Asi Nehri’nde debi azaldı

Asi Nehri’nde debi azaldı

Biyolog Prof. Dr. Ali Demirsoy, Asi Nehri’nde debinin çok azaldığını ve bulunduğumuz yüzyıl içerisinde kurumasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Antakya/SES
Ekoloji Ekonomi ve Enerji (3E) Araştırma İletişim ve Toplumsal Etki Derneği, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Gazetesi ve Antakya TV işbirliğiyle Antakya'da “Amik Gölü’nün kurutulması ve Hatay’ın biyolojik çeşitliğinin önemi” konulu konferans veren Prof. Dr. Demirsoy, iklim krizinin sonuçları ve çözümlerini anlattı ve geleceğin yaşayanların elinde olduğunu, geleceği kurtarmak için geç kalınmaması gerektiğinin ifade etti. Erol Bilecik Kongre Merkezi’ndeki konferansta konuşan Prof. Dr. Demirsoy, "Dünyada beş defa yok oluş vardır. Yani canlı türlerinin yüzde 95’inin hayatta olmaması. Eğer tüketim ve bilinçsizlik bu şekilde devam ederse altıncı yok oluş durumu da kapıda" dedi.

Hatay yöresine ilişkin değerlendirmede bulunan Demirsoy, Asi Nehri'nin debisi düştüğünü ve bunun içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde kurumasını getirebileceğini söyledi. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, MKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Teksöz, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, Arsuz Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek ile bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencilerinin izlediği konferansta konuşan Demirsoy, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çocukluğumda büyük göller ve sulak alanlar vardı, çoğu toprak kazanımı sebebi ile kurutuldu. Amik Gölü de bunlardan biri. O süreci yaşadım. Alman bilim insanı Ord. Prof. Dr. Curt Kosswig, Amik Gölünün kurutulmaması için çok uğraştı, dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar'la konuştu ama durduramadık. Gölün kurutulması yanlış bir karardı. 1950-1970 yılları arasındaki süreçte karar alıcıların verdiği karar sonucu Amik Ovası sel alanı haline geldi. Yaklaşık 300 kuş türünün yaşadığı bir rezerv yok oldu. Aşırı otlatma, yoğun tarım sebebiyle de toprak çoraklaştı ve o yıllardan bu yıllara kadar gelen sorunlar hala Hatay’ın jeolojik yapısını ve biyolojik çeşitliliğini önemli derecede tehdit etmektedir. Sulak alanların çok büyük karbon yutak alanlardır. Amik Gölü gibi alanların kurutulmasının iklim krizinde büyük etkisi oldu. Şu anda dünyanın iklim krizi yaşıyor ama birçok kişi bunun farkında değil. Yapacak çok şey var. Gelecek sizlerin elinizde. Ben çok geç kalmayın derim."
Etkinliği düzenleyenlerin Prof. Dr. Demirsoy'a çiçek ve plaket vermek yerine adına Tema Vakfı’na 50 adet ağaç bağışladığı açıklandı.



Anahtar Kelimeler: Nehri’ azaldı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55