Nesrin Geyik/İskenderun
Hatay Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkan Yardımcısı, TÜFAD Hatay Şubesi Danışmanı Ayhan Dik, Hatay´da sporun gelişmesi için, Hatay Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, İl Hakem Kurulu ve TÜFAD´ın birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Dik, “Şu anda en büyük sıkıntımız sosyal tesisler. Antrenman yapacak, maç yapacak sahamız yok. Hataydaki tüm yetkililerle görüşüyoruz. Bu işi çözmeye çalışıyoruz” dedi.
İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerinin konuşmacı konuğu olan Ayhan Dik, Hatay´da amatör sporda beklentiler, eksiklikler, yıllar içinde yaşanan gerilemeleri irdeledi, çözüm önerilerini paylaştı. Amatör spordaki gerilemelerin ardında altyapı yetersizliği yanında yönetimlerin sorumluluğuna da dikkat çeken Dik, “90´lı yılların başında Çay Spor´da 10 yıl bir fiil kulüp baskanlığı yaptım. İskenderun´da çok etkin kaliteli kulüplerimiz vardı. Maalesef spor geriledi. Şu an Hatay´da TFF kayıtlı 89 faal spor kulübü var. Ne yazık ki İskenderun´da 18 kulüp var. Siyaseten yöneticiler kendi yandaşlarını atamaları yüzünden kulüpler geriye gitti' diye konuştu.
“Yandaş ve akrabalar kadrolara…”
Kulüplerin ‘kötü yönetim´ örnekleri olarak ‘yandaş ve akrabaların kadrolara´ yerleştirilmesini gösteren Dik, çıkış için taban birliklerinin birleşmesi gerektiğini vurguladı. Hatay´da sporun gelişmesi için, Hatay Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, İl Hakem Kurulu ve TÜFAD´ın birlikte hareket etmelerini isteyen Dik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerel yönetimlerin şu anda en büyük sıkıntımız sosyal tesisler. Antrenman yapacak, maç yapacak sahamız yok, akşam saat 10´a maç koyuyoruz. Niye saha yok. Hataydaki tüm yetkililerle görüşüyoruz. Bu işi çözmeye çalışıyoruz. Bu İskenderun´da Sarıseki sahası var onunda elektriği kesilmişti. Onuda yaptık. birde yan sahamız var. Bende ona yan saha demeye utanıyorum. Kendimi bildim bileli söylüyorum O sahaya İskenderun´da spora emeği geçen bir arkadaşımızın adının verilmesi, kaymakam beye de Vali beye de spor il müdürüne de söyledim, ama hala kaymakamlık sentetik saha, dış saha olarak geçiyor. Bes isim telafuz etmiyorum kim olursa olsun. İskenderun´da futbolda emeği geçen birisi olabilir.”
'İskenderun Spor´da kongre yapılmadı'
1967 yılında kurulan İskenderun Spor´da, Ayhan Bölükbaşı´nın kongre yapmadığı için kapandığını ileri süren Dik, kongre yapılması konusunda çok ısrarcı olunmasına karşın kongre yapılmadığını söyledi. Dik, “İkinci ligde bizleri en iyi temsil etmiş bir kulüptü. Şimdi süper amatörden kümeye çıkamıyor. Yanış yöneticilerden dolayı kulüpler başarılı olamıyor. Eski spor kulüplerinin alt yapısı vardı. Çay Spor bir mahalle takımı olmasına rağmen alt yapısı vardı. Çocukların A takımı vardı. Ama maalesef altyapıyı bir kaç kulüp dışında yapmıyor. Tamamen futbolu sadece nasıl para kazanırız. Çocuğu nasıl üst ligdeki kulüplere veririz. Üst liglerden nasıl para alırız diye düşünüyorlar” eleştirisinde bulundu.
“Önce ahlak sonra spor”
Çocuğun spordan önce ahlaklı yetiştirme kuralını da hatırlatan Dik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama çuvaldızı kendime batırıyorum. Önce hocalarımızı eğitmek lazım, sonra çocuklarımızı eğitsinler. Haca 90dk ya hakemlere küfrediyor yada çocuklara küfrediyor. Ondan sonra diyor ki ben eğitimciyim. Böyle bir şey yok.”
2009-2014 arası dönemde amatör sporda yeniden bir çıkış yakalanmaya çalışılmasına karşın son 5 yılda adeta ara verildiğini söyleyen Ayhan Dik, sunda yerel yönetimlerin sorumluluk taşıdıklarını kaydetti. Dik, şunları söyledi: “İskenderun ve Arsuz´da imkanlar dahilinde etkinlikler düzenliyoruz Geçmiş dönemde sayın Dr. Yusuf Civelek zamanında binlerce insana spor yaptırıyorduk. 7´den 70´e kadar herkese spor yaptırıyorduk. Sonra 5 yıl ara verdik. 5 yıl İskenderun´da spor etkinliği kalmadı. Bizde spor adamıyız, birşeyler yapmak için uğraş verirken Arsuz ilçe oldu. Bu sefer biz Arsuz ilçesinde etkinlikler yapmaya başladık. İskenderun´da yapmaya başladığımız etkinliklerin aynısını Arsuz´da yapmaya başladık.”
'Plaj futbolunda 3. etap Samandağ´da'
Arsuz ve İskenderun´dan sonra Türkiye Plaj Futbolu finallerinin 3 etabını Samandağ´a taşımak istediklerini anlatan Dik, 'Özelliklede yeni gelişmekte olan bir plaj futbolu var. Mutlaka duymuşsunuzdur. Haberlerden bir şekilde duyulmuştur. İskenderun´da ve Arsuz´da bunu çok iyi bir noktaya getirdik. Şu anda da federasyonda çok etkin durumdayız. Son on yılda beş defa Türkiye Finallerinde dereceler yaptık, kupalar aldık. Ayın 28´inde yine plaj futboluyla ilgili Alanya´ya Türkiye Finallerine gideceğiz. İki takımla gideceğiz. Bir tanesi İskenderun´u temsilen ikincisi Arsuz´a temsilen, İnşallah yaptığımız diyaloglarla 15 etap yaptık bunun bir tanesini İskenderun´da yaptık seneye inşallah Samandağ´ında da yapacağız üçüncü etap olacak Hatay´da. Bu şekilde İskenderun´nun Arsuz´un, yani Hatayın tanıtımına katkı veren etkinliklerimiz. Türkiye´de milli futbolcu olmak, özellikle futbolda çok zor, plaj futbolunda da zor.”