İskenderun/SES
Arsuz-İskenderun arası çalışan dolmuşların yenilenerek ‘özel halk otobüsü’ statüsüne geçilmesi yönündeki düzenleme kararını idare mahkemesine taşıyan Arsuz taşıma kooperatiflerinin Hatay Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı davada karar aşamasına gelindi. Konuya ilişkin Hatay Büyük Şehir Belediyesi’nden (HBB) yapılan yazılı açıklamada, “Hatay 2. İdare Mahkemesi, Hatay Büyükşehir Belediyesinin ‘’Arsuz İlçesi Toplu Taşıma Araçları Rehabilitasyon Projesi’’ne karşı özel taşıma kooperatiflerinin açtığı davada HBB’yi haklı buldu” denildi. Arsuz ilçesindeki kooperatif üyeleri uygulama ile bireysel hat sahipliğinin sürdürülemeyeceği gerekçesiyle dönüşüme itirazda bulunmuştu.
HBB tarafından hazırlanan, klimalı, kamera ve kayıt sistemli, engelli erişimine uygun, elektronik ücret toplama sistemi ile Hatay Kart kullanılabilecek, çalışma saatlerine net şekilde uyacak toplu taşıma araçları ile konforlu ulaşım yapmasını amaçlayan projeyi UKOME Kurulu Kararı ile uygulamaya koymuş, Arsuz taşıma kooperatifleri dava açarak, Büyükşehir Belediyesi ve UKOME Kurulunun bu kararı alma yetkisinin bulunmadığını savunmuştu.
HBB’den yapılan açıklamada, dava sürecinin tamamlandığı bildirilerek, Hatay 2. İdare Mahkemesinin, projeye ilişkin esastan değerlendirme yaptığı belirtildi ve mahkeme kararında, ‘’Toplu taşıma hizmetleri ile ilgili her türlü düzenleme yapma yetkisinin HBB-UKOME Kuruluna ait olduğunun’’ vurguladığına dikkat çekildi.
HBB’nin açıklamasında, 2019 yılında uygulamaya koyduğu Ana Ulaşım Planı çerçevesindeki projenin, İstanbul Teknik Üniversitesince yapılan yolcu sayımları ve diğer bilgilerin analizleri doğrultusunda hazırlandığı kaydedilen mahkeme kararında, ‘’serbest rekabet ortamını bozacak ve tekelleşmeye yol açacak herhangi bir uygulamanın bulunmadığı…’’ kanaatine varıldığı kaydedildi.
Hatay 2. İdare Mahkemesinin kararında özetle HBB’nin ulaşım hizmetlerini kaliteli, insan onuruna, çağın gereklerine uygun, şehrin yapısını bozmadan şehirde oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak ve sistematik hale getirebilmek amacıyla projeyi UKOME Kurul Kararı ile uygulamaya koyduğu görüşüne ulaşıldığı ifade edildi.
Mahkeme, ‘’dava konusu kararın, hak sahiplerinin menfaatini de düşünerek kişisellikten uzak, somut uygulanabilir ve amaca uygun bir düzenleme olduğunun anlaşıldığını’’ kaydederek, dava konusu işlemde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna vardı. Buna göre; 22 Nisan 2021 tarih ve 80 sayılı Toplu Taşıma Rehabilitasyon Projesinin iptali için açılan dava reddedilmiş oldu.
Açıklamada, ‘’Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi tarafından hazırlanan ve UKOME Kurulu tarafından onaylanan projenin haklılığı Mahkeme Kararı ile tescillenmiş oldu. Proje uygulamasına devam edilmektedir, Arsuz İlçemizde yaşamakta olan vatandaşlarımız da hak ettikleri kaliteli, çalışma saatleri ve ulaşım programına uygun şekilde çalışan toplu taşıma araçları ile ulaşım hizmeti alacaklardır.’ denildi.
Bireysel hat sahipliğini engelleyeceği endişesi duyuyorlar
Hatırlanacağı gibi Hatay Büyükşehir Belediyesi 2017’den itibaren Arsuz'da toplu taşımanın rehabilitasyonu yönünde taşıma kooperatiflere bağlı araçların dönüşümü için görüşme ve toplantılar gerçekleştirmiş, sözkonusu standartlarda yeni araçların fiyatlarından dolayı her bir hat adına satın alınamayacağı, uygulamanın bireysel hak sahipliğini sürdürmeyi engelleyeceği yönünde olduğu gerekçesiyle kabul görmemiş, karar idare mahkemesine taşınmıştı.
2017’deki Ulaşım Dairesi Başkanının başkanlığındaki toplantıda da proje anlatılmış, toplantıya S.S 85 Nolu Has Arsuz Gözcüler M.T.K, S.S. 95 Nolu Gökmeydan M.T.K, S.S. 100 Nolu Üçgüllük M.T.K., S.S. 113 Nolu Yeni Arsuz Konacık Işıklı M.T.K, S.S. 132 Nolu Akçalı Beyköy M.T.K, S.S. 157 Nolu Arsuz Konacık M.T.K, S.S. 164 Nolu Şampiyon Haymaseki M.T.K, S.S. 167 Nolu Öz Haymaseki M.T.K, S.S. 189 Nolu Arsuz Hüyük M.T.K başkan ve üyeleri ile İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası temsilcileri katılmıştı.