“Altınözü, zeytinin gen kaynağı”

Altınözü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sefer Deviren, ilçede 168 bin dekar zeytinlik alanı varlığıyla toplam tarım arazilerinin yüzde 52´sini zeytinliklerin oluşturduğunu, Altınözü İlçesinde zeytinin önemli bir geçim k

EKONOMI 26.08.2017 09:23:21 0
“Altınözü, zeytinin gen kaynağı”

 Altınözü´nde mevcut birçok zeytin çeşidinin aynı zamanda gen kaynağı olduğunu vurgulayan Deviren, İlçede birçok yöresel çeşidin yetiştirilmesine rağmen 2006-2007 yılından itibaren destekleme kapsamında verilen gemlik çeşidinin de bölgeye ekilmeye başladığını hatırlattı.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliğine bağlı kooperatif başkanları ve yardımcıları, Altınözü´nde bölgenin zeytin ve zeytinyağı üretimi hakkında bilgi aldı. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Birliğini oluşturan Kooperatif Başkanları ve yardımcılarına Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi´nin ev sahipliğinde, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü katkılarıyla Altınözü´nün tanıtımı ve Altınözü´nün zeytin ve zeytinyağı üretimi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Altınözü Belediyesi Meclis Salonu´nda gerçekleştirilen toplantıda yörede üretilen zeytin ve zeytinyağının kendine has aromasına dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Andiç, Akdeniz bölgesindeki zeytin üretiminin yüzde 30´unu Hatay´ın gerçekleştirildiğini belirtti. Hatay´ın bu payla Akdeniz Bölgesi´nde ilk sırada yer aldığını, Hatay´ın zeytin alanlarının büyük bir kısmının Altınözü´nde olduğunu ve zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 50´sini Altınözü İlçesinden karşılandığını da sözlerine ekleyen Andiç, bu nedenle zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından Altınözü İlçesinin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı ise ilçe yöneticileri olarak zeytinciliğe çok önem verdiklerini ifade ettiği konuşmasında pazarlama ve satışta yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Zeytin kutsal bir değer ve ürün olarak tanımlayan Başkan Sarı, “Bahsettiğimiz o fiyatlar zeytinyağı ticaretindeki hileli işlerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yoksa çok ucuz bir ürün. Bu ürün her derde devadır. Bu kutsal kitabımızda da yazıyor. Bilim adamları her platformda bunu tespit etmişler. Bizim zeytin ve zeytinyağına katkımız ticari konuda bizim işverenlerimiz ve tüccarlarımız iyice konuşurlar ve yaparlar. İlk festivalimizi ekim ayında büyük bir alanda yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarız devam ediyor. Parklarımızda zeytin ağaçlarını kullanmaya başladık. Bizim üstümüze bu konuda ne düşüyorsa bizler yapmaya hazırız. Ziyaretten dolayı herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Aydın 1076 No´lu S.S. TARİŞ Kooperatifi Başkanı Sayın Rahmi Işıklı da konuşmasında, pazarlama ve kooperatifleşmenin sağladığı olanakları paylaşarak, TARİŞ´in 1913 yılında Ege Bölgesindeki ürünlerin yabancı ve tefecilerin tekelinden kurtarılarak doğrudan değerlendirilebilmesi amacıyla oluşturulduğunu, üreticilerin birlik olması durumunda pazarlamanın daha kolay olacağını söyledi.

Altınözü ve zeytin tanıtımı ile ilgili kısa bir tanıtım videosunun da izlendiği toplantının ardından misafir grup, Tokaçlı Mahallesi´nde bulunan ve Ekim ayında Zeytin ve Zeytinyağı Festivali kapsamında açılması planlanan Zeytin Müzesi´ne geçti, zeytin bahçelerinde incelemede bulundu.


Konteyner çarşı aydınlatmasının esnafa ödetilmesine tepki

Öntürk: Hatayspor, inşaatlar, yollar kadar önemli

Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Hak sahipliği başvurusu bugün ve yarın

"Hatay mücbir bir yük altında"

Rezerv alana bir dava daha

İskenderun'da 'Çocuk Hakları Durağı'

KESK Sekreteri Pınar: 30 Kasım başlangıç

4 belediyeye ek bütçe

Bugün 20 Kasım: Dünya Çocuk Hakları Günü

Meme kanseri farkındalık semineri

Belen'den Letonya'ya, Erasmus+ ziyareti

Kadınlar 'şiddete karşı yürüyecek'

Dindar, kalp krizine yenik düştü

İskenderun Engelliler: 77-KKTC Vakıflar: 62

  • BIST 100

    10257,40%1,75
  • DOLAR

    34,81% 0,01
  • EURO

    36,74% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2977,77% 0,11
  • Ç. ALTIN

    4837,03% 0,00