Bakanlık ayrı belediye ayrı mı yapılanacak?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde, sit alanları ve tescilli yapılara ilişkin her türlü plan, proje hazırlama, uygulama ve denetleme yetkisini Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devraldığı Hatay’da Büyükşehir Belediyesi de yapılanma çalışmalarını başlattı. Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı 1 Eylül’de askıya çıkartacak bakanlığın çalışmasının yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin (HBB) “Hatay İli Deprem Sonrası Yeniden Yapılanmada Yenilikçi Planlama” çalışması 17 Ağustos Perşembe günü tanıtılacak.
HBB’den yapılan açıklamada “Hatay İli Deprem Sonrası Yeniden Yapılanmada Yenilikçi Planlama” konusunda 12 üniversiteden konusunda uzman yirmiye yakın bilim insanının görüş ve önerilerini açıklayacağı toplantı ile Hatay'ın ve tüm deprem yaşamış bölgelerin geleceği için ortak akıl ve dayanışma içerisinde daha güvenli, dirençli ve yaşanabilir çevre ve kırsal-kentsel yerleşimler oluşturmanın hedeflendiği kaydedildi. İskenderun Teknik Üniversitesi ile Mustafa Kemal Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katılacağı toplantı Bilimsel Danışma Toplantısı, 17 Ağustos Perşembe Günü Antakya EXPO Alanı B BLOK İkinci Kat HBB Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek. Toplantının moderatörlüğünü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin üstlenecek.
HBB’nin evsahipliğinde 17 Ağustos Perşembe günü yapılacak Bilimsel Danışma Toplantısının, 3 Ağustos tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un başkanlığında gerçekleştirilen bilim kurulu toplantısının ardından yapılacak olması ilgili bakanlıklar ile yerel yönetimler arasında eşgüdümün sağlanıp sağlanmadığı sonusundaki soru işaretlerini getirdi.
Hatırlanacağı gibi Antakya’da riskli olarak ilan edilen 307 hektarlık bölgenin yetkisini alan bakanlığın bilim kurulunu topladığı 3 Ağustostaki toplantıya ise Hatay Büyükşehir Belediyesi davet edilmemiş, HBB Başkanı Lütfü Savaş, yapılanmanın dışında bırakıldıklarını belirterek bu durumu eleştirmişti.
Hatay İl Afet ve Acil Durum Merkezi'nde düzenlenen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ve Türkiye Tasarım Vakfı Genel Müdürü Barış Güleç’in de katıldığı Bilim Kurulu Toplantısı'na başkanlık eden Bakan Mehmet Nuri Ersoy, aynı toplantıda yetkinin kendilerinde olduğunu ve koruma imar planının 1 Eylül’de askıya çıkacağını açıklamıştı.
Bakanlığın Antakya’nın koruma imar planıyla yapılanması çalışmasına karşın aralarında İskenderun, Samandağ ve Arsuz’un da bulunduğu ilçelerde yıkılan, ağır hasar alan aralarında cami, kilise, okul, işmerkezlerinin de bulunduğu koruma altındaki tarihi ve kültür varlığı yapıların akibetiyle ilgili ise henüz kesinleşmiş bir çalışma bulunmadığı biliniyor.