'AKP–MHP ittifakı kırılgan'

Samandağ´da düzenlenen Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivalinde, 'Türkiye´de siyasal durum ve sol” konulu söyleşi düzenlendi. Deniz Sitesi Doğal Cafe´deki panel, Adnan Eryılmaz´ın moderatörlüğünde yapıldı.

Samandağ/SES

 panelde konuşan CHP eski milletvekili İlhan Cihaner, yöreyi, başka bir dünyanın mümkün olacağının örneği olarak gösterdi. Ülkenin seçim sonrası önemli bir kavşaktan geçtiğini, seçimde hayal kırıklığı yaşandığını ifad eden eski milletvekili Cihaner, 'Bizler ancak anlaşarak, dayanışarak ve birlikte olarak başarabiliriz. AKP ve MHP‘nin yaptığı siyasi bir rotasyondur. Değişen koşulları kavrayarak yeni bir hamle yaptı. Bunun da hukuki sürecini hazırladılar. Biz buna karşı uygun refleksleri gerçekleştiremedik. AKP siyasal üstünlüğünü kaybettiği bir süreçte ittifak yasasını çıkardı. Bunun birinci hedefi HDP´yi baraj dışı bırakmaktı. Dünyanın en yüksek seçim barajının olduğu bir yerde ittifak yasası çıkarıldı. Bütün bunlara karşı bir refleks geliştirilemedi. Seçimin çalınması, diye adlandırdığımız seçim yasasında mühürsüz oyların geçerli sayılması da yasallaştı. Aynı apartmanda oturanların farklı sandıklarda oy kullanması fazla işlenmedi. Bunun seçime ve sandığa ne gibi katkısı olduğunu ciddiye almadık. Ve etkisini tahmin edemedik. Bunlara karşı hamleler yapılmalıydı. Adil koşullarda olmayan seçim için muhalefet bunu engellemek amacıyla iktidara baskı yapabilirdi. Biz kendimizi anlatamadık veya bu iktidara gidici gözüyle baktık. Kazanacağımızı düşünüyorduk' dedi. Cihaner, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Umutsuzluğa gerek yok. Bunlardan muhakkak ders çıkarmalıyız. Bu seçim süreci siyasetsiz bir seçim sürecidir. Artık değişen bir dünya var, bir toplum var bunları göz önünde bulundurmamız lazım. Seçimde sandığa kadar gelen oyların önceki sürecini biz tartışmadık. Vaatler yarışına gidildi. Bundan sonrası için umutsuzluğa düşmemek gerekiyor. Ben hala Gezi´nin ve adalet yürüyüşü´nün siyasal liderliği ve oluşumunu geliştirecek dinamiklerin hala var olduğunu ve uygun bir zamanı beklediğini düşünüyorum. AKP–MHP ittifakının kırılgan olduğunu düşünüyorum. Başarmak için özeleştiri ve sorgulama mekanizmasını geliştirmemiz şart. Olağanüstü bir durumda olağanüstü örgütlenmek gerekiyor. Bu iş geleneksel siyasetin kalıplarıyla olmaz.'
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da mevcut rejimin arkasında ciddi bir halk desteği olmadığını savunarak, son iki seçimde halkın tek adam yönetimine ´hayır´ dediğini ifade etti. Samandağ Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, SYKD Başkanı Orhan Cabir, Halkevi Başkanı Ali Karasu, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Muhasebeciler Odası Samandağ Temsilcisi Gül Oruç´un da katıldığı panelde konuşan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de, siyasette soldan bakan anlayışların biraya gelmesi gerektiğini ifade etti. Nehir, 'Sol´un yeni bir açılıma ihtiyacı da var' dedi.

 



Anahtar Kelimeler: ilhan cihaner

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9301,04%-1,01
  • DOLAR

    38,17% 0,54
  • EURO

    43,55% 0,41
  • GRAM ALTIN

    4083,54% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6612,78% 0,65