İskenderun'un Şahin Tepesi mevkinde rezerv alan ilan edilen 46 konut için süre dolmadan doğal gaz ve elektrik dağıtım firmaları ile HATSU görevlileri, evlerin boşaltılması için mülk sahiplerini 'keseriz' tacizine başladı.
Yöre sakinlerinden Mükremin Kurtcephe, "Güya, doğal gaz firmasının elemanı gelmiş ve bizi evde bulamamış. Bizimle görüşmesine gerek yok ki, doğal gaz sayacı kapı önünde, yani koridorda. Boşaltılması istenilen evlerimize yönelik yıldırma, baskılama yöntemi olduğunu düşünüyorum" dedi. İsmet İnönü Mahallesi Muhtarı Engin Altuğ da ertesi gün mahallede bazı kişilerin bulunduğu mesaj grubunda "HATSU yıkılacak evlerin suyunu kesmeye geldi, fakat daha süresinin olduğunu söyledim. Elektrikler de kesilecek birbirinize haber verin" ifadesini paylaştı. Kurtcephe, iki gün sonra da içme ve kullanma suyunun, HATSU görevlileri tarafından kesildiğini söyledi.
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'un İsmet İnönü Mahallesi Şahin Tepesi mevkinde rezerv alan ilan edilen 'sağlam' ve 'az hasarlı' 46 konutun yıkım için boşaltılması istenirken, verilen 30 günlük süre dolmadan doğal gaz firmasının elemanları, koridordaki sayaca ulaşamamış. Yörede oturanlar ise herkesin evde olduğu, evde kimsen olmasa bile koridorda bulunan doğal gaz sayacına ulaşılamadığına ilişken mesaj gönderdiğini belirtti. Kendisine de mesaj gelen yöre sakinlerinden Mükremin Kurtcephe, "Evde olduğumuz, hatta misafir ağırladığımız bir süreçte, doğal gaz firmasının elemanı gelmiş ve bizi bulamamış. Bizimle görüşmesine de gerek yok, doğal gaz sayacı kapı önünde, yani koridorda. Boşaltılması istenilen evlerimize yönelik yıldırma, baskılama yöntemi olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Koridordaki sayaca ulaşılamamışlar
Kurtcephe, doğal gaz firması tarafından 13 Kasım Çarşamba günü cep telefonuna gönderilen mesajda da şunlara yer verildiğini belirtti: "Sayın Abonemiz, 800......... nolu sözleşmenize bağlı meskene 13/11/2024 tarihinde gelinmiş olup sayacınıza ulaşılamadığı için faturanız oluşturulamamıştır. Güncel endeksinizi içeren sayaç fotoğrafı ile size en yakın şubemizden veya online işlemler kanalımızdan faturanızın oluşturulmasını talep ediniz. Sayacınızın daima ulaşılabilir durumda olmasını önemle hatırlatır, iyi günler dileriz. https://online.aksadogalgaz.com.tr/ B016"
Elektrik ve HATSU da muhtara gitmiş
Doğal gaz firmasının Kurtcephe'nin cep telefonuna gönderdiği mesajın ertesi günü, yani 14 Kasım Perşembe günü de Elektrik dağıtım firması Toroslar Edaş ile su dağıtımını yapan Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) görevlilerinin. 'elektrik ve suyu' kesmek için İsmet İnönü Mahallesi Muhtarı Engin Altuğ'a gittiği öne sürüldü.Muhtar Altuğ, mahallede bazı kişilerin bulunduğu gurupta "bugün HATSU yıkılacak evlerin suyunu kesmeye geldi, fakat daha süresinin olduğunu söyledim. Elektrikler de kesilecek birbirinize haber verin" ifadesini paylaştı. Gazetemize gönderilen bilgiye göre, muhtar Altuğ, paylaştığı mesajda şunlara yer verdi: “Arkadaşlar, komşular, bugün HATSU bu yıkılacak evlerin suyunu kesmeye geldi. Fakat daha süresinin olduğunu söyledim. Elektrikler de kesilecek. Birbirinize haber verin. Süre doldu mu bakın suyunuzu, elektriğinizi gelip keserler. Çünkü devlet bildirmiş. Çevre Şehircilik hem TEDAŞ'a hem HATSU'ya. Beni aradılar 'ben daha herkes boşaltmadı, günleri var' dedim. Bakın bunu göze alarak bir an önce evlerinizi boşaltın. Haftaya süreniz doluyor. Gelip elektriğinizi suyunuzu keserler, bilginiz olsun.”
Yörede oturan ve evini boşaltmayıp, hukuk mücadelesini sürdüreceğini ifade eden Mükremin Kurtcephe, "Muhtara niye gitmişler? Devletin kurumu HATSU'da çalışan ve elektrik firmasındaki görevliler bu kadar mı cahil? Kurumların verdiği süreyi doğal gaz, elektrik firması ile HATSU görevlileri mi belirliyor. Bana göre bu bizleri yıldırma politikasının bir parçası. Muhtar da bunun aracılığını yapıyor, bizleri korkutmaya, ürkütmeye çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Süre dolmadan suları kesildi
Kurtcephe, Şahin Tepesi mevkiindeki evlerinin suyunun ise 16 Kasım Cumartesi günü kesildiğini, kendilerine de hiçbir şekilde haber verilmediğini söyledi. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde görüştüğümüz bir yetkili ise içme ve kullanma suyunun, Çevre Şehircilik ve İkilim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü’nün yazısı üzerine, Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (HATSU) görevlileri tarafından kesildiğini söyledi. Rezerv alan ilanına karşı yürütmeyi durdurma istemli olarak Hatay İdare Mahkemesi’ne dava başvurusu yapan yöredeki vatandaşlar da, “Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU, Çevre Şehircilik ve İkilim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü’nün ‘sopası’ ya da ‘taciz aracı’ mı? Suyumuzun kesilmesi insancıl bir yaklaşım mı? Yasal süre dolmadan hangi yetki ve hakla suyumuz kesiliyor? Hatay Büyükşehir Belediyesi, halkı mı temsil ediyor, yoksa hukuksuzluğu mu? Ya da bu uygulama Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin insana, Hataylıya bakış açısını mı yansıtıyor?” sorularını yöneltti.
“HATSU'nun bu yanlıştan dönmesini bekliyoruz”
CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin de sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü, depremden 20 ay sonra İskenderun İsmet İnönü Mahallesi Şahintepesinde az hasarlı olan ve toplam 46 ayrı ailenin etkilendiği üç binanın rezerv alanı olması nedeniyle tahliyesini istedi. Depremden 20 ay sonra ve üstelik kış mevsimi gelmiş iken. Barınma sorununu çözemeyen iktidar şimdi de yeni barınma sorunlarına imza atıyor. Bakan rezerv alanları ilan edilirken bölge halkının görüşünün alınacağını ve kimseyi mağdur etmeyeceğini belirtmişti. Maalesef bunun sözde kaldığını İsmet İnönü Mahallesi sakinleri yaşayarak görüyor. Mahalle sakinleri tarafından yasal işlem başlatılmış ve rezerv alanının iptali için dava açılmıştı, ne yazık ki aradan yaklaşık bir ay geçmesine rağmen mahkemeden de yürütmeyi durdurma talebi konusunda bir değerlendirme yapılmadı. Normalde yıkım gibi geri dönüşü imkansız olan ve ciddi zararlar ortaya çıkacak durumlarda derhal verilmesi gereken yürütmeyi durdurma kararı maalesef aradan geçen bir aylık süreye rağmen verilmedi. Şu an 46 aile kış günü evlerine terk etmek zorunda kalacak. Bu da yetmezmiş gibi bir de evin tahliyesini kolaylaştırmak ve mahalle sakinlerinin direncini kırmak amacıyla Hatsu, Bakanlığın talimatı doğrultusunda su aboneliklerini de iptal etmiştir. HATSU'nun bu yanlıştan bir an evvel dönmesini ve kendi evlerinden çıkmaya zorlanan vatandaşlardan yana tavır almasını bekliyoruz. Barınma sorununu çözemeyen iktidarın depremden 20 ay sonra ben yaptım oldu düşüncesiyle az hasarlı olan ve 46 ailenin bulunduğu 3 binanın da rezer alanı ilan etmesinde herhangi bir kamu yararı olmadığı gibi bu vatandaşların mağduriyeti anlamına da gelecektir kış günü başlarına sokabilecek herhangi bir yer bulmaları zor olduğu gibi öğrencilerin Eğitim durumları da etkilenecek ve ciddi sorunlar ve mağduriyetler oluşturacaktır. Bu nedenle HATSU'nun abonelikleri bir an evvel açması ve işin aciliyetine binaen yürütmenin durdurulması talebinin bir an önce mahkeme tarafından karar altına alınması Özellikle de mağduriyet yaratacak uygulamalardan bir an önce dönülmesini tavsiye ediyoruz. Mahalle halkının görüşleri öncelikli olup onları mücadelesinde yanlarında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”
HATSU ekiplerinin, önceki gün (18 Kasım Pazartesi sabahı) Şahin Tepesinde evleri boşaltması istenilenlerden dava açanların suyunu açtığı öğrenildi.
9629,75%0,84
34,57% 0,08
36,20% 0,56
2965,86% -1,31
5031,94% 0,00