AYM, Öğretmenler Kanunu'nu görüşecek

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürülen Öğretmenlik Meslek Kanununu bugün esastan görüşecek olan Anayasa Mahkemesinin, iptal edilmesini istedi.

EĞITIM 8.11.2022 16:49:00
AYM, Öğretmenler Kanunu

İskenderun/SES
 Ünsal, "Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi, hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir" açıklamasını yaptı.
‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yasalaşması sonrası ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındığını ve AYM'nin ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine aldığını belirten Ünsal, sendikanın da Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin yasalar ve anayasaya aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle Danıştay’a dava açtığını, açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesinin anlaşılır olmadığını ifade etti. 
Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemizi gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürdüreceklerini belirten Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ünsal, şu açıklamayı yaptı: "14 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'nin anayasaya ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle tepkiyle karşılandı. Gerçek bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesi, yasalaşmasının hemen ardından ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmış ve AYM konuyu ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almıştır. Benzer bir şekilde ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle sendikamız tarafından Danıştay’a dava açılmıştır. Açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir. Gündeme geldiği ilk günden itibaren yaptığımız eylem ve etkinliklerde AYM gündemindeki düzenlemenin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu ifade edilmiştir."

Eğitimciler, yeni kanun istedi
2 Kasım tarihinde 14 eğitim sendikasının ülke genelinde yaptığı iş bırakma eylemiyle öğretmenlerin, kitlesel olarak itirazlarını dile getirdiğini anımsatan Ünsal, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, ÖMK’ye yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkamakta ve bildiğini okumaya devam etmektedir. 

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK’yi 9 Kasım Çarşamba günü esastan görüşecek. Eğitim emekçilerinin beklentisi, ÖMK’de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. AYM’nin vereceği karar önemlidir. Sendikamız yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alındığında anlamlı olacaktır. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır. Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir. Gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemizi gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürdüreceğiz."

Anahtar Kelimeler: Öğretmenler Kanunu' görüşecek

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    15739,55%-0,84
  • DOLAR

    44,45% 0,28
  • EURO

    51,30% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6321,36% 1,21
  • Ç. ALTIN

    10554,54% -0,56