Avukatlardan ‘temsili tören´

Avukatlardan ‘temsili tören´

Hatay Baro Başkanı Av. Dönmez, koronavirüsün yarattığı küresel salgın koşullarında sistemlerin sorgulanmasından meslek mensuplarının uğradığı kayıplara dikkat çekti

Hatay Barosu adına başkan Av. Ekrem Dönmez, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Antakya´da Atatürk Anıtında düzenlenen temsili törenle çelenk sundu. Dönmez, küresel salgın nedeniyle temsil düzeyinde gerçekleştirdikleri tören sonrası yaptığı yazılı açıklamada, “Kutsal mesleğimiz uğruna canını veren meslek şehitlerimizin anısı önünde ve savunma tarihi boyunca mesleğimizi ayakta tutmaya çalışan tüm meslektaşlarımız önünde saygı ile eğiliyoruz” dedi.

Bu günün dünyasının, küresel bir salgının yarattığı yeni bir sosyal ve ekonomik sarsıntının içerisinde yol aldığını belirten Başkan Dönmez, “Coronavirüsün yarattığı küresel salgın sebebiyle yeniden karılan dengeler; toplanan vergilerden, devlet yönetim sistemlerine, devletlerin bütçelerine, sağlık, eğitim ve adalet yatırımlarına kadar birçok şeyin sorgulanmasına yol açıyor” değerlendirmesini yaptı.

“Onlar hayatımızın kahramanları”
Tüm sağlık çalışanlarına teşekkürlerini ileterek, salgın mücadelesinde hayatını kaybedenleri ‘hayatımızın kahramanları´ olarak adlandıran Dönmez, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
“Dünya, Nazım Hikmet´in dizelerindeki gibi; yüzünü bile görmediği, hiç kimse zorlamamışken, en güzel şeyin yaşamak olduğunu bildiği halde, yaşamak ağır bastığı için insanlar için ölebilenleri konuşuyor. Canını hiçe sayarak yurttaşlarımızın sağlığı ve salgının önlenmesi için uğraşan tüm çalışanlara teşekkürlerimizi sunuyor, canını yitirenlere Allah´tan rahmet diliyoruz. Onlar hep hayatımızın kahramanları olmaya devam edecekler.”

“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”
Yaşanan küresel salgının en az hasarla atlatılması dileğinde bulunan Dönmez, şunları kaydetti: “Yurttaşlarımızın tamamının ve devletlerin işbirliğiyle ve en az hasarla ülkemizden ve dünyadan tamamen geçer gider ve devletler dersler çıkararak sistemlerini, bütçelerini buna göre düzenlerler. Bu salgın bittiğinde dünya için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”
Dönmez, neredeyse son on yıldır Avukatlar Gününü kutlamayı unuttuklarını, bu yıl da, koronavirüs etkisiyle yargıda ve ortak yaşamda hayatın her türlü faaliyetin durma noktasına geldiği bir süreçten geçildiğini ifade etti. Dönmez, toplumsal yaşama ilişkin alınan kararlardaki tercihlere yönetimlerin dikkati çekti: “Salgın süresince; çalışma hayatımız durma noktasına gelirken, bu fırsattan istifade işten çıkarmaların olmaması için önlem alınmalı, yurttaşların sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı, sağlık çalışanları korunmalı ve bu dönemde dezavantajlı kesimler yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler elbette korunmalıdır.”

“Savunmasız yargı hayaline izin vermeyeceğiz”
Önlemler kapsamında alınan önlem ve kararların olumsuz pratiklere dönüşmesine izin vermeyeceklerini de aktaran dönmez, şunları kaydetti: “Ancak, sağlık sorunları ve coronavirüs önlemleri adı altında yurttaşlarımızın haklarını geriye götürecek ve savunma mesleğini fiilen yapılmaz hale getiren önlemlerin kalıcılaşmasına yol açabilecek, geçici ve tedbir mahiyetindeki her türlü düzenlemenin sonradan idari ve yargısal olumsuz pratiklere dönüşmesine izin vermeyeceğiz. İdarenin her türlü eylem ve işlemlerinin denetimsiz bırakıldığı yargısal bir pratiği de kabul etmiyoruz, yargının şeklen bile bağımsız ve tarafsız görüntü vermeye bile çalışmamasını da kabul etmeyeceğiz. Yargıya duyulan güvenin tarihin en dip seviyesini gördüğü ve yurttaşlarımızın da böyle zamanlarda en çok ihtiyaç duyduğu ve tek güvencesi olan savunmanın sesini kısmaya yönelik girişimleri kabul etmiyoruz, savunmasız bir yargı hayaline de izin vermeyeceğiz.”

Avukatların ekonomik kayıplarına dikkat çekti
Avukatların bu süreçten maddi yönden de etkilendiklerini vurgulayan Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı: “Koronavirüs salgınından önce de, zaten yatıramadıkları primlerinin, zaten ödeyemedikleri faturalarının, vermek zorunda kaldıkları KDV/Stopaj/Gelir Vergisi beyannamelerinden doğan ödeyemedikleri tahakkukların, ödeyemedikleri kiralarının etkisinde ve bunların hiç birini yansıtmadan, onurla mesleklerini sürdürmeye, angarya haline dönüşen CMK hizmetlerini vermeye devam ediyorlar. Yıllar önce verdikleri hizmet karşılığı alamadıkları beraat vekalet ücretlerine, adli yardım alacaklarına yıllar sonra koronavirüs etkisiyle Adalet Bakanlığının ödeme yapmasını ve alacaklarına kavuşabilmeyi bekliyorlar. Bu ödemeler için engel olan neydi soruyoruz.”



Anahtar Kelimeler: Avukatlardan temsili tören

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

Yükleniyor

  • BIST 100

    10267,09%-0,10
  • DOLAR

    32,29% -0,12
  • EURO

    34,83% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2414,46% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21