Tarih: 17.08.2022 11:12

Ayini, Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan yönetti

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan, pandemi nedeniyle toplu ayinlerin yapılmadığını anımsatarak, üç yıldır en geniş katılımlı ayinin Samandağ´ın Vakıflı Mahallesinde düzenlenen Meryem Ana Bayramı olduğunu söyledi. Maşalyan, Türkiye Ermenilerinin 85. patriği olarak seçilmişti.

Akın Bodur/İskenderun
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, daha önce başepiskopos olarak geldiği İskenderun ve Hatay´a, Türkiye Ermenileri Patriği olarak ilk kez geldi. Üç yıl önce Türkiye Ermenileri Patriği seçilen Sahak Maşalyan, 15 Ağustos Meryem Ana Bayramı kapsamında Hatay, Adana ve Mersin bölgesinde cemaatıyla buluştu, düzenlenen ayinlere katıldı, Kırıkhan, Antakya ve Samandağ´da protokol ziyaretleri yaptı. Patrik Maşalyan´ın bölgedeki ziyaretine papaz Şirvan Miczoyan da eşlik etti.
Havayolu ile geldiği Adana´dan Mersin´e geçen ve Katolik Kilisesinde cemaatıyla buluşan Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan, Adana´da da cemaata mensup bazı ailelerle yemekte buluştu.

İskenderun´da Karasun Manuk Ermeni Kilisesindi düzenlenen ayini Ermenice yapılan yöneten Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, ayin sonrası cemaatına Ermenice ve Türkçe seslendi. Kiliseye gelişinde ekmek+tuz+su ve çiçekle karşılanan Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan, yönettiği ve kilise papazı Avadis Tabaşyan´ın da eşlik ettiği ayin sonrası kilisedeki cemaata seslendi, ardından onların sorunlarını dinledi. Patrikhane televizyonunun canlı yayınladığı ayin sonrası verdiği vaazda konuşan patrik Maşalyan, 'Bu kilise özel bir yer. Çoğunuz burada vaftiz oldunuz. Bazı yakınlarımızın ebediyette buluştuğu, çoğumuzun tecrübelerini yaşadığı bir yer. Rabbimizin evi, bizim evimiz. Buranın bakımlı, huzurlu olmasından memnunum. Bu kiliseyi ayakta tutan vakıf yönetimine ve vakıf başkanı Garbis Kısadur´a da teşekkür ediyorum. Kilisenin papazı Tabaşyan da sadece bu kilisenin değil, Vakıflı´nın ve Anadolu´nun da gözetmeni durumunda. Buraya ve Anadolu´nun değişik yerlerine ışık ve umut saçıyor' değerlendirmesini yaptı.

'170 manastır, 2 bin okul vardı bir avuç kaldık'
Patriği Maşalyan, bir zamanlar ülkede Ermeni cemaatına ait 170 manastır ve 2 bin okul varken, Anadolu´da bunların kalmadığını ve Vakıflı (Samandağ), İskenderun, Hatay, Sivas, Kayseri, mersin gibi yerlerde bir avuç cemaatın kaldığını ifade etti.

'Hristiyanlarda çok özel iletişim var'
Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan, ayin sonrası yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bunlarla teselli olmak istiyoruz. Atalarımızın bu miraslarına sahip çıkalım ve bunu yaparken de mutlu olalım. Buradaki (İskenderun ve Hatay´da) hristiyanlarda çok özel dostluk ve iletişim var. Bu böyle olmalı. Siz bir halksınız. İskenderun halkının içinde azsınız. Bu da sizin hristiyanlık duygunuzu güçlendirmeli. Tanrı sizinle olsun'

Patrik giysisi için sembolik tören
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, kiliselerde patriklerin ilk kez gelişinde düzenlenen törenin de semboliği İskenderun´daki ayin sonrası yapıldı.
İskenderun´daki Katolik Kilisesi Anadolu Katedrali ve Katolik Rum Kilisesi papazlarının da bulunduğu ayinde katılımcılara teşekkür eden İskenderun´da Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Papazı Avadis Tabaşyan da patrik Maşalyan´ın başepiskopos olarak bölgeye üç yıl önce ve patrik olarak da ilk kez geldiğini anımsatarak teşekkür etti, kiliseyi, 40 şehitlere inananların ayakta tuttuğunu ifade etti.

Patrik Maşalyan´dan, vali Doğan´a ziyaret
Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan ve beraberindeki heyet, Hatay Valisi Rahmi Doğan´ı da ziyaret etti. patrik Maşalyan ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden vali Doğan, onlarla bir süre sohbet etti. Hatay Valiliğinden ziyarnete ilişkin açıklamaya göre, vali Doğan, binlerce yıllık geçmişe sahip, her dinden ve kültürden vatandaşlarımızın karşılıklı hoşgörü ve kardeşlik içinde yaşadığı medeniyetler kenti Hatay´da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan da misafirperverliğinden dolayı vali Doğan´a teşekkür etti.

Merlem Ana Bayramı (Yortusu) kutlandı
Öte yandran Meryem Ana Bayramı (Yortusu) da kutlandı. 15 Ağustos´ta kutlanan Meryem Ana Bayramı, İskenderun, Arsuz, Altınözü, Antakya ve Samandağ´daki kiliselerde kutlandı. Samandağ´ın Vakıflı Mahallesindeki Meryem Ana Ermeni Kilisesinde ise kutlamalar bir gün önce, 14 Ağustos´ta yapıldı. Buradaki bayram kutlamasının ayinini Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yönetirken, papazlar Şirvan Miczoyan ve Avadis Tabaşyan da eşlik etti. Türkiye Ermeni cemaatı, Meryem Ana Bayramını, 15. Ağustos´a en yakın pazar günü kutluyor. Bu uygulamanın nedeninin ise daha kalabalık bir etkinlikle bayramın kutlanma isteği olduğu biliniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —