Aşı olmayana ´haftada 2 gün PCR testi´

Sağlık Bakanlığı, 7-13 Ağustos arasında illere göre haftalık risk haritasını yayımladı.

SAĞLIK 25.08.2021 18:46:00 0
Aşı olmayana ´haftada 2 gün PCR testi´

Akın Bodur/İskenderun

Risk haritasında, illerde her 100 bin kişide görülen vaka sayısını paylaşıldı ve vaka görünme oranı en çok artan 5 il açıkladı. İllere göre, haftalık Covid-19 vaka sayısında Hatay´da her 100 bin kişide 119,63 oldu. Haftalık Covid-19 vakasında Hatay´da her 100 bin kişide 119,63 olurken, bu rakam Kilis´te 129,56; Gaziantep´te 126,26; Adana´da 241,64; Osmaniye´de 130,16; Mersin´de ise 350,18 olduğu bildirildi.
Ülkede birinci doz aşı olanların sayısının 45 milyon 25 bin 676 kişi, ikinci doz aşı olanların sayısının ise 34 milyon 128 bin 107´e yükseldiğini açıklayan Sağlık Bakanlığı, üçüncü doz aşıda ise 7 milyon 195 bin 181´e ulaşıldığını kaydetti. Hatay, aşılama haritasında yüzde 68,1 olan oranını, yüzde 70,2´ye yükseltti, ancak sarı renkte yer almaya devam etti. Aşılamada nüfusun yüzde 55´ine kadar olan iller ´kırmızı´ renkle, yüzde 65´e kadar olanlar ´turuncu´ renkle, yüzde 75´e kadar olanlar ´sarı´ renkle ifada edilirken, yüzde 75 sonrası ise ´mavi´ renkle tanımlanıyor. Hatay, aşılamada ´mavi´ renk kategorisine girmeye çalışırken, ülkede mavi renkle tanımlanan il sayısı ise 28´e yükseldi.
Sosyal medya hesabından illerin haftalık vaka sayılarını paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ´´Salgın son hasta iyileşmeden bitmiş sayılmaz. Aşı ile bağışıklık kazanana kadar tedbirlere tam uyum şart. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyalım' çağrısını yaptı ve 100 bin nüfusta koronavirüs (Covid-19) vaka görünme oranı en çok artan illeri de açıkladı. Hatay bu haritada her 100 bin kişide 119,63 oranı ile yer aldı. Buna göre Hatay´da 2 bine yakın koronalı hasta bulunuyor.

Aşı olmayana ´PCR testi zorunlu´
Koronavirüs aşısı yaptırmanın gönüllülük esasına bağlı olduğu ve zorlama olmadığı, ancak sinema, tiyatro konser gibi kalabalıkların yer aldığı alanlara girişte PCR testi yaptırma zorunluğu getirildi. Uygulama, okulların açılacağı 06 Eylül 2021 tarihinde başlayacak. Buna göre, şehirlerarası otobüsler ile uçaklara binerken de ya aşılı olma ya da PCR testi yaptırmış olma zorunluğu getirildi. Üniversite çalışanları ile üniversite öğrencileri için de PCR zorunlu olacak. Aşı olmayan üniversite çalışanları ve öğrenciler, haftada 2 kez PCR testi sunacak. Aşı olmayanlar için getirilecek PCR testi zorunluluğu, uçak seyahatleri, şehirlerarası otobüs yolculuğu, konser, tiyatro, sinema gibi toplu faliyetlerde uygulanacak.
İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere zorunlu PCR testi genelgesi gönderildi. Genelgede, koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi için salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgınla mücadelede en güçlü unsurun gönüllülük esasına göre yürütülen aşılama faaliyeti olduğu belirtildi. Genelgede, ülkede birinci doz aşılamada yüzde 73, ikinci doz aşılamada ise yüzde 55,5 düzeyine ulaşıldığı belirtildi. Genelgeye göre, 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişiler; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek. Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. İl/ilçe hıfzıssıhha kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek.

Tokalaşma ve sarılmadan uzak durun
Genelge sonrası 23 Ağustos 2021 tarihinde olağanüstü toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, 2021/33 sayılı kararında, PCR testi zorunluluğunu getirdi. Hatay Valivekili Aydın Tetikoğlu başkanlığında toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, oy birliği ile aldığı kararında şunlara yer verdi: 'Aşılama çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle birlikte aşı­ ya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecektir. Bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarların ve kanaat önderlerinin katılımı ve desteğiyle geniş tabanlı çalışmalar yürütülecektir. 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyat- ro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecektir. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir. Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunmalıdır. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecektir. Kaymakamlıklarca gerektiğinde ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için ilçe hıfzıssıhha kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecektir. Salgın süreci ile birlikte mesafe kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaştığı görülmektedir. Kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artı­ran tokalaşma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının öneminin vatan­daşlara hatırlatılmasına yönelik çalışmaların kaymakamların koordinasyonunda sürdürülmesi gerekmektedir. Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince İdari İşlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli İşlemlerin başlatılması hususunda; Oy birliğiyle karar verildi.'
Öte yandan Covid-19´un aşı ve tedbirle aşılacağını belirten İskenderun Kaymakamlığı, resmi sosyal paylaşım sitesinde, 'Aşılar; astalığa yakalanma riskini, hastalığı ağır geçirme riskini, hastaneye yatış oranını, ölüm oranını azaltır. Aşınızı olun, hem kendinizin hem de sevdiklerinizin sağlığını koruyun' açıklamasını yaptı.
Reyhanlı 70. Yıl Aile Sağlığı Merkezi hekimi Dr. Adem Deniz ve ASM çalışanları; aşının önemi ve koruyuculuğu konusunda farkındalık oluşturmak için, aşı olmaya gelen vatandaşlara aşure ikram etti. Etkinliğe Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan ve Reyhanlı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Yavuz da destek verdi. Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, etkinliği düzenleyenler ile katkı ve destek verenlere teşekkür etti.
CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, 06 Eylül´de açılacağı açıklanan okullarla ilgili tedbirlerin ne düzeyde alındığını sordu ve “Sınıflar balık istifi gibi eğitim verecekse ne öğrenciler, ne öğretmenler ne de aileler güvende olacak' değerlendirmesini yaptı. Okullarda tedbirlerin üst düzeyde alınması gerektiğini ifade eden Parlar, 'Okulların 6 Eylül´de yüz yüze eğitime başlayacağı açıklandı. Ancak içerikle ilgili net bilgi yok. Devlet okullarında sınıf mevcutları 40 kişiyi buluyor. Balık istifi şeklinde eğitim başlayacaksa, ne öğrenciler, ne öğretmenler ne de aileler güvende olacaktır. Uzmanlar, İngiliz ve Delta varyantlarının, gençler ve çocuklar üzerinde etkili olduğunu ve onların da çok hızlı yaydıklarını söylüyor. Okullar açılacak, peki bu hastalığı hızlı yaydıkları söylenen gençler ve çocuklarımız için ne gibi tedbirler alındı? Bunlar kamuoyu ile paylaşılmalı. Sınıf mevcutları azaltılacak mı? Maske, hijyen setleri, ateş ölçer gibi malzemeler tedarik edildi mi?' dedi ve eğitimin başlamasından yana olduklarını, ancak tedbirlerin eksiksiz olarak alınarak riskin azaltılmasının doğru olacağını belirtti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2506,57% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00