Tarih: 19.01.2021 17:40

Aşılama başladı

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

 CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığın yayınladığı aşı rehber doğrultusunda başhekimler, yardımcıları ve hastane çalışanlarından yapılmaya başlandı. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, üniversite, kamu ve özel hastanelerde Kovid-19 aşı uygulamasının hedeflenen program çerçevesinde devam edildiğini açıkladı.
İskenderun Devlet Hastanesi, hastanede koronavirüs aşısının ilk uygulaması hastane idarecilerine uygulanarak sürecin başladığını açıkladı. Aşılar, İlerleyen dönemde halkın tamamanı yapılacak.
MKÜ Araştırma Hastanesi, hastaneye gelen ilk aşının Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı´ya yapıldığını belirtti. Aşı yapımı sonrası konuşan başhekim Doğramacı , aşının güvenli olduğunu ve aşı sonuçlarının iyi olması ile normalleşmeye dönülmesinin hedeflendiğini belirtti.
Hatay İl sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat da, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Pekmezci ve Halk Sağlığı Hizmetleler Başkanı Dr. Mehmet Özdoğan ile birlikte Antakya´daki Hatay Devlet Hastanesi´ni ziyaret edip, incelemede bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun aldığı kararlar neticesinde, ilk etapta belirlenen hedef gruplara yönelik aşılamanın yapılacağı hastanelerden birisi olan Hatay Devlet Hastanesi´nde Kovid-19 poliklinikleri ve standartları Sağlık Bakanlığınca belirlenen aşı odası hizmetleri ve uygulama alanlarında incelemeler yapan Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat, uygulamaları yerinde değerlendirdiklerini i fade etti.

Aşılanmalar randevulu yapılacak
Aşılamalar, Sağlık Bakanlığı´nın MHRS sisteminden alınan randevular çerçevesinde gerçekleştirilecek ve önümüzdeki günlerde aşılama listesinde olan Hataylılar da aşılarını hastanelerde yaptırabilecek. İskenderun Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada, 'Aşı uygulaması için www.mhrs.gov.tr`den, 182 hastane randevu sisteminden veya e-nabız uygulamasından randevu alınması gerekmektedir' iadesine yer verildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilde koronavirüs vakaları ve hastalığında gerileme safhasında olduğunu ve kentteki vaka sayılarında azalma gözlendiğini belirtti. Hastalık sebebiyle yaşanan ölüm vakalarının da azaldığını olduğunu blirten Savaş, 'Koronavirüs gerileme safhasında. Ölümler azaldı. 15-20 güne minimum seviyeye düşer. Üçüncü döneme yakalanmama ihtimalimiz aşıya bağlı. Aşıdaki başarı, aşılanma oranı ve aşıya verilen reaksiyon önümüzdeki günleri belirleyecek. Hekim kimliğine de sahip olduğumuz için aile hekimimiz hem beni hem eşimi aşı için aradı. Antikorum var ama aşı olacağım. Aşıyı ne kadar çok kişiye ulaştırabilirsek o kadar başarılı oluruz. Aşılanmayı belli bir düzeye getirebilirsek pek çok sektör açılabilir. Hizmet sektöründeki birçok işletme açılabilir hatta spor karşılaşmaları da seyircili oynanabilir” dedi. İktidar, sivil toplum örgütleri, yerel yöneticiler, hayır kuruluşları, uzman bireyler ahenkli bir çalışma yapabilseydik bu aşamaya gelinmeyeceğini belirten Savaş, 'Sağlığın ve bilimin olduğu yerde siyasetten uzaklaşıp bilimin ışığında çalışabilseydik Türkiye bu kadar sıkıntıyla karşı karşıya gelmez ve birçok insanımızı kaybetmezdik' değerlendirmesini yaptı. İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sinan Erdoğan da, Covid-19 aşısının, koronavirüs hastalığını ağır geçirme riski olan gebelerin kendi istekleri halinde uygulanabileceğini ifade etti. İnaktif Pandemik Covid-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmadığını belirten Dr. Erdoğan, “Covid-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelere, kendi istekleri halinde uygulanabilir. İlk trimesterde uygulanmaması tercih edilir. Kendi istekleri halinde emzirenlere aşı uygulanabilir. Bakanlığımız, aşının (CoronaVac) inaktif olduğunu vurguluyor. Gebe ve emzirenlere yapılmaması veya yapılması hakkında kesin bir şey söylemiyor. Gebelik planlayan veya tedavi alan kadınlar için Amerikan Üreme Derneği, aşının inaktif olduğunu ve yapılabileceğini ifade ediyor. Yüksek riskli emziren annelerin yapmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Gebeler ile ilgili kesin bir şey söylemek çok zor. Yüksek riskli ve ilk 3 ayını doldurmuş gebeler Hekimi ile ayrıntılı görüşüp karar vermelidir. Gebelik planlayan ve tedavi alan yüksek riskli kadınların aşısını yaptırması ve bir aya ara vermesi şimdilik makul görünüyor.

‘Cadde yasağı´ ertelendi
İskenderun´da ´her gün bir caddenin kapatılması´ ile pazarlarda HES kodu uygulaması ertelendi. Kaymakamlıktan yapılan açıklamaya göre, İskenderun İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına ilişkin yapılan duyuruda erteleme kararına ‘alınan tedbirler sonucunda virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi ve bu yönde kaydedilen oluşlu gelişmeler´ gerekçe olarak gösterildi. Bu gerekçelerle alınan iki maddeli karar şöyle: “18.01.2021 Pazartesi gününden itibaren 2020/119 ve 2021/01 sayılı İlçe Hıfzıssıhha Kurul Kararlarının ertelenmesine, virüsün yayılma ve bulaşma hızı ile vaka artış hızının takibinin yapılarak durum değerlendirmesine göre tedbir ve kararların tatbikine oybirliğiyle karar verildi.”

Eski milletvekili Ahrazoğlu, koronadan yaşamını yitirdi
Koronavirüs hastalığna yakalanarak, yaşamını yitirenler arasında TBMM 26. Dönem MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, bir süredir tedavi gördüğü koronavirüs hastalığına yenildi ve yaşamını yitirdi. Eski milletvekili Ahrazoğlu, Kırıkhan Şehir mezarlığı Kompleksinde düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenaze törenine AKP ve MHP Hatay milletvekillerini ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı.
Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenler arasında dün de kuyumcu Süleyman Sakman katıldı. bir süredir hastanede tedavi gören Sakman, İskenderun´da Refah partisi ve Fazilet Partisi ilçe başkanlığı yapmış, AKP´nin ilçe kurucuları arasında yer almış, kentte uzun süre siyaset yaparken, çeşitli görevlerde bulunmuştu. İSDER üyesi Mehmet Ali Öncel ile İskenderun Devlet Hastanesi´ndeki yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Yıldız Şanlı (81) ve oğlu 2 çocuk babası Nevzat Şanlı (59) da bulundu. Anne Yıldız Şanlı, Karaağaç Asri Mezarlığında, oğlu Nevzat Şanlı ise Nardüzü Mezarlığında toprağa verildi. Samandağ´da da 8 aylık hamile olan Cansu Dadük (24) adlı kadın da karnındaki bebeği ile coronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Dadük, Samandağ´ın Gözene Mahallesindeki Asri Mezarlığı´nda toprağa verildi. Hatay Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yöneticisi, Hatay Futbol Tertip Kurulu üyesi Muhittin Kaynak da yakalandığı koronavirüsten kurtulamadı ve yaşamını yitirdi. İskenderun´da İYİ Parti İskenderun İlçe Başkan Yardımcımız Adil Sarar´ın iki ablası, 15 günde koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Belediyelerin dezenfekte çalışması sürüyor
Hatay´daki 15 ilçe ve büyükşehir belediyeleri de kentlerde dezenfekte çalışmalarına devam ediyor. Antakya Belediyesi de ekiplerin koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında kentte dezenfekte çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, vatandaşın sağlığını korumak, salgının yayılmasını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında dezenfekte çalışmalarının Antakya´nın 95 mahallesinde bulunan camiler, okullar, muhtarlıklar, sağlık ocakları, kurumlar, cadde ve sokaklar gibi vatandaşların bulunduğu noktalarda devam ediyor. İskenderun Belediyesi de, koronavirüs salgınına karşı çalışmalarını ilçede yoğun bir şekilde sürdürdüğünü bildirdi.
Öte yandan İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Halil Mert Bahadır, birçok kronik hastalığı tetikleyen obezitenin kontrol altına alınmasının önemli olduğunu belirtti ve koronavirüslü obez bireylerde, normal kilodaki hastalara oranla ölüm riskinin daha fazla olduğunu ifade etti. Dr. Bahadır, “Yapılan bilimsel çalışmalarda, obez bireylerde covid sebepli ölümlerin daha fazla ve hastanede yatış sürelerinin daha uzun olduğu gösterilmiştir. Obezlerde; diyabet, hipertansiyon, astım gibi eşlik eden kronik hastalıkların daha yaygın görülmesi, baskılanmış bağışıklık sistemi, kan akımının yavaşlaması sayılabilir. Özellikle gençlerde covid enfeksiyonunun şiddetli seyretmesinin en önemli nedenlerinden birisi obezitedir. Covid pandemisinin bir diğer etkisi de, ihmal edilen karın ağrılarının yol açtığı acil sorunlardır. Safra kesesi iltihabı, boğulmuş fıtık, gecikmiş apandisitler ile pandemi döneminde daha çok karşılaşmaktayız. Bu durum, hasta ve hekim için tedaviyi oldukça zorlaştırmakta, hastanede kalış sürelerini uzatmaktadır. Örneğin mide ülseri hastası, ilaç tedavisiyle kolaylıkla sağlığına kavuşabilecek iken, acil servise kanama ve delinme ile gelebiliyor. Kontrol muayenelerini ihmal eden hastalarımızda; meme, mide ve kalın bağırsak kanserlerinin erken dönemde teşhis ve tedavi şansı azalmaktadır” açıklamasını yaptı. Özel Gelişim Hastanesinin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan da salgon sürecinde bebek ve çocukların doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alması gerektiğini belirtti. Dr. Dablan, 'D Vitamini eksikliği çocuklarda daha sık saptanmaya başladı. D Vitamini, yediğimiz yiyeceklerdeki kalsiyumun, vücudumuzun yararlanmasını sağlayan vitamindir. Çocukların sağlıklı büyümeleri, özellikle genetik boya ulaşmaları için gereklidir. D Vitamini eksikliğiyle; kas güçsüzlüğü, bacak ağrıları, büyüme geriliği, diş çıkarmada gecikme, bıngıldağın geç kapanması, huzursuzluk, uykusuzluk, aşırı terleme, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu, ağır yetmezliklerde kemiklerde kırılma, kalp yetmezliği görülebilir' değerlendirmesini yaptı. İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Palmiye Hastanesinin İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz da, koronavirüs hastalığının mide ve bağırsak hastalıklarını olumsuz etkilediğini belirtti. Koronavirüsün vücuttaki birçok sisteme zarar verdiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, birkaç günde geçmeyen mide ağrıları için kontrol muayenesinin önemli olduğunu değerlendirdiği açıklamasında, 'Koronavirüs hastalığı dünyanın ana sağlık sorunu olmayı sürdürmektedir. Son derece bulaşıcı olan bu viral hastalık, her geçen gün ölümlere sebep olmaktadır. Hastalıkta temel şikâyetler; halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrıları, nefes darlığı ve öksürüktür. Bu ana şikâyetler yanında, birçok olgu farklı klinik tablolarla karşımıza gelmektedir. Gastroenteroloji polikliniği hizmeti verdiğim ortamda, mide ağrıları ve bulantı, karın şişkinliği ve ishal tanımlayan hastalarda azımsanmayacak oranlarda, koronavirüs tanısı koymaktayım' ifadesine yer verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —