Akın Bodur/İskenderun
Arsuz´da oturan Suriyeliler ile yöre halkı arasında önceki akşam gerginlik yaşandı. Gerginliğin, Toplu Konutlar Parkında gece çıkan kavgayla başladığı öğrenildi. Gerginlik, polisin müdahalesi ile daha fazla büyümeden önlendi. Hatay Valiliği, olaya karışan Suriyeliler gözaltına alınarak suçu bulunanların sınır dışı edilmeleri ile ilgili yasal işlem başlatıldığını açıkladı.
Valilik: Sınır dışı edilecekler
Hatay Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Arsuz İlçemiz Çetilik Mahallesinde 09.07.2019 Salı günü gece saatlerinde Toplu Konutlar Parkında çıkan kavga Arsuz İlçe Emniyet Müdürlüğümüzün müdahalesiyle son bulmuş, olaya karışan Suriyeliler gözaltına alınarak suçu bulunanların sınır dışı edilmeleri ile ilgili yasal işlemler başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.'
Sınırdışı edilme tartışması
Türkiye´de olaylara karışan Suriyeli sığınmacıların zaman zaman sınırdışı edilerek geldikleri ülkeye gönderilmesi uygulaması kararları tartışma konusu da oluyor. Uluslararası hukuk, savaş gibi gerekçelerle ülkesini terk edenlere yönelik ´geri göndermeme ilkesi´nin uygulanmasını öngörüyor.
Türkiye´nin imza attığı 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesinin 32. maddesi, savaş gibi nedenlerle ülkesini zorunlu nedenlerle terk edenlerin, geldikleri ülkeye geri gönderilmemesini öngörüyor. Türkiye´nin geçtiğimiz yıllardı çıkardığı Yabancılar ve Uluslarararası koruma Kanununun 54/2. maddesi, geçici koruma statüsüne sahip olan sığınmacıların bu kapsam dışında bırakmakta, Geçici koruma Yönetmeliğinin 8. ve 14. maddeleri bu kişilerin Türkiye´den çıkış yamalarının esas olduğu, ancak dönüşün şart ve usülleri belirtilmemiştir. Anayasa Mahkemesi ise aldığı bir kararda, Suriye uyruklu sığınmacıların, 11 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren geçici Koruma Yönetmeliğinin geçici 1. maddesi uyarınca geçici koruma statüsüne girdiğini ve bu kişilerin sınırdışı edilemeyeceklerini ifade etmiştir. Mahkeme kararında, BM Mülteciler yüksek Komiserliğinin, Türkiye Hükümeti tarafından yürürlüğe konulan geçici koruma rejimlerinin bir parçası olarak uluslararası koruma arayan Suriyelilerin, Türkiye´ye kabul edildiğini ve istekleri dışında Suriye´ye geri gönderilmeyeceklerini kabul ettiğini de belirtilmektedir. Anayasa Mahkemesi, bu değerlendirmesiyle, mevzuatta açık bir hüküm yer almasa da uygulamada Türkiye´de geçici koruma sağlanan yabancılar hakkında sınırdışı etme kararı alamayacağı değerlendirmektedir. Ancak uygulamada birçok kentte yaşayan Suriyeli sığınmacılar yerel veya genel yöneticilerin kararlarıyla sınırdışı edilerek geldikleri Suriye´ye gönderildiği biliniyor.