Antakya Belediyesi Arsuz’da 'yapılaşıyor'

Eski Tekel tesisleri adım adım Antakya Belediyesine hazırlandı

HATAY 19.10.2022 21:13:00 0
Antakya Belediyesi Arsuz’da

*Eski Tekel İşletmesine ait Arsuz’daki tesislerinin Antakya Belediyesi’ne devri için süreç adım adım hayata geçirildi, son adımda bakanlık tarafından hazırlanan planlama ile bölge yapılaşmaya açılıyor.

*“Neden Antakya Belediyesi’ne de Arsuz Belediyesi’ne ya da Hatay Büyükşenir Belediyesi'ne değil?” Çünkü Arsuz, bakanlık adına hazırlanan plan raporlarına göre de ‘Antakya ilçe merkezine coğrafi olarak çok yakın olmasa da tarihsel çevre açısından önemli kaynaklara sahip bir ilçedir.’

Sadet Berkyürek/Arsuz
Önce Hazine adına tescil edilerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devredildi, ardından Antakya Belediyesine. Arsuz Madenli’de 160 dönümlük alanda kurulan ve yıllardır kullanılmayan, kaderine terk edilen Tekel İşletmesi’nin depo, tank ve lojmanlarının bulunduğu alan, Antakya Belediyesi adına yapılaşmaya açılıyor. Turizm, konut, günübirlik tesis alanının yanı sıra belediye hizmet alanlarının da birlikte planlandığı alanın planı Bakanlık tarafından ‘resen hazırlanarak askıya çıkartıldı.

Arsuz İlçesi sınırlarında, Madenli Yat limanı’na komşu 16 hektarlık ‘değerli’ bölge için Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından hazırlanarak onaylanan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği, 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi askıya çıkartıldı. 17.10.2022 tarihi itibariyle 1 ay süreyle askıda kalacak planlar Hatay Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 2. katında ilan panosunda incelenebilecek, hatay.csb.gov.tr/duyurular adresinden de görülebilecek.

Önce trampa, sonra ‘afet riski’, ardından planlama

Yıllardır kullanılmayan, kaderine terk edilen Tekel İşletmesi’ne ait depo, tank ve lojmanların bugün artık eskimiş ve âtıl halde durumda. Alan büyüklüğü yaklaşık 160 dönümlük planlama alanında hâlihazırda 1985 ada 1 parselde ikincil konutlar ve iki katlı sosyal tesis, 1986 ada 1 parselde 54 daireli kagir binalar, 1994 ada 1 parselde 6 adet prefabrik depo, bir adet prefabrik sosyal tesis, 12 adet tank yapısı bulunuyor.

Söz konusu taşınmazlar kapatılan Tekel İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait iken 2007'de Hazine adına tescil edilmiş ve 07.05.2019 tarihinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devredilmişti. Taşınmazlar, daha sonra Antakya Belediyesine ait taşınmazlar ile takas edilmek üzere 2020'de yeniden Hazine adına tescil edildi. 3 adet taşınmaza karşılık Antakya Belediyesine ait 42 adet taşınmazın trampasının 04/03/2021 tarihi itibari ile sonuçlanarak eski Tekel depolarının bulunduğu taşınmazların mülkiyeti Antakya Belediyesine devredildi.

Trampa yoluyla Antakya Belediyesi adına tescil edilen alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 20.12.2021 tarih ve 2500905 sayılı Olur'u ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2 nci maddesinin (c) bendi uyarınca "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlendi.
Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 09.08.2018 tarih ve 253 sayılı Kararı ile onaylanan Hatay ili 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında sözkonusu alan, kentsel meskûn (yerleşik) alan, kentsel gelişme alanı ile kentsel ve bölgesel sosyal altyapı alanında kalmıştı.

Antakya Belediyesi adına yapılaşmaya açılıyor!

Arsuz’a bağlı Madenli mahallesinin nüfusu artış eğilimi gösterdiği ifade edilen plan raporuna göre planlamada ‘rezerv yapı alanı içerisinde de artan nüfusa bağlı olarak çevresi ile aynı yapılaşma şartlarında nüfusun yaşayacağı konut alanları ve bunların ihtiyacını karşılayacak sosyal ve donatı alanları’ önerilerek şöyle deniliyor: “Planlama alanı çevresinde bulunan 3 katlı yazlık konutlar göz önünde bulundurularak çevresiyle uyumlu konut alanı ve yapılaşmalar önerilmiştir.”
Buna göre 70.1bin m2 yerleşik konut alanı, 6,9 bin m2 ticaret konut, 19,4 bin m2 ticaret turizm, 7 bin m2 günübirlik tesis alanı, 3,5 bin m2 belediye hizmet, 6,5 m2 eğitim, 3,3 bin m2 sağlık, 2.1 bin m2 teknik altyapı alanı planlanıyor.

Raporda, Arsuz’un Antakya için önemi anlatılıyor

Antakya ilçe merkezine yakın olmadığı bilgisi de paylaşılan plan raporlarında Arsuz’un Antakya için önemi şöyle aktarılıyor:
“Arsuz ilçesi, Türkiye’nin ve Hatay ilinin taşınmaz kültür varlıklarının birlikte önemli bir değer oluşturarak yer aldığı en önemli yerleşimlerinden birisi olarak, çok zengin bir tarihsel çevreye sahip olan Antakya ilçe merkezine coğrafi olarak çok yakın olmasa da tarihsel çevre açısından önemli kaynaklara sahip bir ilçedir. Höyükler açısından zengin olan ilçede, kültür turizmini destekleyecek, Arsuz Kalesi, Sütunlu Liman ve Kutsal Havariler Kilisesi bulunmaktadır. Eski Mezarlık III. Derece Arkeolojik, Karaağaç Höyüğü II. Derece Arkeolojik, Madenli I ve III.Derece Arkeolojik, Rhosus Antik Kenti I ve III. Derece Arkeolojik, Ortodoks Kilisesi III. Derece Arkeolojik, Arpaçiftlik Yerleşimi III. Derece Arkeolojik, Arsuz Arpaçiftlik III. Derece Arkeolojik, Arpaçiftlik Mozaikli Alan I. Derece Arkeolojik, Arsuz Höyüğü I. Derece Arkeolojik, Tülek Düz Yerleşimi III. Derece Arkeolojik, Tülek Sahili Antik Yerleşimi III. Derece Arkeolojik sit alanlarına girmektedir. Ayrıca, Arsuz ilçesi sınırları içinde İskenderun Kıyı Bandı Turizm Merkezindeki Gökmeydan I.Derece Arkeolojik sit alanı ile Arsuz ilçesi ile çevrili İskenderun ilçesinin bir mahallesi olan Büyükdere mahallesindeki Pirinçlik Antik Kenti I ve III. Derece Arkeolojik sitleri de Arsuz ilçesine çok yakın konumlarda bulunmaktadır.”

Belediye spor tesisi önerdi…

Raporda Arsuz Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 23.05.2022 tarih ve 2977 sayılı yazısına yer verilerek, Arsuz Belediyesinin “yeşil alanların daha kullanılabilir şekilde planlanması, otopark çözümlerinin planda yer alması ve spor tesis alanı planlanması hususlarının da dikkate alınması kaydı ile, plan teklifi kurumumuzca uygun görülmüştür” görüşü de paylaşılıyor.

Arsuz Belediyesi’nin ’Belirtilen hususlara dikkat edilmesi kaydıyla plan yapımında bir sakınca olmadığı’ görüşüne karşın yeni imar uygulama planında, tesislerin güneydoğusunda 6,859.78 m2’lik Açık Spor Tesis Alanı planlandığına işaret edilerek, bundan dolayı planlama alanı içerisinde spor tesis alanı planlanmadı’.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9147,32%1,28
  • DOLAR

    34,54% 0,24
  • EURO

    36,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2961,34% 0,90
  • Ç. ALTIN

    4965,45% 0,74