Tarih: 15.01.2018 17:59

Antarktika´da masadayız ama yeme hakkımız yok

Facebook Twitter Linked-in

 

2014 yılından itibaren defalarca gittiği Antarktika´da giderek bilimsel çalışmalar yaptığını ve Türkiye´nin kurmayı istediği üs konusunda çaba harcandığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, Antarktika´nın koşullarını, yapılan çalışmaları ve orada eidindiği izlenimlerini ifade etti. Öztürk, uzun bir süre ilgi çekmeyen Antarktika´nın, son yıllarda bilimsel araştırmalar için giderek daha önemli bir yer haline geldiğini söyledi.
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Deniz Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan´la İskenderun Körfezi´nde dalış yapıp, incelemede bulunan Prof. Dr. Öztürk, 1959 yılında 12 imzacı ülkenin kararıyla ´barış ve bilime adanan´, askeri, ticari hiçbir tesis kumanın mümkün olmadığı Antarktika hakkında şunları söyledi: 'Antarktika dediğimiz yer, Türkiye´nin 15-16 kat büyüklüğünde, bir ucundan bir ucuna uçakla en iyi ihtimalle 13-14 saat yolculukla ulaşabileceğiniz büyük bir alan. Yapılan antlaşmayla 2048´e kadar güvenli bölge ilan edilen bu geniş alanda, birçok ülke çeşitli bahanelerle doğrudan olmasa da dolaylı yollarla hak iddia etmektedir. Biz ise bilimsel çalışmalar ve gelecekte ticari olarak da büyük öneme sahip olacak Antarktikaa konusunda, yolun henüz başındayız. Antarktika´da masadayız, ancak şu an yemek yeme hakkımız yok. Şu an birçok ülkede Antarktika ile ilgili 3000-4000´in üzerinde kitap yazılmakta. Ülkemizde ise bu sayı 20-30 seviyelerinde. Bu sayının artması gerekmektedir. Bilimsel araştırmalar yapmadan, projeler yapmadan, makaleler ve kitaplar yazmadan Antarktika üzerinde üs kurmak, hak iddia etmek zordur. Son yıllarda devletimiz Antarktika´ya büyük önem veriyor ve orada bir bilim üssü kurmak için çalışmalar başlattı. Biz bu konuda çalışmalar yapmanızı ve farkındalık oluşturmanızı tavsiye ediyoruz.'
Öztürk, konferans sonrası biraraya geldiği İSTE Rektörü Türkay Dereli´ye de Antarktika´yı anlatan kitabını hediye etti. İSTE Rektörü Dereli, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, İSTE Rektör Yardımcısı, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Mevlüt Aktaş, İSTE Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan ve İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan´la, Antarktika konusunda birlikte yapılabilecek projeler üzerine fikir alışverişi yaptı. Dereli, 'İSTE olarak ülkemizin Antarktika ve orada kuracağı üs konusunda yapacağı çalışmalara katkı sunmak istemekteyiz. Prof. Dr. Cemal Turan ve konu hakkında çalışma yapan araştırmacılarla birlikte çalışan ve irtibatta olan araştırmacılarımız var. Ana ekibe de katılmak için çalışmalarımız sürüyor' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —