Arsuz´da üretilen sebze, İskenderun´da üç katına satılıyor: Tarlada 2, markette 8 lira
Elif Günay-Akın Bodur/İskenderun
Hükümet, ülkede ekonomik krizin olmadığını ifade ederken, ekonomi uzmanları ise krizin yayıldığını söylemeye devam ediyor. Halk da krizin etkisinin mutfağa yansıdığını yinelemeyi sürdürüyor. Üreticiler ise döviz kuruyla birlikte girdi maliyetlerinin artmasının, kendilerini olumsuz yönde etkilediğini anlattı.
Domates tarlada 2 lira
Arsuz´un Bey mahallesinde beş dönümlük alanda mevsimlik yaz sebze üreticiliği yapan Aydın Şanlı (47), arazinin kendisine ait olmadığını ve yıllık yaz süresince kiralayıp, ekim yaptığını belirtti. Sebze üretimindeki girdi fiyatlarının artışından şikayet eden Şanlı, 'Bu sene üretiminden ne kâr ettim, ne de zarar. Sebze üretiminde kullandığımız gübre, ilaç, mazot fiyatlarında ciddi oranda artış yaşandı. Tarlada sattığımız domates, tüccara iki liradan gitti. Biberin tarla fiyatı da 2 lira oldu. Fasulyeyi ise beş liraya satıyoruz, tarlada. Satışlarımızla kâr elde edemedik, ama zarar da etmedik. Kârımız, aile olarak yediğimiz taze sebze oldu' dedi. Tarlasının kendisine ait olmaması ve kiralama yöntemiyle ekmesinin de maliyeti arttırdığını ifade eden sebze üreticisi Şanlı, traktörüyle yöredeki mahallelere taze sebze satışı yaptığını, kullandığı mazotun karşılığı olarak da domates ve bibere, fasulyeye kilo başına 0,50 kuruş ilave yaptığını belitti.
Markette 8 lira
Üreticinin tarlada sattığı sebzelerden domates ve biber 2 liradan, fasulye ise 5 liradan komisyoncu ve tüccara satılırken, manav ve marketlerde ise fiyatlar daha farklı olarak tüketiciye yansıyor. Arsuz´da üretilen domates, İskenderun´daki markette domates 8 lira, biber 6 lira 75 kuruş, salatalık 3 lira 50 kuruşa satılıyor. Tarla ile market ve manavdaki sebze fiyatlarının farklılığı domates ve biberde olduğu gibi diğer ürünlerde de tüketiciye çok farklı yansıyor.
Fiyat farkı meyve de yansıdı
Tarladan markete yansıyan fiyat farklılığı sadece sebzelerde değil, meyvelerde de yaşanıyor.
Yörede yetiştirilen elma, armut, hurma gibi meyvelerde de meyve bahçelerindeki fiyatla market ve manava yansıyan fiyatlarda üç-dört kat farklı olarak tüketiciye sunuluyor.
Narenciye üreticisi de ´zararına satıyor´ demişti
Erkenci olarak adlandırılan 'Okitsu' cinsi mandalina hasadı süren Erzin, Dörtyol ve Payas yöresindeki üretici de sıkıntı yaşadığını açıklamıştı. Narenciyeyi dalında 75 kuruşa tüccar ya da komisyoncuya satan mandalina üreticisi, kendileri kilo başına 45 kuruş zarar ederken aynı ürünün tezgahta müşteriye dört katına satıldığını belirtmişti. Erzin, Dörtyol ve Payas´taki tarım arazilerinde, 250 bin dekarlık alanda narenciye bahçesi bulunuyor. Dörtyol´da Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği, Dörtyol Ziraat Odası, Erzin Ziraat Odası, Ernar Narenciye Kooperatifi, Erzin Sulama Kooperatifi Birliği, Yeşilkent Sulama Kooperatifi Birliği ele üreticilerin katıldığı toplantıda mandalinanın dalında en az 1 lira 25 kuruşa satılması karara alınmıştı.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12