Balık çiftliğine onay

Balık çiftliğine onay

Halkın kabul etmemesi yine yetmedi

Sadet Berkyürek/İskenderun

Balık üretme ve yetiştirme çiftliği faaliyetleri yürüten Samsun merkezli Sürsan Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.´nin Arsuz´da satın aldığı Ceyhan Balıkçılık´a ait balık çiftliğinde alan ve kapasite artışı ile ilgili projenin ÇED raporu ile ilgili 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verildi.

Balık çiftliği projesine, Ekim 2018´de yapılan halkın bilgilendirilmesi toplantısında muhtar, belediye yetkilileri ile yörede yaşayan sakinlerin karşı çıkışına karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED olumlu´ kararı askıya çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Hatay il Müdürlüğü tarafından da yapılan duyuruda, “Hatay İli, Arsuz İlçesi, Karahüseyinli Mahallesi Karaağaç Mevkii açıklarında Sürsan Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Kültür Balıkçılığı Alan Değişikliği, Alan Artışı ve Kapasite Artışı ' projesi ile ilgili olarak, Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. 'Kültür Balıkçılığı Alan Değişikliği, Alan Artışı ve Kapasite Artışı' projesi hakkında, ÇED Yönetmeliğinin 14. Maddesi gereğince Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu´ kararı verilmiştir” denildi.

Muhtarlar da yatırıma ‘tepkili´
Ekim 2018´de yapılan halkın bilgilendirilmesi toplantısında deniz kirliliği, deniz ekosistemi yönüyle sakıncalarının yanı sıra balık çiftliğinde kullanılacak balık yeminin GDO açısından incelenip incelenemeyeceğini tartışmaya açan katılımcılar, mevcut tesislerin kapatılmasını isterken kapasitesinin katlanmasını onaylamadıklarını vurgulamış, “geri dönüşü olmayan kirlilik körfezin sonunu getirir” uyarısında bulunmuştu. İskenderun´a bağlı Büyükdere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cirdi de, varolan tesislerden rahatsızlığı dile getirmiş, sahilde halen gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen Roma dönemi kalıntılarına dikkat çekmişti. Arpaderesi ile Karahüseyinli mahalle muhtarları da muhtarlık sorumluluk alanında sitelerin bulunduğunu hem site sakinleri, hem mahalle olarak yatırımın zararlarından dolayı projeyi onaylamadıklarını ifade etmişti.

Belediyelerden de ‘olumsuz´ görüş
‘Yüzme mesafesinde, yerleşim bölgelerine yakın´ bir noktada yatırıma Arsuz Belediyesi Çevre Müdürü Şerif Akçalı ile İskenderun Belediyesi Çevre Müdürü Fevzi Özkan da olumsuz görüş bildirmişti. Akçalı, bölgede turizm açısından da ciddi zararlar oluşabileceğine dikkat çekmişti. Fevzi Özkan ile firma yetkilileri arasında 3 bin ton üretim kapasitesi ile üretimde ortaya çıkacak balık dışkısı tartışması yaşanmış, bunun yaratacağı sorunların gözardı edildiğini savunmuştu.

Oktay Demirkan´dan sorular
İskenderun Çevre Koruma Derneği adına Oktay Demirkan ise şu soruları yöneltti: “Yavru balık nereden temin edilecek? Özem yemle besliyoruz diyorsunuz; bu özel yemlerin içeriğinde GDO´lu bitkilerin bulunduğunu her yerde görüyoruz. Sizin özel yem dediğiniz yem nerelerden temin ediliyor? GDO açısından inceleniyor mu? Alan ve kapasite artışı sözkonusu. Yeni balık çiftliklerine izin verilmiyor. Siz yeni bir balık çiftliğine izin verilmediği için bu balık çiftliğini alarak bunu genişletmek istediniz. oysa bakanlık tebliğlerinde Kale köyünden Samandağ´a kadar olan alan da da bu yapılabilirdi. O zaman halk daha az zarar görebilirdi. Sanıyorum ekonomik kaygılarla şehre daha yakın bir yer seçilmiş. Ama halkın da tepkisini şimdiden görebiliyorum.”

GDO üretici firmanın da tüketicinin de sorunu
Yemlerin GDO açısından incelenip incelenmediğine yönelik soru üzerine aynı toplantıda konuşan firma yetkilisi, “Biz Adana´da GDO´suz soya üreten bir firmadan alım yapıyoruz. Mümkün olduğunca GDO´suz ürün kullanmaya çalışıyoruz. Ama takdir edersiniz ki, şu anda Türkiye´de gidin marketlerde bütün ürünlerde krakerler de dahil hepsinde GDO var. İşin açıkçası çok fazla yapacak bir şey yok” ifgadesini kullanmıştı.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00