarak hidrolize protein dağıtıldı.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,88% 0,34
  • EURO

    46,99% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4314,01% 0,46
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00