* Arsuz'da düzenlenen Su Ürünleri Avcılığı Sezonunun açılışında Hatay'da 387 balıkçı teknesinin bulunduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Çolakoğlu, "Denizlerde kirlilik had safhada. denizleri korumak zorundayız. Balıkçılar ağlarını atınca atık çekiyor" dedi. Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Bilen, sezonun sektörün sorunlarıyla başladığını ifade ederken, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel de, sektörün sorunlarını çözme noktasında taahhütte bulunduklarını söyledi.
Akın Bodur/Arsuz
Hatay'daki dört balıkçı barınağında bulunan 52 teknenin 12 metrenin üzerinde, 335 teknenin de 12 metrenin altında olduğunu ve 12 metre altındaki teknelere bakınlığı hibe desteği verdiğini anımsatan Tarım ve Orman Hatay İl Müdürü Çolakoğlu, Denizlerde kirlilik had safhada. denizleri korumak zorundayız. Balıkçılar ağlarını atınca atık çekiyor" dedi.
Balıkların yumurtlama ve büyüme sürecini kapsayan Nisan-Eylül arasındaki su ürünleri avcılığı yasağı bitti ve 2022-2023 Su Ürünleri Avcılığı sezonu Arsuz'un Konacık Barlıkçı Barınağında düzenlenen törenle açıldı. Mehteran takımının gösterisinin olduğu ve kurban kesiminin yapıldığı sezon açılışı töreninde, su ürünleri avcılığının geçen yıl yüzde 9.9 azalırken, yetiştiriciliğin ise yüzde 11.9 arttığı açıklandı. Su ürünleri yasağı, balıkların yumurtlama ve büyüme dönemi olması nedeniyle 1 Nisan-15 Eylül arasında av yasağı uygulanıyor.
Balık avcılığı yılda 5 bin ton
Hatay'ın tarımsal durumunun ülkenin iyi kentleri arasında olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Hatay İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, ilde, bitkisel tarımın yanı sıra hayvancılık ve su ürünleri avcılığının yapıldığını anımsattı. Yöredeki üretimin 50 milyon nüfusu besleme imkanı olduğunu belirten Çolakoğlu, Türkiye'deki maydanoz üretiminin yüzde 87'sinin Hatay'da yapılırken, ilde yapılan dereotu, tatlı patates, narenciyenin de ülkede ilk sırada yer aldığını kaydetti. "Yılda 5 bin ton balık avcılığı var. AB'ye ihraç edilen tek hayvansal ürün balıktır" diyen Çolakoğlu, iki firmanın 8 bin ton yetiştiricilik yaptığını, 6 adet firmanın da 600 bin adet akvaryum balığı yetiştiriciliği yaptığını belirtti. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de kişi başına düşen yıllık balık tüketikinin 5 kilo olduğunu anlatan Çolakoğlu, dünyada kişi başına tüketilen balığın ise 20 kilo olduğunu anımsattı ve halkı su ürünleri tüketmeye çağırdı.
Hatay'daki dört balıkçı barınağında bulunan 52 teknenin 12 metrenin üzerinde, 335 teknenin de 12 metrenin altında olduğunu ve 12 metre altındaki teknelere bakınlığı hibe desteği verdiğini anımsatan Tarım ve Orman Hatay İl Müdürü Çolakoğlu, "Denizlerde kirlilik had safhada. denizleri korumak zorundayız. Balıkçılar ağlarını atınca atık çekiyor" dedi.
Avcılık yüzde 9.9 azaldı, yetiştiricilik yüzde 11.9 arttı
2021 yılında su ürünleri üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 1,8 artarak yaklaşık 800 bin ton olarak gerçekleştiğini anlatan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği' Başkanı Yüksel Akgöl, "Üretimin yüzde 33'ünü avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, yüzde 4'ünü avcılık yoluyla elde edilen diğer deniz ürünleri, yüzde 4’ünü avcılık yoluyla elde edilen iç su ürünleri ve yüzde 59'unu yetiştiricilik ürünleri oluşturdu. Su ürünleri avcılığı 2021 yılında yüzde 9,9 oranında azalmıştır. Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 328 bin ton olurken, yetiştiricilik üretimi ise 471 bin ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 10,9 azaldı, iç su ürünleri avcılığı yüzde 0,1 arttı. Avlanan deniz balıkları miktarı 262 bin ton olarak gerçekleşti. Yetiştiricilik ise 2021 yılında yüzde 11,9 arttı. Yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimin 2021 yılında 335 bin tonu denizlerde, 136 bin tonu iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli balık türü iç sularda 135 bin ton ile alabalık, denizlerde ise 155 bin ton ile levrek ve 133 bin ton ile çipura oldu. 2021'de Türkiye geneli su ürünleri ve balık ihracatımız, 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi. Omega 3 yönünden zengin olan su ürünlerinin vücut gelişimini sağlayıp, direncini yükselten çok önemli bir besin kaynağı olduğunu da belirten Akgöl, halkın su ürünlerini sofrasından eksik etmemesini istedi.
"Sektör, ekonomiye yüzde 25 katkı sunuyor"
Sezonun sektörün sorunlarıyla başladığını ifade eden Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Bilen, "Ekonomiye yüzde 25 oranında katkı sunan sektör, çok zor durumda. Balıkçıların sesini Ankara duymalı" diye konuştu. İskenderun, Konacık, Işıklı, Dörtyol Balıkçı Barınaklarının ışıklandırılmasını sağladıklarını anlatan İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, oda olarak, denizlerde çöp toplanmasından kirlilik araştırması, balık popülasyonunun arttırılmasına yönelik çabaları da kapsayan sektörü ilgilendiren bazı projelere katkı sunduklarını ve bunu sürdüreceklerini söyledi. Av sezonunun bol kazançlı olması dileğinde bulunan Işıklı-Konacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cuma Aslan, Konacık Balıkçı Barınağı temiz gibi görünüyor olsa da rüzgarların taşıdığı atıklardan sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Arsuz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atanur Ünal da Arsuz'da 12 metrenin altında 46 balıkçı teknesi, 25 amatör balıkçının kayıtılı bulunduğunu anlattı.
"Denizler, karalar kadar zenginlik barındırıyor"
Sektörün ekonomiye olan katkısının artarak devam etmesini istediklerini ifade eden Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, şöyle konuştu: "Biz yeni zenginliklerden bahsederken gözümüzü denizlere çevirdik. Denizler, karalar kadar zenginlik barındırıyor. Bu nedenle Mavi Vatan haritası çok önemlidir. karada terörden kaynaklı sıkıntıları bitirdik, şimdi sırada 'mavi vatan' sınırlarının korunması var. Nasıl karada bunun için bedel ödediysek, mavi vatanda da bedel ödemeye hazırız. Bu dava, siyaset üstü bir davadır. İşte yeni davamız budur. Geleceğimiz buradadır."
Sektörün sorunlarını çözme noktasında taahhütte bulunduklarını belirten Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel de, "ne lazımsa yapalım ve problemleri çözelim. Gayretlerimizi balıkçıların hizmetine sunacağız" dedi ve zenginliklerle dolu mavi vatanın muhafazasının sağlayacaklarını söyledi. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı'nın sezonun hayırlı olması temennisinde bulunduğu açılışta konuşan Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Arsuz'un 70 kilometrelik kıyısı olduğunu ve yörede çok sayıda balıkçı bulunduğunu belirterek, "Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu sektörün sorunları var. Bu sorunlar balıkçıların fikirleri alınarak çöz arayışına girmek zorundayız" değerlendirmesini yaptı. 13 aydır kentte görev yaptığını anlatan Arsuz Kaymakamı H. Hasan Gökpınar, Arsuz ekonomisinin turizm, tarım ve balıkçılığa dayandığını, kent halkının ilk bildiği sektörün de balıkçılığın olduğunu ifade etti. "Arsuz, potansiyel bir balıkçılık ilçesidir" diyen kaymakam Gökpınar, "Halk denizle barışıktır. Balıkçılar da avlanırken yasak malzemeler kullanmaz ve kurallara uyar. Temiz avcılık yaparlar" diye konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55