Asi Nehri´ndeki atıklar temizlenecek

Asi Nehri´ndeki atıklar temizlenecek

Hatay Büyükşehir Belediyesinin (HBB), çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve ekosistemin sürdürülebilirliği ve daha sağlıklı bir çevrede yaşanması amacıyla yürüttüğü çalışmalarda ulusal ve uluslararası k

Antakya/SES

 HBB´nin sürdürdüğü çalışmalara bir destek de Birleşmiş Milletler ve Japon hükümetinden geldi ve ´İklim Krizi Kapsamında Net Sıfır Salım ve İklime Dayanıklı Kalkınmaya Giden Yolda Ulusal Katkı Beyanı -Hatay için İklim Eylemi´ projesi ile destek almaya hak kazandı.
Proje kapsamında deniz ekosisteminin korunması ve iyileştirilmesi amacı ile Asi Nehri´nin taşıdığı atıkların denize ulaşmasını engelleyen sistemler kurulacak ve izleme sistemleri yardımıyla kirliliğin boyutları tespit edilecek. Nehirdeki atıkların oluşturduğu kirliliği azaltmaya yönelik faaliyet ve ekipman desteği alınarak böylelikle Asi Nehri´ndeki atık yönetimi sağlanacak. Projenin tanıtımı, UNDP´nin Türkiye´deki Mukim temsilcisi Louisa Viton ve HBB Başkanı Lütfü Savaş´ın katılımı ile Antakya Müze Otel´de yapıldı.
Projenin Hatay ve bölge için çok önemli olduğunu ifade eden Savaş, “İklim değişikliği ve hava kirliliği için son günlerde özellikle gelişmiş ülkelerin büyük çalışmaları var. Biz de akarsuların temizlenmesi ve Akdeniz´in kirletilmemesi için çeşitli projeleri başlattık. Fabrikalardan çıkan atıklar gibi birçok sebeple kirlenen Asi Nehri, hem şehir hem de bölge açısından çok önemli bir yere sahip. 6 yıl önce Asi Nehri kuruyordu, çünkü su, Amik Ovası´nın sulanması için kullanılıyordu. Antakya´nın birçok bölgesinde kanalizasyon suyu Asi´ye akıyordu. Nehir, hem fiziksel hem de kimyasal kirlilik konusunda üst seviyedeydi. Büyükşehir olduktan sonra Antakya girişine çok güzel bir membranlı bir arıtma tesisi yaptık. Asi Nehri´ne akan tüm kirli suları kanalizasyon şebekesine bağladık. Şimdi yapacağımız tek bir şey kaldı o da Turunçlu bölgesinde daha yüksek hacimli membranlı bir arıtma tesisi” değerlendirmesini yaptı. Çevre kirliliği ve iklim krizi konusunda birlikte hareket etmenin önemli olduğunu anlatan Savaş, “Projede, dışarıdan gelen su sümbülleri başta olmak üzere bütün kirlilik kapanlarla toplanacak. Bundan sonraki sorunların çözümünde ülkeler birlikte hareket ederse geri dönüşümü yüzyıllar boyunca yapma şansımız var. Eğer yapamazsak bizden sonraki nesiller, önceki nesiller için güzel şeyler düşünmeyecek. Bu nedenle üstümüze düşen görevi bütün paydaşlar birlikte yaparsak gelecek kuşaklara biraz daha temiz bir şehir bırakma şansımız olur' diye konuştu. Yerel iklim eylemi olmadan, iklim taahhütlerinin kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm kalacağını anlatan UNDP Türkiye Temsilcisi Vinton, “Hatay´daki yeni girişimimiz sadece Asi Nehri ekosisteminin ve nihayetinde Akdeniz´in karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele etmekle kalmayacak. Başka yerlerde de kolayca uygulanabilecek uygulamalı iklim azaltım ve uyum çözümlerini test edip daha rafine hale getirecek” şeklinde konuştu. Japonya´nın, iklim krizini tüm insanlığa yönelik bir tehdit olarak gördüğünü ifade eden Japonya´nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro ise, sinevizyon aracılığıyla katıldığı toplantıda, 'UNDP ile iş birliğindeki amacımız, birçok ülkenin verdiği ancak uygulamakta zorlandığı pozitif net sıfır taahhütleri bakımından ilerlemeyi hızlandırmaktır” dedi.
HBB, UNDP ve Japonya´nın sağladığı maddi destek ile başlattığı projede, Hatay´da hassas durumdaki denizel ekosistemi korumayı amaçlıyor. 1 yıl sürecek projeyle- Lübnan´da doğup Suriye´den geçerek Akdeniz´e dökülen Asi Nehri´nin getirdiği atıkların temizlenmesi; nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yayılımının engellenmesi hedefleniyor.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    37,92% -0,16
  • EURO

    42,53% 2,23
  • GRAM ALTIN

    3848,85% 2,24
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,90