Atalay mazbatayı aldı, yemin edemedi

25 Mayıs’ta tahliyesi için Yargıtay’a başvurusu da yapılan TİP Hatay Milletvekili Atalay, cezaevinden tahliye edilmediği için yemin törenine katılamadı.

SİYASET 2.06.2023 19:05:00
Atalay mazbatayı aldı, yemin edemedi

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen ve halen Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şerafettin Can Atalay, resmî sonuçlar 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasına, TİP milletvekilleri ve avukatıyla birlikte TBMM’ye kaydı yapılmasına karşın yemin töreni için toplanan Genel Kurul’a tahliye edilmediği için katılamadı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Bugün TBMM’de yemin törenine katılması engellenen Can Atalay, sadece Can Atalay değildir. Sadece Can Atalay’ın özgürlüğü engellenmemektedir. Açık ifade ediyoruz, Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir” dedi.

Tahliye için, herhangi bir başvuruya gerek olmadığını savunan Erkan Baş,  yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla Can Atalay’ın seçilmiş Hatay milletvekili olduğu, Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay Milletvekili olduğu 4. kez resmen tescil edilmiş durumdadır. Bu gerçek apaçık, tartışmasız biçimde ortadayken bugün TBMM’de yemin törenine katılması engellenen Can Atalay, sadece Can Atalay değildir. Sadece Can Atalay’ın özgürlüğü engellenmemektedir. Açık ifade ediyoruz, Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir” dedi.

“Hatay halkının sözünün TBMM’ye taşınması engellenmiştir” diyen Baş, seçilmiş bir milletvekilinin görevini yapmasının engellendiğini vurgulayarak değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle altını çiziyoruz, her konuda ‘milletin iradesi’ sözünü dilinden düşürmeyen iktidarın bu açık hak gaspına sessiz kalarak, bu duruma onay vermesi kayıt altına alınmalıdır. Türkiye’de hukukun yargının geldiği noktayı takip eden herkes an itibarıyla siyasi bir kararla karşı karşıya olduğumuzu bilmelidir. Anayasa’nın 83. Maddesi açıktır. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Anayasa'nın maddesini okuyoruz. Bu kadar açık bir hüküm ortadayken mahkemelerin bu açık hükme rağmen herhangi bir yorum hakkı ya da herhangi bir yorum yetkisi yoktur. Derhal tahliye kararı verilmelidir.”

Anahtar Kelimeler: Atalay mazbatayı yemin edemedi

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    16050,09%-1,29
  • DOLAR

    44,34% 0,09
  • EURO

    51,36% -0,26
  • GRAM ALTIN

    6273,35% -0,06
  • Ç. ALTIN

    10740,95% -0,16