Akın Bodur/İskenderun
Termik santrallerin çevreye çok büyük zarar verdiğini ifade eden Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakultesi öğretim üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş 35 bin hektarlık ormanlık alanın asit yağmurları nedeni ile elden çıktığını söyledi. Ödemiş, ormanları yok eden asit yağmurlarının termik santrallerden kaynaklandığını ifade eti.
İskenderun da düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Berkant Ödemiş, İskenderun Körfezin de birbirine çok yakın alanda termik santrallerin kurulduğunu ve santral yapımına devam edildiğini anlatarak sadece Sugözü Termik Santralini günde 12 bin ton linyit kömürü yaktığını belirtti. Ödemiş, kömür ve kömüre dayalı termik santraller çalıştıkça bacadan çıkan gazların sadece o yöreyi değil rüzgarların etkisiyle farklı bölgeleri de etkilediğini ve bununla ilgili dünyanın bir çok ülkesinde şikayetlerin bulunduğunu anlattı.
Termik santraller su kaynaklarını etkiliyor
Termik santrallerin bulunduğu bölgedeki su kaynaklarını olumsuz etkilediğini farklı ülkelerden örneklerle anlatan Prof. Dr. Ödemiş Venezuella da santrallerin etkisiyle su kaynaklarının azaldığını ve suyun daha pahalı hale geldiğini kaydeti. Prof. Dr. Berkant Ödemiş, 'İşin özü kömür. Dünyada bir milyon ton civarında kömür rezervi var ve çıkarılması çok kolay. Üç-dört metreden kömür çıkar ve bu linyitin önemli bölümü kül niteliğindedir. Küllerde çevreyi olumsuz etkiler. Kömür üreticileri çıkardığı kömürleri daha çok ´kırılgan ülkelere´ pazarlıyor. Bugün bize Güney Afrika´dan kömür geliyor. O kadar uzaktan geliyorsa demek ki ucuz. Kömür kullanılmaya, yakılmaya başlandıkça ve bu oran arttıkça daha çok kömür çıkarıldı. 1960 larda kömürün kullanılmasından kaynaklı olarak dünya ısısının yükseldiği görüldü. 150 bin yılda ısıyan-soğuyan atmosfer var ama şimdi bu süre değişti. O kadar çok kömür yaktık ve bunlar atmosfere yükseldi ki hiç yenileri yakılmasa ve bu santraller dursa bile yarattığı olumsuz etki uzun süre devam edecek. Termik santrallerden çıkan asitler o kadar çok tahribat yaratıyor ki yüzlerce binlerce yıldan günümüze taşınan tarihi eserlerde bile renk solması başladı. Aslında termik santrallerin ilk etkisini oralarda gördük. Asit yağmurları nedeni ile rölyefler solmaya başladı. Ülkemiz de hükümetin mevcut enerji politikası devam ederse 150´ye yakın termik santral daha kurulacak bunun %10´u yani 15´i İskenderun körfezin de kurulacak. Baca gazları o kadar etkili ki asit yağmurları nedeniyle 35 bin hektar ormanlık alan elden çıktı. Ağır metal oranları 100 kat arttı Bölgede kurşun oranı üç katına çıktı´ dedi. Ülkemizin turizm potansiyelinin yüksek olduğunu ve termik santral yapımında bunun gözetilmesi gerektiğini ifade eden ödemiş, İspanya da turizm alanların da sanayinin bölge dışına itildiğini ülkemizde ise bunun tersinin istendiğini söyledi. Prof Dr. Ödemiş, ´Bugün asit yağmurları bitse bile doğanın eski haline gelmesi için 14-15 yıllık süreye ihtiyaç var.´ diye konuştu.
'Hassa´ya çimento fabrikası kurulmamalı'
Hassa´da çimento fabrikası kurmak istediğini ve bunun son derece yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Ödemiş, şunları söyledi 'Çimento fabrikalarının termik santrallerden farklı yok. Sadece toz farkı var. Çimento sanayi eline geçirdiği her şeyi yakar. Bu nedenle termik santral çimento fabrikaları gibi fosil yakıtları kullanan sanayi tesisleri son derece zararlı etkiler yaratıyor. Örgütlü bir şekilde bu işe karşı çıkamazsak haklı olamayız ve sorunu çözemeyiz. Bir şehrin yerel yöneticileriyle birlikte hareket edilmeli bu olmazsa ço değil on sene sonra azalan su kaynaklarını ve bozulan besin zincirini konuşacağız. Onun için fosil yakıt kullanımını engeleyemezsek, çölleşmiş bir İskenderun körfezi ile karşı karşıya kalmış olacağız. Bu doğayı korumanın tek yolu doğanın bize bahşettiği yenilebilir enerji kaynakları için aslında kendimiz, çocuklarımız, torunlarımız ve doğa için birlikte çalışmalıyız.'
9660,53%1,16
34,59% 0,13
36,29% 0,82
2982,40% -0,75
4956,70% -1,49