“Antakya kararıyla ilgili soru işaretleri var”

“Antakya kararıyla ilgili soru işaretleri var”

HBB Başkanı Savaş: Antakya’da 307 hektarlık alanı hangi bilimsel çalışmaları ve analizleri yaparak burayı riskli alan ilan ettiniz?

5 Nisan 2023’te yayımlanan 7033 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Antakya’da 307 hektar alanın riskli alan edilmesini değerlendiren Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, “Bu karardan sonra aklımızda da soru işaretleri var” dedi.

“Hangi bilimsel çalışmaları ve analizleri yaparak burayı riskli alan ilan ettiniz?” diye soran BHH Başkanı Savaş, Hatay yerleşik alanının yaklaşık olarak 60.000 hektar ve kentin yarısı depremden etkilenmişken, yalnızca 307 hektar alanın Riskli Alan olarak ilan edilmesinin ardında özel bir nedeni olup olmadığının da yanıtlanması gerektiğini belirtti.

HBB’den yapılan yazılı açıklamada, Başkan Lütfü Savaş’ın şu değerlendirmelerine yer verildi: “Tarihten ve medeniyetten izler taşıyan bu alanı koruyarak yenileme çalışması yapmak yerine neden Riskli Alan ilan ettiniz? Dünya mirası, gözbebeğimiz, 1. Derece sit alanı olan tarihi Antakya alanını, müteahhitlik anlayışıyla kentsel dönüşüme tabi tutarsanız bu son derece yanlış olur. Biz bu alanların yenilenmesine karşı değiliz. Ancak uygulanan yöntem doğru değildir. Gelin ortak akıl ile hareket edelim. Bakanlığa sunduğumuz dosyamızda hangi yöntem, kanun ve finansal araçlarla buraları yenilememiz gerektiğini belirtmiştik. Tarihi alanların korunarak yenilenmesini içeren yasayı neden uygulamıyorsunuz?”

İstanbul Fatih’teki uygulamayı hatırlattı

İstanbul Fatih İlçesi tarihi yarımadada uygulandığı gibi 1. Derece sit alanı olan tarihi Antakya’da da 5366 Sayılı Kanunun uygulanmasını talep eden Savaş, Antakya kent merkezi ve çevresinin tarihi, kültürel ve mimari birikimleriyle evrensel bir öneme sahip olduğunun da altını çizerek şunlara dikkat çekti:
“Gözbebeğimiz olan Antakya tarihi alanında da aynı kanun ile yenileme yapabiliriz. Rant amaçlı proje ve uygulamalar ile riskli alan ve acele kamulaştırma kararlarıyla yaşam alanlarının o bölgede yaşayan yurttaşların elinden alınması sadece mülksüzleştirme değil, Antakya’nın geleneksel dokusu ve mimari mirasının yok olması anlamına gelmektedir. Her ne gerekçeyle olursa olsun; afetlerden rant sağlanması amacıyla yürürlüğe konan projeler ve uygulamaları ile acele kamulaştırma kararları çok dikkatli verilmelidir. Biz bu şehirde yaşıyoruz, yaşayacağız. Merkezi hükümetin; meslek odalarını, sendikaları, ilçe belediyelerini, bizleri ve hiçbir hemşehrimizi dışlamaya hakkı yoktur. Hatay hepimizin, ama özelde bizim de… “

“Gidenlerin dönmeleri Hatay için önemli”

Depremin ardından Hatay dışına gidenlerin yeniden Hatay’a dönmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Savaş Hatay’ın demografik, ekonomik ve jeopolitik konumuna da dikkat çekti: “Deprem sonrası Hatay’dan ayrılmak durumda kalan insanımız bizim için çok önemli. Hatay hazır olduğunda hemşehrilerimiz gelsinler. Burada kalabilecek olanlar gelip kalsınlar. Hatay’ın aynı zamanda iş hayatının da devam etmesi gerekiyor. İş dünyasını, meslek erbabını davet ettik, onların beklentilerini ve ihtiyaçlarını öğrenmek istiyoruz. Çünkü Hatay’ın ekonomisinin de canlanması yeniden ayağa kalkmamız için çok önemli. Bu konuda da çalışıyoruz. Kimse umutsuz olmasın, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz. İş dünyamızın da orada çalışacak insanlarımızın da kaygılarını gidermemiz gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Şehrimizin yalnızca altyapısının, tarihinin yeniden ayağa kalkması değil meselemiz, Hatay’ın demografisi de çok önemli. Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Doğu Akdeniz’deki kalesi olduğunu unutmayacağız. Hem Mavi Vatan ile o enerjinin taşınması için Hatay lazım, hem oradan ekonomik gelir sağlanması için Hatay lazım. Aynı zamanda Hazar’daki enerji kaynaklarının da dünya ile buluşması için Hatay lazım. Hatay hem stratejik hem de ekonomik olarak çok önemli. Ayrıca Güney’den gelebilecek bir terör koridorunun tıkalı olması ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne gelebilecek bir zararı önlemek için de Hatay lazım. Hatay’ın demografik yapısının eskisi gibi güçlü olması lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne aşık, bayrağını seven, bayrağının altında huzur arayan, kurucu değerlerine saygı gösterip sahiplenen bir Hatay’a ihtiyacımız var. Ne olduğunu bilmediğimiz, nereden geldiğini bilmediğimiz insanların çoğunlukta olduğu bir Hatay istemiyoruz.”



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00