Tarih: 10.09.2024 15:04

"Aynı fikirdeyim, ama..."

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediye Meclisi'nin Eylül ayı oturumunda gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Bülent Bozdoğan, zeytine karşı yapılan propaganda sonucu zeytin ağaçlarının söküldüğünü, üretimin azaldığını, Akdeniz ürünü ve anavatanı Türkiye olmasına karşın üretimde gerilere düştüğünü, 5. sırada yer aldığını söyledi. Bozdoğan, "Zeytin, Akdeniz ürünü, başka yerde yetişmez. En yararlı meyve zeytindir ve en yararlı meyvesuyu da zeytin suyudur. Hatay'da 20 milyon fidan ekilmişti. Geçmişte batı ülkelerinin hayatımıza enjekte ettiği Soya yağı gibi yağlar nedeniyle ağaçlar söküldü, üretimi azaldı. Kilosu 50 lira olan zeytinyağı günümüzde 300 liraya çıktı. Son zamanlarda zeytine yönelik saldırılar var. Bir yandan devlet fidan dağıtımı yaparak destekliyor, diğer yandan maden, yatırım, yol gibi gerekçelerle zeytin ağaçları sökülüyor. Özellikle Cebike Mahallesi'nde 'konut açılacak' diye bazı para sahibi, güç sahibi olan insanlar, bölgede arazi aldı ve 'oradan yol açılacak' diye zeytin ağaçlarını sökmeye başladığını, yöre halkından dinledim.

"Yanan ormanlara zeytin ekilsin" 

Zeytine karşı bu saldırının durdurulmasını, zeytin ağaçlarının sökülmesinin önlenmesini öneren İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Bozdoğan, mecliste yaptığı konuşmayı şöyle sürdürdü: "Zeytin her yere dikilmeli. Hatta yanan orman alanlarına bile zeytin ağacı ekilsin. Ormana zeytin ağacı (fidanı) ekilsin, bırakın meyvesini kim yerse yesin. İskenderun Belediyesi'nin sorumlu olduğu bölgede zeytincilik korunmalı, desteklenmeli."

Cumhuriyet Meydanı yeniden oluşturulsun

Bozdoğan, Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunan ve kentin ilk meydanı olan Cumhuriyet Meydanı'nın kaldırılıp, yol yapıldığını da ifade etti ve "İskenderun'un ilk meydanı olan Cumhuriyet Meydanı, yeniden oluşturulsun" dedi. Bozdoğan, Pac Meydanı'ndan Fener Caddesine geçişin engellenmesini ve 5 Temmuz Caddesinin tek yöne çevrilmesini istedi ve buralarda yeni çalışma ve düzenleme yapılmasını istedi.

“Sizinle aynı fikirdeyim, ama”

CHP'li Bozdoğan'a yanıt veren İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez de "Sizinle aynı fikirdeyim" dedi ve sonra "ama" diye ilave ederek şöyle konuştu: "Bazı şartlar, koşullar bizim dışımızda gelişiyor. Zeytincilik konusunda aynı fikirdeyim ala bir de hayatın gerçekleri var. Bugün İskenderun'da konut ihtiyacı had safhada. Konut ihtiyacı yerine zeytinciliğe öncelik verirsek de bu doğru olmaz. Orada kesilen zeytin ağaçlarını belediye olarak, meclis olarak başka yerde yaşatalım. Ama kentin önceliği sıralamasında önde barınma ihtiyacı var."

“10 yıldan beri yapılmamış sorunların çözmesini beklemek haksızlık”

Pac Meydanı ve kent trafiğinde yapılan düzenlemeyle ilgili değerlendirmede de bulunan Dönmez, "10 yılda bozulan bir şehri iki günde değiştirmemizi bekliyorsanız biz de yanılırız, siz de yanılırsınız. Pac Meydanı'na nereden bakarsanız bakın; Sun Otelinden yukarıya doğru çıkan bir yolu var, bizim değil. Şehitpamir'den yukarı doğru çıkan bir yolu var mı var, bizim mi? Değil. Fener Caddesinden yukarıya doğru çıkan bir yol var mı var. Her trafikte 30'ar araç olduğunu düşünün, 90 tane araç yapıyor. Esentepe istikametinden gelip de Fener Caddesine girmek isteyen 3 araç 90 aracı durduruyor. Sun Oteli önünde bir kavşak yaptık. Ya fazla değil 300 metre ileriden dönecekler. Mazot yakarız, başka hiçbir şey kaybetmeyiz. Ankara'da, İstanbul'da, dünyanın her yerinde kavşaklar iki kilometreden, dört kilometreden başlar. Bunların dünya standartları var. Biz 'vatandaşın işini kolaylaştıracağız' derken, trafik sıkışıklığına neden oluyoruz. Videolarını çektik, baktık 'hangi dönüş nereye çıkıyor?' Tamam profesyonel olarak Ankara’dan İstanbul'dan heyet getirmedik ama rabbim bize akıl vermiş, çok kıymetli ekip arkadaşları vermiş, büyükşehir belediyesiye, İskenderun Emniyet Müdürlüğü ile beraber bir komisyon kurduk, çalıştık, yukarıya kamera koyduk ve 'nerede tıkalı, nasıl tıkanıyor' gördük. Aslında projenin yapılma şekli yanlıştır. O zaman Lütfü başkanla da konuştuk, 'oraya yapılacaksa Ankara’daki gibi İstanbul’daki gibi üst geçit, aşağıdan döner kavşak yapalım' diye söyledik. Eksiğiyle yanlışıyla onlar da iyi niyetli olarak yaptılar ama sonuçları insanların kullanabileceği hizmet alabileceği bir statüye dönüşmedi. Merak etmeyin şimdi göbeği daraltıyoruz. İskenderun içerisindeki bazı yerlere park etme yasağı getireceğiz. Özellikle yıkılan Cem kunduradan Doktorlar (Kanatlı) Caddesine olan kısımda dolmuşların durduğu yerde parklanma yasağı uygulaması yapacağız. Neden? Çünkü araç geliyor, Doktorlar Caddesine dönen yolda araçları park ediyor, dolmuş buradan yola çıkarken yolu kesiyor ve o arka tarafı komple tıkıyor. Akışı rahatlattığımız zaman bu yukarıya doğru yansıyacak. Bulvar meselesi de yeniliklere açık olmamız lazım. Herakleitos'un bir lafı var , der ki 'Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir'. Bizler de değişiyoruz. İnsanlar da değişiyor, şehirler de değişiyor ve biz bu şehirlerin gelişmesine öncülük etmek zorundayız. Bu şehirler büyüyor. Şehirlerin konut alanlarına, yeni trafik alanlarına, yeni park alanlarına ihtiyaçları var. Zaten İskenderun'un kronik sorunları var. 10 yıldan beri yapılmamış sorunları bugün Mehmet Dönmez'den, İskenderun Belediye ekiplerinden çözmesini beklemek haksızlık ama haklısınız. İstemek hakkınız. Ve biz de yapacağız" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —