AKP ve CHP arasında 'okul polemiği'

CHP'li Özçağdaş'ın, "Hatay’da 18 ayın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılmış bir tek okul yok" açıklamasına AKP Hatay Milletvekilleri Özel ve Karahan yanıt verdi: Yapılan tüm çalışmaları görmedikleri gibi...

EĞITIM 10.08.2024 12:36:00 0
AKP ve CHP arasında

AKP Hatay Milletvekilleri Kemal Karahan ve Abdulkadir Özel, Hatay’da yaptığı ziyaret ve görüşmeler sonrası açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş'ın, halkı yanlış bilgilendirdiğini savundu. 

CHP'li Özçağdaş'ın, 6 Şubat depremleri sonrası eğitime ilişkin "Hatay’da 18 ayın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılmış bir tek okul yok. 210 okul yıkılmış ama açılışını yaptıkları bir okul bile yok. 88 okul prefabrik olarak hizmet veriyor. Hayırseverler sayesinde yapılmış, hayırseverler olmasa o 88 prefabrik okul da olmazdı" değerlendirmesinde bulunduğunu belirten AKP'li Özel, "Hiç araştırma yapmadan belki de eğitimden anlamayan birine sormuş ve duyduğu ilk cümleleri açıklama olarak yansıtmış. CHP’li arkadaşlar hükümetimiz Hatay’da eğitimle alakalı ne yapmış depremden sonra kaç tane okul açmış görselleri ile paylaşıyorum" ifadesiyle yanıt verdi. Milletvekili Özel, "2023 yılında 68 tane hafif çelik ve betonarme okul tamamlanarak açılışı yapılmış, 48 okul inşaatı TOKİ, Piktes ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış, 20 tanesi ise hayırseverler tarafından yapılarak açılmıştır. 2024 yılı içinde ilimizde 32 tane hafif çelik ve betonarme okul tamamlanarak açılışı yapılmıştır. 14 tanesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış, 18 tanesi ise hayırseverler tarafından yapılarak açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 106 okul, hayırseverler tarafından ise 31 okul inşaat faaliyetleri devam etmektedir. Güçlendirme kapsamında 180 okulun tahkiki yapılarak güçlendirme çalışmaları devam etmektedir" açıklamasını yaptı. Milletvekili Karahan da "İlimizde 2023 yılı içerisinde TOKİ ve Milli Eğitim Bakanlığı ile PİKTES projesi kapsamında 48, hayırseverler tarafından 20 olmak üzere toplamda 68 okul yapılarak hizmete açılmıştır" değerlendirmesine yer verdi.

2024'te 32 okulun 14’ünü bakanlık, 18'ini hayırsever yaptı

"CHP Genel Başkan Yardımcısının Milli Eğitim Bakanlığımıza yönelik asılsız iddialarına karşı cevabımızdır" başlığı ile 7 Ağustos tarihinde saat 22.04'te sosyal iletişim sitesinden 4 fotoğraflı paylaşım yapan seçim öncesi Milli Eğitim Hatay İl Müdürlüğü görevinde de bulunan milletvekili Karahan, şu ifadelere yer verdi: "CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Suat Özçağdaş’ın, deprem sonrasında Hatay’da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hiçbir okul yaptırılmadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. İlimizde 2023 yılı içerisinde TOKİ ve Milli Eğitim Bakanlığı ile PİKTES projesi kapsamında 48, hayırseverler tarafından 20 olmak üzere toplamda 68 okul yapılarak hizmete açılmıştır. 2024 yılı içinde ise 14’ü Bakanlığımızca, 18 tanesi ise hayırseverler tarafından olmak üzere toplamda 32 okul hemşehrilerimizin hizmetine sunulmuştur. Hali hazırda Bakanlığımız tarafından 106 okulun, hayırseverler tarafından ise 31 okulun inşaat faaliyetleri devam ettirilmekte olup en kısa zamanda bu okullarımız da eğitim faaliyetlerine başlayacaklardır. Depremin oluşturduğu olumsuz etkinin, eğitim faaliyetlerine yansımaması için göreve geldiği tarihten bu yana tüm gücüyle emek veren Bakanımız Sayın Yusuf Tekin’e teşekkür ediyoruz."

Özel paylaşımında nelere yer verdi?

Milletvekili Özel, 8 Ağustos tarihinde saat 15.01'de sosyal iletişim sitesinden yaptığı 8 fotoğraflı paylaşımda şunlara yer verdi: "CHP deprem bölgesine hem kör hem de sağır maalesef. Yapılan tüm çalışmaları görmedikleri gibi göstermek istediklerimize de gözlerini kapatıyorlar. Böyle bir muhalefeti hiçbir ülkede görmek mümkün değil. Hatay’da konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş şöyle açıklama yaptı: 'Hatay’da 18 ayın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılmış bir tek okul yok. 210 okul yıkılmış ama açılışını yaptıkları bir okul bile yok. 88 okul prefabrik olarak hizmet veriyor. Hayırseverler sayesinde yapılmış, hayırseverler olmasa o 88 prefabrik okul da olmazdı.' Bu cümleleri dile getiren biri hiç araştırma yapmadan belki de eğitimden anlamayan birine sormuş ve duyduğu ilk cümleleri açıklama olarak yansıtmış. CHP’li arkadaşlar hükümetimiz Hatay’da eğitimle alakalı ne yapmış depremden sonra kaç tane okul açmış görselleri ile paylaşıyorum. Yavaş çekim drone görüntüsü de özellikle okulları görmeniz için ekledim. Lütfen dikkatle okuyun ve izleyin! '20.02.2023 tarihinde ilimizde meydana gelen depremlerin hemen sonucunda 2023 yılı içinde ilimizde 68 tane hafif çelik ve betonarme okul tamamlanarak açılışı yapılmıştır. 48 okul inşaatı TOKİ, Piktes ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış, 20 tanesi ise hayırseverler tarafından yapılarak açılmıştır. 2024 yılı içinde ilimizde 32 tane hafif çelik ve betonarme  okul tamamlanarak açılışı yapılmıştır. 14 tanesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış, 18 tanesi ise hayırseverler tarafından yapılarak açılmıştır. Şuan Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından 106 okul, hayırseverler tarafından ise 31 okul inşaat faaliyetleri devam etmektedir. Güçlendirme kapsamında 180 okulumuzun tahkiki yapılarak güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Aralık 2024 itibariyle bitirilmesi hedeflenmektedir.' Biz okul açılışlarına kurdele kesmeye bile zaman bulamazken CHP çeşme açılışı için tören düzenleye dursun. Hemşerilerimiz çalışanı da yatanı da konuşanı da görüyor. Hatay’ı ilmek ilmek dokuyup, yeniden ayağa kaldırıyoruz."

Özçağdaş: Açıklamanın kaynağı görüşmeler ve valilik raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş ise Suat Özçağdaş 8 Ağustos günü saat 20.45'te sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, Milli Eğitim Hatay İl Müdürlüğü yapan Hatay Milletvekili Karahan'a Adıyaman'dan yanıt verdi. Depremin 18. ayında, 6 Ağustos’ta Hatay’a geldiğini ve bölgede devam eden sorunları görüp, dinlediğini, yöneticiler, sendika temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve velilerle görüştüğünü ifade eden Özçağdaş, "paylaşımında şunlara yer verdi: "Görüşmelerime ve Hatay Valiliğinin 7 Temmuz tarihli Faaliyet Raporuna dayanarak dedim ki 6 Şubat depremlerinde 210 okul yıkılmış ya da ağır hasar alarak kullanılmaz hale gelmiş olmasına rağmen bugüne kadar temelini atıp tamamladığınız, eğitim-öğretime başlamış bir okulunuz bile yok.  Çoğunluğu hayırseverler tarafından yaptırılan 88 tane prefabrik okul var sadece. Sizin yeni yapıldı diye görsellerini paylaştığınız okullarla ilgili gerçek durum şu şekilde: Antakya Büyükdalyan Tüm Kalplerde İlkokulu Axa Sigorta tarafından yaptırılan, prefabrik okullardan biri. Reyhanlı Anadolu Lisesi diye paylaştığınız fotoğrafın hangi okula ait olduğu belli değil, henüz öğrenciler kullanmaya başlamamış. Reyhanlı Anadolu Lisesinin tadilatı ise hala bitmemiş. Dr. Mustafa Gençay Anadolu Lisesi 6 Şubat depremlerinde çok şükür ki yıkılmamış, hafif hasar almış bir okulumuz. Okulun hasar alan kütüphanesi de hayırseverler tarafından yenilenmiş. Dörtyol Numuneevler Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin inşaatı devam ediyor. Hatay Valiliğinin resmi X hesabının 30 Temmuz tarihli gönderisinden kontrol edebilirsiniz. Tekrar söylüyorum: Depremden bugüne kadar temel attığınız, tamamladığınız, eğitim-öğretime başlamış bir tek okulunuz bile yok. Tamamlanmış, kullanıma açılmış 100 okul hangileriyse yazın, biz de gidip görelim."


Anahtar Kelimeler: arasında ' polemiği'

İSTE’de rektörlük başvurusu başladı

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

Taksilere 'yönetim merkezi' uygulaması

"Eğitim, sağlık ve temel ihtiyaçlarda" işbirliği

Araçta 336 tarihi eser

Dörtyol'da 'tefecilik' operasyonu

Ulucami, HBB ile Bursa arasında 'bekliyor'

Okul temizliğine 480 görevli

"Vali" Demiryürek, törenle uğurlandı

Befesa'da anlaşma sağlandı

Yağışlar olumsuz etkiledi

"Çocuk cinayetleri politiktir"

  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,27% 0,11
  • EURO

    37,63% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2916,40% -0,16
  • Ç. ALTIN

    4900,39% 0,00