Rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri), dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olduğuna anımsatan Dr. Ezgi Oymak, kanseri önlemenin en etkili yolunun aşıdan geçtiğini belirtti.
İskenderun/SES
Rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri), dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olduğuna anımsatan Dr. Ezgi Oymak, aşısı olan tek kanser türünün serviks olduğunu anımsattı ve bu kanseri önlemenin en etkili yolunun aşıdan geçtiğini belirtti.
İskenderun'da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Oymak, Türkiye'de her yıl yaklaşık 2.500 kadına serviks kanseri tanısı konulduğunu anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Serviks kanserini diğer kanserlerden ayıran en önemli husus, sebebi tamamen aydınlatılmış ve tamamen önlenebilen tek kanser türü olmasıdır. Serviks kanserinde en büyük etken HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonudur. Bu virüsün şu ana kadar tanımlanmış 170 çeşidi mevcut. Kansere neden olan tiplerinin başında 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 numaralı tipleri gelmektedir. İlk olarak sadece 2 HPV tipine karşı geliştirilen aşının en yeni versiyonu, bu en tehlikeli 9 HPV tipine karşı yüksek koruma sağlamaktadır. Aşının etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır, 2016’dan beri Avrupa Birliği ve ABD’de yapılmaktadır. Aşının yapılacağı yaş ülkeler arasında değişiklik gösterse de, ortak görüş 9 yaşından itibaren, erkek ve kız çocuklarının aşılanmasıdır. 9-15 yaş grubunda 2 doz, 15 yaş üzerinde ise 3 doz şeklinde yapılması yeterli. Ömür boyu koruma sağlamaktadır. Kanserde erken teşhisten daha etkili olan, kanseri önleyebilmektir. HPV’ye bağlı enfeksiyonlar ve kanserlerin tarama ve tedavi maliyetlerini, bu sürede hastaların geçirdiği zor zamanları düşününce, aşı ile bu zorlukların tamamını ortadan kaldırmak önem taşıyor. Bu nedenle HPV’ye bağlı enfeksiyonlar ve kanserleri engelleyen bu aşının yapılmasını tavsiye ediyoruz."
Dr. Oymak, aşının yapılması için sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğini de anımsattı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55