Tarih: 01.01.2020 11:04

Avrupa Yapay Zeka Kurulu Üyesi Yücel İskenderun´daydı

Facebook Twitter Linked-in

Avrupa Yapay Zeka Kurulu ile RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu) Üyesi Taha Yücel, İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE) öğrencilerle buluştu. İSTE´nin Barbaros Hayrettin Konferans Salonunda düzenlenen konferansta, öğrencilere hayat tecrübelerini aktaran Yücel, 'Başarı sağlamış insanların tek ortak noktası vardır, o da çok çalışmaktır. ‘Hayat boyu öğrenmeyi´, öğrenmek lazım. Mühendis, kafası çalışan ve problem çözmeyi bilen kişidir. Etrafımıza baktığımızda politikacı, iş insanı, mühendis veya başarı sağlayarak bir yerlere gelen insanlar gibi, yapmamız gereken çok çalışmak ve gayret göstermektir. Ecdadımızın yüzyıllar önce atmış olduğu bilimin temelleri, tüm dünyaya ışık saçmış ve üzerine yapılan eklemelerle bugünkü bilim ve teknoloji ortaya çıkmıştır' diye konuştu.

Yapay zekanın günümüzde önemli yer tuttuğunu anlatan Yücel, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Ancak, aslında temelleri çok daha eskiye dayanmaktadır. Sibernetik olarak adlandırılan kavramın ilk temellerimi El Cezeri atmıştır. Sibernetik kavramıyla başlayan yapay zekâ tartışmaları günümüzde her alanda kendine yer bulmaktadır. Sibernetik; canlı ve cansız tüm karmaşık sistemlerin denetlenmesi ve yönetilmesini inceleyen bir bilim dalı olup, canlılar ve makinelerde kontrol, iletişim ve işleyişi incelemektedir. Yapay zekâ ise, insan zekasını taklit etmeye çalışan yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünü. Bu sistem, insan gibi düşünmeye, hareket etmeye çalışan bir sistem. Yapay zekâ, veri analiz yöntemi ve süreci ile ilgili. Yapay zekayı, doğal zekadan farklı kılan unsurlar; hassas olması, tutarlı olması ve çoklu iş yapabilme yeteneğine sahip olması. Dünyada yapay zekâ kapsamında bir alt yapı oluşturuluyor ve büyük veri (big data) kullanılıyor. Bu hızla gidilirse, mevcut mesleklerin yüzde 47´si varlığını 25 yıl içerisinde yitirecek ve bildiğimiz alandaki mesleklerin yüzde 57´si beş yılda robotlar tarafından gerçekleştirilebilir olacak. Geleneksel meslekler yok olurken, yapay zekâ sayesinde pek çok yeni iş alanları ortaya çıkacak. Yapay zekanın kullanım alanları giderek artmakta ve milli güvenlikte, uzay çalışmalarında, tıp alanında, hizmet sektöründe, oyun ve eğlence alanlarında, denizaltı uygulamalarında, sanal asistanlıklar ve chatbotlar gibi çok sayıda alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Gelişen yapay zekâ uygulamaları beraberinde etik sorunları ve tehditleri de getirmektedir. Bu nedenle yapay zekayı bütün boyutları ile ele almak gerekmektedir.'

Ülkenin genç ve dinamik bir entelektüeli olarak nitelediği Avrupa Yapay Zeka Kurulu üyesi Yücel´e, yapay zekâ konusundaki bilgilerini paylaştığı için çok teşekkür edip, plaket veren İSTE Rektörü Türkay Dereli de, üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 'Lütfen korkmayın, yapay zekadan korkmayın. Daha da önemli olan aslında endüstri 4.0, 5.0, 6.0 değil, İnsan 2.0´dır. Yani, herkesin içindeki ‘insanı´ yeniden keşfedebilmesidir. Korkulması gereken, robotların insanlaşması değil, insanların robotlaşmasıdır. Zeki olan insandır. İnsan, insan kalabilirse yapay yapay zekadan korkmasına gerek kalmaz' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —