AKP İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, HBB Başkanı Savaş´a ‘yanlıştan dönün´ çağrısı yaptı. Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin eski otogar alanını satış kararının yasaya aykırılık oluşturduğunu belirten Yeloğlu, meclis kararında imar parsel numarasının belirtilerek satış yetkisi alınmasının şartının yerine getirilmediğini savundu.
Orhan Yıldız/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin eski otogar alanını satış kararının yasaya aykırılık oluşturduğunu savunan AKP İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, HBB Başkanı Savaş´a ‘yanlıştan dönün´ çağrısında bulundu. Yeloğlu, konuyu yargıya taşıdıklarını belirterek, “Bizim bu uyarımızla büyükşehir belediyesini belki hukuki sorumluluktan kurtarmış olacağız. Satılabilmesi için belediyede mutlak suretle imar parsel numarası belirtilerek satış yetkisi alınması gerekmektedir. Bu konuda elimizde dava kararları var” dedi.
AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, partisinin ilçe yöneticileri, il ve ilçe gençlik ve kadın kolları başkanlarının da katıldığı toplantıda, eski otogarın satışı ve kentin gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Otogar satışına ilişkin yaptığı değerlendirmede, satışın iptali ve yürütmenin durdurulması için idari mahkemeye başvuru yapıldığı söyleyen Yeloğlu, satış yetkisi verilen meclis kararında parsel numarasının belirtilmesi gerektiğinin şartına ve yasal dayanağıda dikkat çekti.
“En doğru karar ıslah etmek olur”
Yeloğlu, “Biz avukatlarımızla konuyu görüştük. Her ihtimale karşı Meclis üyemiz Avukat Ramazan Alparslan kardeşimiz, bu satışın iptali ve yürütmenin durdurulması için idari mahkemeye dilekçesini vermiştir. Ümit ediyoruz yargı gereğini yapar. Çünkü verilen kararlar var ve kanuna tamamen aykırı bir satış. Benim dönemimde bu alanda kat karşılığı bir şeyler yaptırabilir miyiz? Memlekete daha nasıl yararlı bir çalışma yaparız derdine düştük. Hakkımda konuşulan ‘sattı´ düşüncüleri konusunda Lütfü Savaş´a yanlış bilgiler veriyorlar. Biz bu alan için resmi bir satış çıkışımız ve kat karşılığı vermemiz asla olmadı. En uygun kararı o bölgenin tümünü ıslah etmek olacağı olarak değerlendirerek beklemeye aldık” diye konuştu.
“İstedi de yardım etmedik mi?”
Mahkeme kararına gerek kalmadan Büyükşehir Belediyesi´nin kararırı gözden geçirmesini isteyen Yeloğlu, gelinen durumu, ‘beceriksizlik´ olarak yorumladı. Savaş´a borçlanma yetkisi verilmesi örneğini göstererek sağladıkları katkıları anımsatan Yeloğlu, şunları ifade etti: “Mahkeme kararına gerek kalmadan büyükşehir belediyesi inşallah bu sevdadan vazgeçer. Lütfü savaş bu güne kadar bizden yardım istedi de biz yarım etmemiş miyiz? Ben bu durumu becerisizlikle suçlarım. Bizden bir gün olsun yardım istemiş değil. Biz her zaman memlekete sahip çıkalım şiarıyla hareket ediyoruz. Büyük şehre istediği tüm borçlanmaları verdik. Biz meclis bir bütün olarak çalışsın ve millet hayrına olan projeler gerçekleşsin isteriz. Bu otogarın satışı da beni bir şahıs olarak üzmüştür. Bu konuda hepimizin sahip çıkması gerekiyor.”
Kentsel dönüşüm önerdi
Bölgedeki esnafın şartlarının iyileştirilmesinin de gözetilerek kentsel dönüşüm önerisinde bulunan Yeloğlu, söylesi bir düzenleme kentsel alan ve meydan ihtiyacının da karşılanmasını sağlayabileceğini vurguladı. Yeloğlu, şu önerilerde bulundu: “Hepimizin sağlıklı düşünüp memleketin geleceğine sahip çıkmamız gereken bir konu. Burada belediye aslında bir kar ve gelir düşünmemeli. Burada çalışan esnafın işlerini daha düzgün bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli tedbirler, gerekli yenilemeler kentsel dönüşümle yapılmalı. Arkasından da belediyeye kalacak alanlar daha çok yeşil alanlar ve meydanlar şeklinde olmalı. Kent içerisinde bir meydan oluşturalım deseniz bu çok zor. Hazır meydanı satalım gitsin derseniz çok kolay. Bu alanı kim alır? Bu alana ne yapılacağı belli olmaz. Büyükşehir Belediye Başkanına tavsiyemiz şudur; Antakya sınırları içerisinde olduğu için Antakya Belediyesi ile görüşülebilir. Bu alanı kim neden para verip te alır? Olsa olsa belli sözler verilip te acaba anlaşmalı bir şey mi var? Diye insan şüphe etmeden duramıyor. Umarım büyükşehir belediyesi bu yanlıştan dönecektir.”
Eski otogar yeri, eski itfaiye ve sebze hali yerlerinin Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin mülkiyetinde olan kamu malları olduğunu ve geçmişte koruma amaçlı planlandığını da sözlerine ekleyen Yeloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2004 -2009 yılları arasında Antakya Belediye Başkanlığı yapmıştım. O dönemlerde koruma amaçlı imar planını gerçekleştirdik. Eski otogarın, sebze halinin ve küçük sanayi sitesinin bulunduğu bölge ortalama 107 dönümlük bir yere sahip. Biz bu alanı o zamanlarda özel proje alanı olarak ilan ettik. Özel proje alanları, kentin ihtiyaçları olan, oradaki sosyal ve teknik donanımları sağlayacağımız şekilde projelendirerek ele alınmasını gerektirir. Bu alanın ihtiyaçlarını karşılayacak ve buranın kentsel dönüşümünü sağlayacak sosyal ve teknik altyapıyı oluşturacak bir proje yapılması lazım. Bu alan sit bölgesi içerisindedir. Bizim de tarihi Antakya için çok önemli bir bölge. Bu alan bir turizm yolu, alışveriş bölgesi, sosyal yaşam alanı ve dinlenme alanı olması lazım. Ancak bu proje yapıldıktan sonra bu bölgede uygulamaya geçilebilir. Bu uygulama yapılabilmesi için belediye mülkiyetinin maksimum düzeyde tutulması lazım.”
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01