Defne'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile valiliğin ‘rezerv alan’ların birbiriyle uyuşmadığı ortaya çıktı. Rezerv alanlarda, sağlam binaların da 'projeye uyumsuz" vs. gerekçesiyle yıkıldığı biliniyor.
6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Hatay’da bazı yurttaşlar “rezerv alan” tehdidine karşı mücadeleye devam ediyor.
Alan haritalarındaki farklılık mahkemede ortaya çıkmış
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 'olur' kararıyla Hatay’da bazı ilçelerde mahalleler rezerv yapı alanı olarak ilan edildi. Defne'ye bağlı Çekmece ve Gültepe mahalleler de rezerv alan ilan edilen bölgelerde, bakanlığın aralık ayında yaptığı duyuruda, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında, Antakya ve Defne ilçesine bağlı 207.35 hektar büyüklüğe sahip alan 'Rezerv Yapı Alanı' olarak ilan edildi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, 50 bine yakın yurttaşın yaşadığı bu bölgede, rezerv alan ilanı yargıya yansıtıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hatay Valiliği’nin yayımladığı rezerv alan haritalarının birbiriyle uymadığı da yargı sürecinde ortaya çıktı. Habere göre, Hatay Barosu avukatlarından Ecevit Alkan, “Valiliğin yayımladığı bir ilan var. Haritaların tamamını yayımlamamışlar. Rezerv alanları parça parça duyuruyorlar. Bunu mahkemeye gelen ilk cevapta gördük. Bakanlığın yolladığı haritayla valiliğin haritası arasında çok büyük bir fark var. Bu durum süreci özetleyen nitelikte. Valilik ve bakanlık arasında irtibat olmadığı görülüyor. İki devlet kurumunun yayımladığı haritalar bile birbiriyle uyuşmazken bu duruma yurttaşları ikna edebilmek mümkün değil. Birçok yurttaş bu nedenden dolayı mağdur olabilir” açıklamasını yaptı.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74