Hatay´ın Defne ilçesindeki arıtma tesisinin taşınması ile ilgili MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, HBB Başkanı Lütfü Savaş´ı ‘taşıma sözünü´ unutmakla eleştirdi, Lütfü Savaş ise DSİ´nin ‘red´ cevaplarını hatırlat
Sadet Berkyürek/SES
Hatay Defne´deki tartışmalı arıtma tesisinin taşınamaması ve yarattığı koku sorunu TBMM´nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü oturumunda Hataylı 2 milletvekiline polemik yaşattı. Bakan Murat Kurum´un da katıldığı oturumda Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay´da Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediyesinin çevre ve sağlık konusunda ‘milletin taleplerini karşılamadığını´ savundu, arıtma tesisi örneğini verdi.
Kaşıkçı, “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerden önce, ‘Bu arıtma tesisinin şehrin bu kadar merkez bir noktada olmasının bizlere yakışmadığını ve inşallah seçimlerden sonra bu arıtma tesisini şehir dışına taşıyacağım´ dedi. Ancak seçimler bitti, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı da vermiş olduğu bu sözü unuttu. Şu an yenilerde Hatay Büyükşehir Belediyesine bağlı HATSU bu arıtma tesisini daha modern bir hâle gelmesi için, mevcut yerinde bir çalışma yapmayı uygun görüyor” diye konuştu.
Kaşıkçı, Bakan Kurum´dan şu talepte bulundu: “Hatay Büyükşehir Belediyesinden Defneli hemşehrilerimiz umudunu kesmişler. Acaba Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız arıtma tesisinin yerini TOKİ´ye devrederek -TOKİ Başkanımız da burada- TOKİ marifetiyle daha modern bir arıtma tesisini, Hataylı hemşerilerimize, Defneli hemşehrilerimize kazandırabilir mi? diye. Bu talebi de yine, hemşehrilerimizin adına size sunmuş olayım.”
‘Şikayet´e yanıt Suzan Şahin´den
Lütfi Kaşıkçı´nın yaklaşımını ‘şikayet´ olarak kabul eden ve arıtma tesisinin taşınma ve rehabilite edilebilmesiyle ilgili süreci aktaran Milletvekili Suzan Şahin, HBB´nin yeni bir tesis planlamaya yöneldiğini kaydetti. Şahin, “Sayın Lütfi Kaşıkçı ‘Hatay´da Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediyesi çevre ve sağlık konusunda milletimizin taleplerini karşılamıyor´ diye size bir şikâyette bulunmuş. Hem mevkidaşıma bir cevap hem de size doğru bilgi aktarımı yapmak isterim. Mevkidaşım eksik ve yanıltıcı bir bilgiyle karşınıza çıkmış. Mevcutta işletilmekte olan Antakya Atık Su Arıtma Tesisi 1989 yılında tamamlanarak işletmeye alınmış olup ekonomik ömrünü tamamlamıştır, istiap haddini aştığı zaman da koku yapıyor. 2019 yılında Devlet Su İşlerine yazı yazılmış taşıma için, Devlet Su İşleri izin vermemiş. Arıtma tesisine atık su taşıyacak olan kolektör hattının Asi Nehri şevinden geçirilmesi savı, önerisi üzerine Asi Nehri´nin uluslararası nehir olması sebebiyle de Devlet Su İşlerinde gerekli yazışmalar yapılmış, buna da olumsuz görüş verilmiştir 15/11/2019, 17/10/2021 tarihli yazılarla. Asi Nehri Devlet Su İşleri sorumluluğunda olduğundan bizim müdahale hakkımız da bulunmamaktadır. Bunun üzerine, Hatay Büyükşehir Belediyesi ileri teknoloji membran biyoreaktör sistemi son teknolojiyle kapalı inşai yapılar olacak şekilde arıtma planlamış, yapısı planlanan proje İller Bankasınca onaylanmış, Çevre Bakanlığınız tarafından uygun görülerek 'ÇED Olumlu' belgesi alınmıştır” diye konuştu.
Şahin, tesisin 2022 programına alındığını, bir ay içinde yapım ihalesine çıkılacağını da sözlerine ekleyerek, tesisin yaz aylarında Asi Nehrine de can suyu sağlayacağını ve canlı yaşamını destekleyeceğini söyledi.
Savaş: Ret geldi, kararları uygulayamadık
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada tesisi taşıma talebinin DSİ tarafından iki kez reddedildiğini belirtti. Meslek odaları ve bölge mahallelerinin muhtarları ile yaptıkları toplantıda da tesisin taşınmasının istendiğini kaydeden Başkanı Savaş, “Taşınması için DSİ´den izin istedik ancak 2017 ve 2021´de ret kararı geldi. Ret kararı gelince toplantılarda almış olduğumuz kararları uygulayamadık. Yeni arıtma tesisi ile suyu ciddi anlamda temizleyen projemizi uygulamak istiyoruz” açıklamasını yapmıştı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55