Hatay Habib-i Neccar Sosyal Tesisleri´nde düzenlenen kahvaltılı toplantıya, HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, Hatay İş-Kur Müdürü Ziya Yüksel, Antakya Organize Sanayi BölgesBaşkanı Tahsin Kabaali, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak da katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Çelebi, “EXPO, İkinci Dünya Savaşı´ndan sonra yerle bir olan Avrupa´yı yeniden yapılandırmak ve yaşam merkezleri kurabilmek için kurulan bir organizasyon. Bu organizasyon bahçe ve parklardan öte adeta bir mahalle gibi. Orada yaşayan insanlar ve o mahallenin içi de cennet gibi. İçinde küçük şelaleler, dünyanın en güzel çiçekleri, botanik bahçe ve ağaçlar yapılıyor. Bizim temamız da ‘Medeniyetler Bahçesi´ oldu. Medeniyetler kentinde öyle bir bahçe yapalım ki bugüne kadar eşi benzeri olmayan bir medeniyetler bahçesi olsun. Bunu da adeta çiçek ve bitki olimpiyatları gibi yarışma ile yapıp dünyaya göstermek istiyoruz. 21. yüzyılda böyle bir bahçeyi ve tarihimizi geleceğe taşımak istiyoruz. Bu organizasyonu başarabilirsek Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya´ya ve Türkiye´ye de örnek olmuş oluruz. Çalışmalarımızı da halkımız ile birlikte paylaşacağız. Bu organizasyon çiftçilerin kalkınması için de çok önemli. EXPO gerçek bir kalkınma projesidir. EXPO´yu olimpiyat gibi yapabilirsek çok ses getireceğimize inanıyorum. 2018 yılında ilk 6 ay sadece EXPO alanı değil kırsal alanların kalkınması ile ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz. 2019´da master planlarımız bitmiş olacak ve uygulamalara başlamış olacağız. 2020 yılı ise bu işin daha detaylı profesyonel olma zamanı olacak. O zaman da bütün aldığımız dersleri uygulamaya geçeceğiz. EXPO ve Hatay´ın tanıtımı için basın ve sivil toplum kuruluşlarna çok iş düşüyor' diye konuştu.
HBB Başkanı Savaş ise şunları söyledi: 'Bir davaya ne kadar fazla insan inanır ve elinden tutarsa o dava o kadar başarılı olur. Son altı buçuk yılda insanımız oldukça ümitsizliğe kapılmış, moral ve motivasyonu düşmüş, karamsar bir tablo içerisindeydi. Yurt içi ve yurt dışında, Hatay sanki bir savaş meydanıymış gibi algılanıyordu. 5-6 aydır bu ön yargıyı hep birlikte yıktık. Burada en önemli olay, savaşın sona ermesi ve insanların gelecek adına biraz da olsa umut beslemesidir. EXPO ve gastronomi organizasyonları gerçekleştirilirken her şeyi tek başına HBB yapmayacak. İki organizasyonu sürdürebilmek çok önemli. Birini 2021 yılında gerçekleştireceğiz, diğeri ise hayat boyu altın bilezik görevi üstleniyor. Hatay´ın anavatana katılışından sonraki iki önemli olay, EXPO ve gastronomi. Bu iki hadiseye sahip çıkarsak, Hatay hem zihinsel hem ekonomik hem de toplumsal bütünlük olarak yüzyıllarca faydasını görür. Yeter ki biz, toplumumuzun insanımızın bilinç seviyesi ile takım ruhunu yükseltelim ve bu iki olaya onları odaklandıralım.'
Katılanların hediyesi, ´yeni yıl kravatı´
Hatay´da siyaset yaparak karın doymadığını ifade eden ve katılanlara yeni yıl hediyesi olarak kravat hediye eden Savaş, HBB´den yapılan açıklamaya göre, “EXPO 2021 geleceğe daha da umutla baksın, diye yol haritamızı oluşturup bu yükü birlikte taşıyabiliriz. Finale sıkışarak gitmek istemiyoruz. Hazır ve huzurlu bir şekilde gitmek istiyoruz. EXPO 2021´in hayal ettiğimiz gibi geçmesi için son 6 aya hazır girmemiz lazım. 2020´in son çeyreğinde bu işin hazır olması lazım. Hatay´ın kendine göre gelecekle ilgili bir plan projesi olması lazım. İnsanlar değişebilir ama hizmetler baki kalır. EXPO 2021´i ben kendimi düşünerek almadım. Bizim görevimiz gelecekle ilgili proje yapmak. Biz EXPO´nun yetişmesi için 2021 yılına hedef koyduk. Hedefi, planı ve projesi olmayan hiçbir şey başarılı olamaz. Geçtiğimiz günlerde bir yemek yarışması yaptık çok ses getirdi. Ocak ayı sonunda bir yemek yarışması daha yapacağız. Amacımız antrenman yapmak ve final gününde hazır olmak. Bu işe birlikte sahip çıkalım. Siyaseti karıştırmadan Hatay ve Hatay´ın geleceğini konuşacağız. Bu sadece HBB´nin bir projesi değil, Hatay halkının projesidir. Farklı görüşe sahip tüm kardeşlerimiz ve hemşehrilerimizle siyasi kaygı gütmeden zevkle çalışabiliriz' dedi.