Hatay Valisi Rahmi Doğan depolarda bulunan 35 bin adet eserin bir kısmının İskenderun´da açılacak müzede sergileneceğini belirtti.
Üzerinde üzüm hasadını anlatan figürlerden oluşan 76 eserin yer aldığı ´Bağbozumu Mozaiği´ Hatay Arkeoloji Müzesi´nde sergilenmeye açıldı.
Hatay Arkeoloji Müzesi´nde “Zeytin ve Üzümün Tarihe Kazınmış İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor” temalı serginin açılışına Vali Doğan´ın yanı sıra, eşi Gülden Gülüzar Doğan, Antakya Belediye Başkan Vekili Osman Fırlar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy katıldı.
Hatay Arkeoloji Müzesi´nin dünyanın en büyük mozaik müzesi olduğunu ve her geçen gün büyütüldüğünü belirten Vali Doğan, “Geçen yıl Şubat ayı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanımızla birlikte yine büyük bir alanı açmıştık. Bugünde ‘Bağ Bozumu Mozaiğinin´ açılışını yaptık ve şuan da bu bölümde 76 parça eserde ilk defa sergiye çıkmış oldu. Çok uzun bir pandemi süreci yaşadık, bu süre içerisinde insanlarımız çok sıkıntılı zamanlar yaşadı. Ancak ortamın biraz rahatlamasıyla İlimiz ciddi anlamda turist ağırlamaya başladı. Son birkaç haftadır, özellikle hafta sonlarında otellerimizde yer bulunmamakta. Bu süre zarfında müzemiz 100 bin ziyaretçi ağırlamıştır. Çok nadide eserler var, bu müzenin en büyük özelliği ise içerisinde bulunan eserlerin tamamı İlimizde yapılan kazı çalışmalarıyla çıkartılmış olması, bu da bizi gururlandırmakta ve arkadaşlarımızın motivasyonunu da arttırmakta” dedi.
Sergilenmeye açılan 76 parça eserin zeytinin, zeytin yağının, üzümün memleketinin Hatay olduğunu belgelediğini de sözlerine ekleyen Vali Doğan, ikinci bir müze ile İskenderun´da açılacak yeni müze hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Müzemiz her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırarak devam edecek. Ancak depolarımızda 35 bin adet sergilenmeyi bekleyen eserler bulunmakta, bu eserleri arkadaşlarımız sergilenmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu eserlerin sergilenebilmesi için bu büyüklükte bir müzeye daha ihtiyacımız var, bu konuyu sayın Vekillerimizle de istişare ettik. İskenderun tarafına da benzer bir Arkeoloji Müzesi açarak depolarımızdaki eserleri orada sergilenmesini arzuluyoruz. Çünkü bu eserler sadece Antakya´dan değil Hatay´ın her bölgesinden çıkartılan eserler dolayısıyla depolarımızdaki bu eserleri de İskenderun´da açacağımız bir müze de sergilemeyi arzu ediyoruz, bu yönde çalışmalarımız devam etmekte.”
10257,40%1,75
34,81% 0,01
36,74% 0,01
2977,77% 0,11
4837,03% 0,00