Çarşamba günleri söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları biyografik müzik dinletisine devam ediyor.
Akın Bodur/İskenderun
Etkinliğin belirli bir sanatçı konsepti olmadığını söyleyen Menderes Şereflişan, 'O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' açıklamasını yaptı. Münir Fikret Kızılok´la başlayan ve Cem Karaca, Barış Manço, Zülfi Livaneli, Kayahan, Yeni Türkü Grubu, MFÖ ve Erkin Koray´la devam eden müzik dinletisi, Bülent Ortaçgil ile sürdü. İSTE öğretim görevlisi Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, iki haftada bir pazartesi akşamı düzenleniyor.
Menderes Şereflişan, Bülent Ortaçgil´in eserlerini gitarla tanıtıldığı etkinlikte Hatice Tavşan da marakasla eşlik etti. 1950 yılında Ankara´da dünyaya gelen gitarist, şarkıcı ve besteci Bülent Ortaçgil, ilkokulu İstanbul Sultanahmet ilkokulunda bitirdi. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maalif Kolejinde alan Ortaçgil, eğitimini İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesinde tamamladı. Babası doktor, annesi ev kadını olan ve müzikle, lise yıllarında tanışan ve Mazhar Alason´la aynı okula gidip, ondan bir sınıf altta olan Ortaçgil, sınıf arkadaşlarıyla birlikte gitar çalmaya başladı, kendi aralarında gruplar kurdular. Farklı isimlerle amatör müzik yapan Bülent Ortaçgil, lise yıllarında The Beatles, Cat Stevens, Donovan ve Bab Dylan´ın tarzlarından etkilendi.
Kimya fakültesindeyken ´Anlamsız´ adlı ilk kırkbeşliğini yayınlayan Ortaçgil, ilk albümünü olan 'Benimle oynar mısın'ı da 1974 yılında çıkardı. Bu albümünde Türk pop müziğinin en önemli isimleri arasında bulunan Onno Tunç ve Ergun Pekakçan´la çalıştı. Gruplarda davul ve bağlama da çalan Ortaçgil, daha çok gitar kullandı. lise yıllarında tiyatro yapan ve atletizlme de wğraşan Ortaçgil, sade müzik yaptı.
Evlilik sonrası müzige 10 yıl ara verdi
Albüm sonrası evlenen Bülünt Ortaçgil, müzik kariyerine 10 yıl süreyle ara verdi. Bazı şirketlerde kimya mühendisliği yapan Ortaçgil, Fikret Kızılok´la beraber İstanbul´da Çekirdek Müzikevi´nde çaldı. Ortaçgil, müziğe Ali Kocatepe´nin girişimi ile yeniden döndü. bir albümünü Kocatepe´nin pilakçılığıdan çıkardı. Sanatçı Bülent Ortaçgil, ikinci albümünden kazandığı parayla sadece plak alabildi. Ortaçgil-Kızılok ortaklığı 1986 yılında 'Pencere önü çiçeği' albümle sonuçlandı. Dört yıl sonra, 16 yıl aradan sonra 'İkinci Perde' albümüyle müzik piyasasına geri dördü. İkinci Perde´de Ortaçgil´in en önemli yardımcısı bütün enstrümanları çalan Onno Tunç oldu. Ertesi yıl da 'benimle oynar mısın'ın devamı olarak nitelenen 'Oyuna devam' adlı albümünü çıkaran Ortaçgil, on yıl boyunca beraber çalacağı müzisyen arkadaşları Erkan Oğur, Cem Aksel, Gürol Ağırbaş´ı da biraraya getirdi. Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur, Cem Aksel, Gürol Ağırbaş kadrosu, Ortaçgil´in en önemli kadrosunu oluşturdu. Dörtlü, bu albümde biraraya geldi. 1994 yılında 'Bu şarkılar adam olmaz' albümünü çıkaran Ortaçgil, 1998´de de 'light'i çıkardı. 1999 yılında eski şarkılarını biraraya getirerek 'Eski defterler' adlı albümünü yayınlayan Bülent Ortaçgil, 2000 yılında birçok sanatçının Ortaçgil şarkılarını yorumladığı tribute albüm 'Şarkılar bir oyundur' arşivindeki yerini aldı. Yeni bestelerinden oluşan son albümünü 1998´de hazırlayan Bülent Ortaçgil, beş yıllık aradan sonda 'Gece yalanları' adlı albümünü de çıkardı.
'Sen; Gece yalanları; Şarkılar bir oyundur; Şarkılar bir oyundur 2; Eski defterler; Light; Bu şarkılar adam olmaz; Benimle oynar mısın; Oyuna devam ve İkinci perde' adlı albümlerini ve 20 solo albüm çıkaran Bülent Ortaçgil, 'Eylül akşamı; Kimseye anlatamadım; Düşler; Değirmenler; Sensiz olmaz; Bu su hiç durmaz; Hiçbir zaman; Yüzünü dökme küçük kız; Sen sorumlusun' gibi birçok sarkı da yaptı. Ortaçgil, şarkılarında bireyin kendisi ve çevre ile olan çatışmasını da yansıtmaya çalıştı.
Şereflişan, gitarıyla Ortaçgil´in 'Sen varın; Ama kaptan; Sensiz olmaz; benimle oynar mısın; Anlamsız; Oyuna devam; Bu su hiç durmaz; Beni kategorize etme; Yüzünü dökme küçzük kız; Uyusunda büyüsün ninni; Olmalı mı olmamalımı ' ve kız kardeşi Bahar için yazdığı 'Bahar Türküsü'nü seslendirdi. TRT için çocuk şarkıları kaydı da yapan Ortaçgil´in 'rüzgara söylenen şarkılar' ve 'Biz şarkılar albümleri hiç piyasaya çıkmadı. Sanatçının 'Büyükler için çocuk şarkıları' albümü ise 20 yıl sonra yayınlandı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55