Arsuz Belediyesince ekimi yapılan yerli tohum Adana 99 ekmeklik buğdayın hasadı başladı, karakılçık buğdayın hasadı bir ay sonra…
Arsuz Belediyesi, mülkiyetinde bulunan arazilerde gerçekleştirdiği atalık tohum ekiminin ilk mahsülünü aldı. İlk etapta Akçalı Mahallesinde bulunan 50 dönümlük arazi üzerinde ekilen ata tohumlarının hasadı Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Ziraat Mühendisi ve Arsuz Belediyesi İmar Ltd. Şti Müdürler Kurulu Üyesi Mahmut Keleş ile şirket Müdürü Cevat Gökpınar´ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Arsuz Belediyesi´nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Arsuz Belediyesi, mülkiyetinde bulunan arazilerde 2 bin yıllık ata tohumuyla ekimini gerçekleştirdiği buğdayların başak vermesiyle hasada başladı. Turizmde olduğu kadar tarımda da söz sahibi konumunda bulunan Arsuz´da, çiftçilerin buğday üretiminde yerli tohuma geçişini sağlamak adına mülkiyetinde bulunan arazilerde ata tohumlarıyla ekimini yapan Arsuz Belediyesi ilk hasadını gerçekleştirdi” denildi.
Çiftçilerin yerli tohuma yönlendirilmesi amacıyla çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Başkan Asaf Güven, bir ay sonrasında da ata tohumu türü olan karakılçık buğdayının hasadına başlayacaklarını ifade etti. Ankara, İzmir ve Muğla´da da uygulanan bu projeyi Arsuzlu çiftçilere destek ve örnek olma amacıyla Arsuz´a taşıdıklarını söyledi.
Yazılı açıklamada Başkan Güven´in şu değerlendirmesine yer verildi: “Genetiğiyle oynanmamış, daha sağlıklı tarımsal ürünleri kendi topraklarımızda sağlamak ve halk sağlığını korunması amacıyla önem teşkil eden bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bugün burada ilk ekinimizi biçtik, bir ay sonrada karakılçık buğdayımızın hasadını yapacağız. Bizim amacımız ata tohumunu tekrardan yaygınlaştırmak ve çiftçiyi bu tohumları kullanmasına özendirmek. Ata tohumlarımızın bir kısmını geri almak üzere çiftçilerimize dağıtmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl tüm ürünlerde yerli tohumlara geçiş yaparak belediyemize ait tüm arazilerde ekim gerçekleştirmeyi ve ihtiyaç sahipleri ile üreticilere dağıtmayı hedefliyoruz.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55