Tarih: 05.10.2018 11:14

Arsuz´a ‘Alaçatı modeli´

Facebook Twitter Linked-in

Sadet Berkyürek/İskenderun

Bölgenin köklü geçmişine karşın, yakın zamana kadar hemen hiç tanınmayan, vitrine konacak ürüne sahip değilken yozlaştırmadan, özelliklerine sahip çıkarak kaybolan değerlerini de kazandırarak yavaş yavaş aranan bir yerleşime dönüştürülen Alaçatı, Arsuz´a da örnek oluşturacak. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Alaçatı modeline Arsuz´un yöresel ürün ve lezzetleri, mimarisi, tarım zenginliği, tarih ve turizm değerlerini, doğal ve tarih dokusunu koruyup öne çıkartacak projelerle ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Culha, “Tarım ve turizm kenti Arsuz´u sağlam temeller uzerinde yeniden inşa ediyoruz' dedi.
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha dört buçuk yıllık görev sürecinde yapılan hizmetleri, gerçekleşen projeleri ve hedeflerini geleneksel basın buluşmasında paylaştı. Akçalı, Gökmeydan-Gözcüler ile Konacık olmak üzere 3 bölgedeki turizm planlamasına yönelik aşamaları da ele alan Culha, Akçalı bölgesinde plana itirazların değerlendirildiğini, mülkiyeti hazineye ait alanların yatırıma hazır olduğunu hatırlattı.

Culha: Dokuyu koruyarak sürdüreceğiz
Karaağaç´ta faaliyete yeni başlayan bir mekanın seçildiği, başkan yardımcıları, daire müdürleri, parti yöneticilerinin de katıldığı toplantıda Başkan Culha, “Arsuz´u dokusuna uygun planladık” diye konuştu. Tarihi ve doğal değerleri günyüzüne çıkartma çabalarına da dikkat çeken Culha, festivaller zinciri ve etkinliklerle de bunu sürdürdüklerini, kaymakamlıkla ortak hazırlanarak hibe desteği alan ve 88 evin cephe düzenlemesini de içeren Rosus Antik Kent Projesi ile de çabanın sürdürüleceğini vurguladı. Culha, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Turizmi destekleyici projeler açısından bu kentin tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak geliştireceğiz sözünden yola çıkararak kaymakamımızla birlikte bizim proje-teknik ekibimizin uzun süre çalışması sonucu, özellikle eski Arsuz bölgesi olan ve 88 eski ev bulunan Rosus antik Kent Projesi ürettik ve bu projeyle mevcut binaların cephe çalışmalarını yapıyoruz. Ayrıca sokak sağlıklaştırılması, yani tarihi bölgenin bütün dokusunu koruyarak tarihi özelliğiyle ziyaret edilmesi ve kullanılmasını amaçlıyoruz. Alaçatı Modeli gibi bir proje.” Turizm ve tarım kenti olarak planlamada hem turizmi destekleyecek projelerin hem tarıma engel olmayacak, katkı sağlayacak projelerin gözetildiğini, imar planında da kentin tarihi ve kültürel dokusunun dikkat alınarak gelişme sağlanmasının zorunluluk oluşturduğunu da kaydeden Culha, şunları ifade etti: “Arsuz ciddi bir tarihi, geçmişi olan bir kent. Milattan önce 330 yılında kurulan bu kentin ören yerleri gerekse bu bölgede yaşayanların farklı kültürlerini koruyarak planlamamız gerekiyordu. Biz burada çok dikkat ettik. Turizmin gelişmesi, ilçemizde mevcut yetersiz sayıda tesislerin çoğaltılarak modernize edilmesi anlamında olanak sağladık.”

Turizme tarım desteği
Tarım turizmiyle ilgili proje çalışması hakkında da bilgi veren Başkan Culha, bu projenin AB hibe programı kapsamında değerlendirdiklerini, projenin ön elemeden geçtiğini, 2. değerlendirmenin ardından kabul görmesi durumunda uygulamaya konulacağını söyledi. Culha, “İlçemizde mevcut yapılan tarımın türüne göre, ki burada 12 ay, dört mevsim tarım yapılıyor. burada çiftliklerde dışardan gelenlerin hobi niteliğinde gidip çalışabileceği ve çalışırken de para ödeyeceği, bu süre içerisinde ilçemize farklı katkı sunacağı şekilde dizayn ediliyor. Bizim tarla, çiftlik sahiplerimiz kendi ürünlerini değerlendirecektir. Bu şekilde de para kazanma şansı da olacaktır. Bu proje hayat bulduğunda turizm mevsimi 12 aya çıkmış olacak. Temelinde tarım ürünlerimizin tanıtılması ve değerini bulması da yatıyor” şeklinde konuştu.

Merkez esnafına ‘hareketlenin´ çağrısı
Arsuz merkezdeki esnafa da çağrıda bulunduğu toplantıda başkan Culha, turizm sezonunda hareketli bir dönem yaşayan esnafın kış döneminde tesisini kapatmamasını istediklerini belirtti. Culha, şunları söyledi: “3-4 ay, yoğun dönemde ticaretini yapıyor. 15 eylül-ekim ayı dedi mi, kilitliyor gidiyor. Sefayı çektin eyvallah da biraz da cefa çekeceksin. 3-5 masayla çalış, sezonu 7-8 aya getir. İskenderun´dan Arsuz´a gelmek isteyene bir espri yaratılmalı. Biraz sabır istiyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —