İskenderun/SES
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde öğrenci olduğu dönemde başladığı çalışmalarını mezun olduğu yıl tamamlayan Serkan Işıklı, 'Dijital Melek Yatırımcılık Programı'nda görme engelli bireyler için “Yapay Zekâ Tabanlı Akıllı Gözlük (Guiderverse)” girişimi ile desteklenmeye hak kazandı. Işıklı’nın Guiderverse Projesi, dijital dünyada yüksek potansiyelli ve sürdürülebilir girişimleri dijital pazarlamanın her alanında destekleyen bir melek yatırım modeli olan Dijital Melek Yatırımcılık 6. Döneminde toplamda 1.200 başvurudan 1.880.000 liralık ödülü alan 3 girişimden biri oldu.
Yapay Zekâ Tabanlı Akıllı Gözlük Projesi; başvuruların fayda, özgünlük ve dijitalde büyüme potansiyeli gibi kriterler üzerinden titizlikle değerlendirildiği iki aşamalı eleme sürecinin sonunda 1 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşen birebir görüşme ve sunum ile Dijital Melek Yatırımcılık Programına davet edildi, hiçbir bedel veya hisse talebi olmadan dijital pazarlama yatırımının yapılacağı SEO, UX, Sosyal Medya Yönetimi, Google Ads, teknik donanım gibi alanlarda projelerinin dijitalde daha güçlü konumlanması için hizmet ve mentörlük alma hakkı kazandı.
İSTE'den yapılan açıklamaya göre, görme engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış giyilebilir akıllı bir gözlük olan Guiderverse Akıllı Gözlüğü; nesne tanıma sistemi ile bireyin etrafında bulunan nesneleri (kapı, bardak, dizüstü bilgisayarı, pencere, merdiven, masa, sandalye vb.) bireye bildirecek sistemi kurmakla beraber, yüz tanıma sistemi ile birlikte bireyin kişisel veri tabanına kaydettiği kişileri bireye bildirecek. Açıklamada, "Tanınmayanları ise bilinmeyen kişiler olarak bildirecek olan Guiderverse, renk tanıma sistemi ile birlikte gözlüğün önüne getirilen rengin ne olduğunu bireye haber verecek. Görme engelli bireylerin alışveriş esnasında kâğıt para tanımakta zorlanmasından dolayı gözlüğün para tanıma sistemi ile bu sorunun ortadan kaldırılması hedefleniyor. Aynı zamanda bireyi alışveriş yaparken desteklemek için barkod okuma sistemi de eklenen girişim, yazı okuma sistemi ile birlikte her insanın temel yaşam hakkı olan bilgiye erişim hakkını bireye sağlamış olacaktır. Mesafe sensörleri ve görüntü metre ile birlikte bireye tehlike yaratabilecek engelleri bildirerek kazaları ortadan kaldıracak" ifadesine yer verildi. Açıklamaya göre, İSTE’de eğitim almanın ayrıcalıklı olduğunu ifade eden Serkan Işıklı, hazırladığı proje fikrinin, İSTE’deki akademisyenlerin yönlendirmeleri ve destekleriyle çalışmalarına devam ettiğini belirtti ve 'Teknofest finalistliği' döneminde İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde 1. sınıftayken YBS akademisyenlerinden Emine Uçar'ın danışmanlığıyla birlikte Teknofest 2021 İnsanlık Yararına Teknoloji Kategorisinde finalist olduğu dönemde oluştuğunu söyledi. Işıklı, "Bölümümüz Startup ve Girişimcilik dersleri ile birlikte proje fikrimizi olgunlaştırdık ve daha sonra Mersin Teknoparkta şirketimizi kurduk. Bu proje fikrinin oluşmasında, olgunlaşmasında ve pazarlaması konusunda İSTE Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün bana çok faydası oldu" dedi. İSTE Rektörü Tolga Depci de “İnsanlığa fayda sağlayan projelere imza atmaktan, bu projelere imza atan gençler yetiştiriyor olmaktan onur duyuyoruz. Dijital Melek Yatırımcılık gibi programlar tarafından desteklenen projelerde İSTE adının yer alması, öğrencilerimizin bu imkânların bilincinde olması çok kıymetli. Görme engelli bireyler için büyük kolaylıklar sağlayacak olan bu proje ile engelleri ortadan kaldırmanın ve eşitliğe hizmet etmenin bir parçası olmaktan dolayı ayrıca mutluyum. İnsanlığa önemli bir hizmette bulunan Serkan Işıklı'yı tebrik ediyor ve gelecekte daha nice başarılara imza atmasını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
9949,01%0,33
35,14% -0,18
36,64% 0,02
2979,61% 0,57
4794,85% -0,07