Bölgenin önemli yeraltı su kaynaklarının varlığı dolayısıyla geçmiş yıllarda organize sanayi bölgesi talebine olumsuz yanıt verilen leçelik bölgesine bu kez ‘Canlı Hayvan Ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi´ için girişi
Sadet Berkyürek/SES
Tarım ve Orman Bakanlığı 04.09.2020 tarih ve 2494038 sayılı yazı ile hayvancılık serbest bölgesi planlaması ile ilgili ilgili kurumlardan talep ettiği uygunluk görüşünün 01.10.2020 tarihine kadar bildirilmesini talep etti.
Bakanlığın talebine Erzin´den ise tepki sesleri yükseldi. Güçbirliği çağrısı yapan Erzin Belediye Başkanı Av. Ökkeş Elmasoğlu, “Bu proje Erzin´i yaşanmaz hale getirecektir” dedi. Elmasoğlu, konunun Hatay milletvekilleri başta olmak üzere Ankara´da takipçisi olacaklarını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Erzin ilçesinde leçelik olarak 'Canlı hayvan ve hayvansal ürünler ihtisas serbest bölgesi' kuracak. Yaklaşık 25,2 bin dekar alan üzerinde kurulması planlanan serbest bölge ile ilgili kurum görüşlerinin sorulması üzerine Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu konuyu siyasi parti, oda, kooperatif, dernek, mahalle muhtarı ve belediye meclis üyeleriyle birlikte değerlendirdi, projeye karşı olduklarını açıkladı. Elmasoğlu, “Erzinimiz yaşanmaz olur” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Erzin ilçesinde kurulması düşünülen ‘Canlı Hayvan Ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi´ ile ilgili alanda teknik incelemenin yapılarak yaklaşık 25 bin 296 dekar alana serbest bölge kurulmasının uygun bulunduğunu açıkladı. Uygunluğu kesinleştirmek amacıyla 04.09.2020 tarih, 2494038 sayı ve Genel Müdür Harun Seçkin imzasıyla aralarında Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesinin de bulunduğu ilgili bakanlık ve kurumlardan da görüş istendi.
Bakanlık uygun bulmuş
, “Bakanlığımızca Hatay İli Erzin İlçesinde kurulması düşünülen Canlı Hayvan Ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi ile ilgili olarak Hatay İli Erzin İlçesine gidilerek Serbest Bölge kurulması düşünülen alan Bakanlığımız teknik personelince mahallinde incelenmiş ve yaklaşık 25.296 dekar alan serbest bölge kurulması açısından uygun bulunmuştur. Hatay İli Erzin İlçesinde bulunan ve yazı ekinde sayısal verileri gönderilen alanın Canlı Hayvan Ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi yeri olarak uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla kurumunuzun görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple kurumunuzun Canlı Hayvan Ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi kurulması düşünülen alanda herhangi bir plan, proje veya tasarrufunun olup olmadığına dair gerekli incelemelerin yapılarak, görüşünüzün 01.10.2020 tarihine kadar Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi hususunda gereğini arz ve rica ederim” denildi.
Erzin´den güçbirliği kararı çıktı
Kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, muhtarlar, kooperatif ve meslek örgütleri temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda berbekt bölge kurulması planlanan alanla ilgili bilgi veren Erzin Belediye Başkanı Elmasoğlu, projenin ülkeye ve Erzin´e yarardan çok zarar getireceğini söyledi. Elmasoğlu, bu projeyi ancak hep birlikte engelleyebileceklerini belirtti.
“Erzin´in canlı hayvan çöplüğüne, angusların toplanma merkezine dönüşmesini istemiyoruz” diyen Elmasoğlu, konunun Ankara´da takipçisi olacaklarını vurguladı.
Sular da kirlenir, doğal yaşam da bozulur
Toplantının ardından Elmasoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Siyasi partilerimiz ilçe başkanları, meclis üyelerimiz, muhtarlarımız, oda başkanlarımız, kooperatif başkanlarımız, çevre derneklerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte Erzin leçe mevkiinde yapılması düşünülen canlı hayvan ve hayvansal ürünler ihtisas serbest bölgesi ile ilgili ortak bir eylem planı belirlemek ve güç birliği yapmak için bir araya geldik. Ortak görüş olarak yapılması planlanan projenin yer itibari ile Türkiye´nin en önemli yeraltı su havzalarından biri olması, onbinlerce hayvanın orada aynı anda barındırılacak olması nedeni ile muazzam kokunun Yukarıburnaz, Turunçlu ve Aşağıburnaz mahallelerimiz başta olmak üzere Erzin´imizi yaşanmaz hale getireceği, şu anda henüz yapılan Burnaz Plajında turizmin yapılamaz hale gelecek olması, planlanan bölgenin İssos Antik Kentimizin hemen yanıbaşında olması nedeni ile buralarda tarih turizminin imkansız hale gelecek olması, daha önce planlanan güneş panelleri gibi çevreci projeler yerine Erzin´imizin geleceğini olumsuz etkileyen böyle bir projeyi istemediğimizi hep bir ağızdan belirtmiş olduk. En kısa süre içersinde bu projenin hayata geçirilmememesi için güç birliği içerisinde Ankara´da bu konunun takipçisi olacağız.”
Bilimsel çalışmaların da konusu oldu
Aralarında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası´nın da bulunduğu girişim heyetiyle başlatılan leçelik bölgesine organize sanayi bölgesi kurulması yönündeki çalışma yeraltı su kaynakları gerekçesiyle durdurulmuş, proje Osmaniye´ye kaydırılmıştı. Leçelik bölgesi, bilimsel çalışmaların da konusu oldu. Bölgedeki yeraltı su kaynaklarının önemi açısından ilk hidrojeolojik araştırmaların 1958 yılında yapıldığı, 1964 yılında da bölgenin ‘jeofizik rezistive´ incelemelerinin gerçekleştirildiği yine ilk ayrıntılı hidrojeolojik raporun 1974 yılında hazırlandığı biliniyor. ODTÜ Jeoloji mühendisliği bölümünden Vedat Doyuran´ın alan çalışmalarına yerverdiği 1982´de yayımlanan Erzin ve Dörtyol ovalarının jeolojik ve hidrojeolojik özellikleri başlıklı makalesinde de Erzin´in ‘yeraltısuyu işletmeciliği yönüyle potansiyeline dikkat çekerek, “Jeolojik haritada Büyük Leçelik olarak gösterilen bölgeye düşen yağışın hemen tümü, buharlaşma kayıpları dışında şeraltına süzülmektedir. Bunun sonucu, bazalt-alüvyon dokanağında yer yer yüksek debili kaynaklar oluşmuştur” dedi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55