Seçmeli ders arasında Arapça olmamasına 'önerge'

Seçmeli ders arasında Arapça olmamasına

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, okullarda seçmeli ders başvuruları arasında Arapça'nın bulunmamasını önergeyle parlamentoya taşıdı.

İskenderun/SES

Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, seçmeli dersler arasında Arapça’ya yer verilmeyerek öğrencilerin zorunlu olarak başka derslere yönlendirildiğini belirtti. Oruç, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den koşulları uygun olmasına rağmen seçmeli dersi açmayan okul idarecileri hakkında bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını sorusunun da yanıtımı istedi.

Oruç, önergesinde, ”Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıfların müfredatında ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ ve ‘Yabancı Dil’ olarak seçmeli dersler yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ifade edildiği şekliyle; ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’; 'Ülkemizde var olan yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek ve bu alanda toplumun da ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla 2012-2013 eğitim öğretim yılından seçmeli olarak uygulanmaya başlanan...' olarak anlatılmaktadır. ‘Yabancı dil’ kapsamında yer alan Arapça dersinin; okul müdürlüklerinin imkan ve şartları kapsamında, kendileri tarafından hazırlanıp Bakanlıkça onaylanacak öğretim programları doğrultusunda okutulabileceği belirtilmektedir. 2023- 2024 eğitim öğretim yılı seçmeli ders başvuruları başlamıştır. Arapça dersini seçmek isteyen öğrenciler ve veliler, kendilerine sunulan ders başvuruları arasında Arapça dersinin olmadığı gerçeği yüzleşmektedir. Hatay, Adana ve Mersin bölgesinde anadili Arapça olan birçok öğrenci ebeveyni tarafıma ulaşmış, çocuklarının anadilleri olan Arapçayı, seçmeli olarak hak tanınsa da fiilen, seçememe durumlarını iletmişlerdir. Ortaokul müdür ve idarelerinin Arapça derslerini açmaları gerektiğini ve seçmeli de olsa Arapça dersini tercih etme haklarının gasp edilmemesi için mücadele edeceklerini söylemişlerdir" değerlendirmesine yer verdi.

Bakana hangi soruları yöneltti?

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Seçmeli dersler arasında Arapça’ya yer verilmeyerek zorunlu olarak başka derslere yönlendirmek doğru mudur? Koşulları uygun olmasına rağmen seçmeli dersi açmayan okul idarecileri hakkında bir yaptırım uygulanacak mıdır? Seçmeli derslerin seçiminde konusunda okul idarecileri velilere ve öğrencilere bilgilendirme yapmakta mıdır? Arapça dilinin müfredatta seçmeli yabancı diller arasında yer almasına rağmen okullarda açılan seçmeli dersler arasında yer almamasının nedeni nedir? Bu konuda soruşturma açılacak mıdır? 'Yabancı dil’ kapsamında yer alan Arapça dersinin; okul müdürlüklerinin imkan ve şartları kapsamında, kendileri tarafından hazırlanıp Bakanlıkça onaylanacak öğretim programları doğrultusunda okutulabilecek olması, bahsedilen 'imkan ve şartlar' olmadığı takdirde öğrenciler tarafından dersin seçilemeyeceği anlamına gelmektedir. Bu da müfredatın müdürlükler nezdinde uygulanırlığının keyfiliğine neden olmaktadır. Buna engel olacak çalışmalarınız var mıdır? Arapça dili öğretmeni ataması yapılacak mıdır? Son beş yılda atanan Arapça öğretmen sayısı kaçtır? Arapçaya inanç/din öğretimi temelinde bakılmaktadır, bu da dile tek yönlü bir anlam yüklemektedir. Bu eksen dışında dil öğretimi/eğitimi amacı ile Arapça dersleri vermek üzere çalışmalarınız olacak mıdır? Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Arapça dilinin yaşayan diller bağlamında değerlendirilmesi amacı ile yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Türkiye’de yaşayan halkların anadilinde eğitim alabilmeleri için Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılacak mıdır?"



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

Paskalya'da dualar sağlık ve barış için

Muhtar Taş'ın adı oturduğu sokağa

İsraillin toprak alımına soru önergesi

İskenderun zemini çöküyor

Belediye "kariyer.net"le iş bulacak

12 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı

Denizciler'e 5 kat sınırı

İskenderun’da Katoni binası yandı

Deprem yargılamaları mercek altına alındı

Güzelmansur: Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10218,60%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88