'Amaç, zihniyeti değiştirmek'

Zihniyetleri değiştirmenin, alışkanlıkları değiştirmekten daha zor olduğu biliniyor.

GÜNCEL 19.09.2018 10:20:12 0

Elif Günay-Akın Bodur/İskenderun

Çünkü, zihniyet değişimi toplumun değişmesini getirir; Alışkanlık değişimi ise bireyi değiştirir. Birçok proje de zihniyetin değişimine yönelik yapılıyor. Kısa zamanda sonuç alınmayan, ama farkındalık yaratıp, uzun vadede sonuca katkı  sunmayı hedefler, bu tür projeler... Medyada mülteci kadınlar ve hak odaklı habercilik kapsamında yapılan çalışmalarda gazeteci ve sivil toplum kuruluşlarının (stk) ortak hareket etmelerine yönelik zaman içerisinde zihniyet ve düşüncelerine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Antakya ve Mersin´de düzenlenen 'Medyada mülteci kadınlar ve hak odaklı habercilik atölyesi' yeni yılın ocak ayında sona erecek.
Antakya ve Mersin´de düzenlenen 'Mülteci kadınlara yönelik şiddete karşı medya dilini ve zihniyetini değiştirmek' adlı projenin gazeteci ve sivil toplum kuruluşlarının üzerindeki yansımaları, proje sunucuları İletişim uzmanları Dr. Pınar Yıldız ve Ceren Erol tarafından değerlendirildi.
İletişim uzmanı Ceren Erol, projenin etkisinin uzun vadede görülebileceğini ifade etti. Erol, 'Projenin etkisini uzun vadede göreceğiz. Medya ve stk işbirliğinin zaman içerisinde daha da güçlenerek, mülteci kadınlara yönelik olumlu haber içeriklerinin daha fazla dolaşıma girmesini bekliyoruz' dedi.
İletişim uzmanı Dr. Pınar Yıldız da medyanın ayrımcı dilinin, toplumdaki önyargıları nasıl pekiştirdiğine dair tartışmalarla birlikte mücadelenin de ortak bir işbirliği ile gerçekleşebileceğine dair fikir birliği oluştuğunu söyledi. Dr. Yıldız, 'Atölyelerde olumlu bir izlenim edindim. Öncelikle medya ve stk´ların biraraya gelmeleri hem aralarındaki iletişimin kurulmasına veya var olanın güçlenmesine, hem de mülteci ve özellikle mülteci kadınlara yönelik ayrıcı tutumların medyadan topluma nasıl dolaşıma girdiğine dair farkındalığın güçlenmesine neden oldu. Böylece medyanın ayrımcı dilini, toplumdaki önyargıları nasıl pekiştirdiğine dair tartışmalarla birlikte mücadelenin de ortak bir işbirliği ile gerçekleşebileceğine dair fikir birliği oluştu. Bu işbirliğinin medyanın haber kaynağı olarak, stk´lara daha çok başvurması, stk´ların da medyayı bilgilendirme konusunda daha açık olması şeklinde devam edeceğini düşünüyorum' değerlendirmesini yaptı.
Antakya´da düzenlenen 'Mülteci kadınlara yönelik şiddete karşı medya dilini ve zihniyetini değiştirmek' adlı projenin katılımcılarından Mustafa Kemal Üniversitesinden bir öğrenci de şu değerlendirmeyi yaptı: 'Bu tür projede katılımcı olarak ilk kez yer aldım. Bana katkı sağladığını düşünüyorum; Çünkü, mülteci kadınlar ve mağdur kadınların sesinin yeterince duyurulmadığını ve kötü bir şekilde yansıtıldığını anladım. Suriyeli mültecilerle ilgili birçok duyum ve soru işaretleri vardı. Bu atölye çalışmasında, doğru olduğuna inandığımız bazı şeylerin yanlış olduğunu öğrendim.'


Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İTSO 'meclis neden kapalı' sorusunu yanıtladı: Kapatmanın temeli iç yönerge

Prefabrik evler boşaltılmak mı isteniyor?

"Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık ne oldu?"

Çirkin: Başka derdimiz yokmuş gibi anayasa tartışacağız

Mengüç, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı

Mullaoğlu'ndan "ÇED gerekli değil" kararına soru önergesi

Özçelik İş'ten Yolbulan'da grev kararı

Karbondioksit ölçümlü sigara karşıtı kampanya

Mengüç, CHP'li kadınların başkanı

Payas'ta iki katlı binada patlama

MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

Bakanlık: Karara itiraz edildi

"Sesimi duyun istiyorum!"

Sorunlar, 7,5 metrelik ruloda

  • BIST 100

    10767,8%-0,03
  • DOLAR

    32,93% 0,14
  • EURO

    35,39% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2462,51% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3985,74% 0,00