Balıkçıların sorunları 12 maddede

Balıkçıların sorunları 12 maddede

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, artan mazot fiyatları nedeniyle balık avına çıkamayan balıkçıların sorunlarını önergeyle TBMM gündemine taşıdı.

Balıkçıların Ziraat Bankası´ndan aldığı kredi ödemelerinin ertelenmesini de isteyen milletvekili Şahin, 'Türkiye´de su ürünleri alanında örgütsel faaliyet gösteren 551 adet aktif kooperatif, 14 adet bölgesel kooperatif birliği ve bir adet merkez birliği bulunuyor. Bu kooperatiflere bağlı avcılık yapan toplam balıkçı sayısı 30. 871. Küçük ölçekli balıkçı kapsamına giren tekneler, Türkiye´nin balıkçı filosunun yaklaşık yüzde 89,65´ini oluşturmasına karşın, toplam avın yalnızca yüzde 10´undan faydalanabilmekte' değerlendirmesinde bulundu.

2018 yılında Türkiye´de kayıtlı 14.168 balıkçı teknesinin 12.701´inin 12 metreden küçük teknelerden oluştuğunu ve ağırlıklı olarak küçük ölçekli balıkçılık faaliyeti yapıldığını anımsatan Şahin, 'Küçük ölçekli balıkçılık yapanların sayısı 2019 yılında 12.,624´e düşmüş. Balıkçılık sektöründe istihdamdaki azalış beraberinde küçük ölçekli balıkçılıkta kullanılan tekne sayısı da azalmış durumda. AKP hükümetinin zam yağmurları sonrası artan mazot fiyatları ve deniz kirliliğinden dolayı balıkçılar balık avına çıkamıyor ve ekonomik sıkıntı çekiyor. Akdeniz´de ortalama tekne sayısı 1.644 iken boyu 12 metrenin altında olan kayıtlı tekne sayısı son 11 yılda düşüş göstermiş, 1990´lardan bu yana tekne sayısı 1.463´e gerilemiştir. Türkiye´nin Akdeniz sahilinde bulunan Hatay´da ağırlıklı olarak küçük ölçekli balıkçılık faaliyeti yapılmakta, Samandağ, Arsuz, İskenderun, Payas ve Dörtyol ilçelerinde balıkçılık önemli geçim kaynağını oluşturmaktadır. 2020 yılında İskenderun Teknik Üniversitesi´nde yapılan bir araştırmaya göre Hatay´da küçük ölçekli balıkçılık faaliyetinde kullanılan toplam kayıtlı 317 adet tekne bulunmaktadır. Hatay bölgesinde küçük ölçekli balıkçılık faaliyetini sürdürenlerin tekne boyları 4,63 m ile 11,9 m arasında değişmekte, 5,0 ile 7,9 m arasındaki tekne boy dağılımı yüzde 64 ile en yüksek oranda yer almaktadır. Balıkçıların yüzde 97´si mülkiyeti kendilerine ait tekneler ile balıkçılık yaparken, yüzde 2´si kira ve yüzde 1´i de ortak tekneler ile çalışmaktadır. Günde bir kez ya da iki kez avlanmaya çıkan balıkçıların yüzde 44´ü indirimli mazot almak için evrak işlemlerinin zahmetli olması ve peşin para istenmesi nedeniyle ÖTV´siz mazot kullanmaktadır. Yılda 5.000 ile 30.000 litre arası mazot tüketilirken her bir tekne ortalama 2.800 litre mazot kullanmakta, buna göre küçük ölçekli balıkçıların tükettiği mazot miktarı 887.600 litre olmaktadır. Her bir tekne için av aracı alım veya tamir harcamaları ortalama 7.000 TL iken, 3.000 TL de bakım onarım gideri yapılmaktadır' açıklamasını yaptı.

Av yasaklarına bölge düzenlenmesi çalışması var mı?

Hatay Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığını verdiği, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi´nin yazılı olarak cevaplandırmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilirliği konusunda alınan önlemler nelerdir? Balıkçı esnafının içinde bulunduğu ekonomik zorluklara ilişkin Bakanlığınızın herhangi bir destekleme çalışması olacak mıdır? Balıkçılara mazot desteği verilecek midir? Balıkçıların kullandıkları girdiler için bir destekleme ödemesi düşünülmekte midir? Balıkçıların saha çalışmalarında yer alan gemiler konusunda düzenli denetleme yapılmakta mıdır? Kredi borcunu ödeyemeyen balıkçılar için kredi öteleme, erteleme ya da yapılandırma olacak mıdır? Yasa dışı yapılan kafes ve sepet avcılığının önlenmesi konusunda çalışmalarınız nelerdir? Dinamit ile yapılan avcılığın önlenmesi konusunda çalışmalarınız nelerdir? Amatör ve ruhsatsız teknelerin ticari avcılık yapması konusunda düzenli denetim yapılmakta mıdır? İklim değişikliği çerçevesinde denizlerde ortaya çıkan kirlilik, su sıcaklığında artış, balık türlerinin yok olması gibi olumsuz etkiler konusunda araştırma yapılmış mıdır? İklim değişikliğinin balıkçılığa olumsuz etkileri konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu konuda alınacak önlemler nelerdir? Hatay ili örneğinde olduğu gibi deniz kirliliğinde önemli bir rolü bulunan demir çelik sektörü, sanayi kirliliği, fabrika atıkları, limanların av sahasını kirletmesi, büyük yük gemilerinin kirlilik yaratması gibi sorunlara ilişkin araştırma yapılmış mıdır? Bu sorunların önüne geçebilmek için ne gibi önlemler alınmıştır? Balıkçı barınaklarının amaç dışı kullanımı konusunda ne yapılması düşünülmektedir? Av yasaklarının bölgelere göre düzenlenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?'



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00