Barış Manço, eserleriyle anıldı

'Gülpembe; Can bedenden çıkmayınca; Alla beni pulla beni; Kol düğmesi gibi onlarca eseri bulunan, asıl adı Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço olan Altın Plak ödüllü Devlet Sanatçısı Barış Manço, şarkılarının gitar ve klarnetle çalın

İSKENDERUN 14.02.2018 10:15:31 0
Barış Manço, eserleriyle anıldı

Akın Bodur/İskenderun

Her hafta çarşama günü söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları müzik dinletisi yapıyor.
İSTE öğretim görevlisi Menderes Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, pazartesi günleri akşam yapılıyor. Şereflişan, etkinliğe yönelik yaptığı değerlendirmede, 'Belirli bir sanatçı konsepti olacak. O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' görüşünü kaydetti. Münir Fikret Kızılok´la başlayan ve Cem Karaca ile süren etkinlik, önceki gün Barış Manço ile devam etti.
İSTE öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri ile faklı meslek gruplarının izlediği ve Barış Manço´nun eserlerini gitarla seslendiren Şereflişan´a, İSTE Devlet konservatuarı 2. sınıf öğrencisi Caner Tümkaya da klarnetle eşlik etti.

Manço, ülkede ilk Barış adını alan kişi
02 Ocak 1943 tarihinde İstanbul´da dünyaya gelen ve savaş ortamında doğması üzerine ailesinin ´Barış´ adını verdiği, uzun ismini mahkeme kararıyla Mehmet Barış olarak değiştiren Manço, müzisyen, söz yazarı. besteci, sunucu, yapımcı olarak tanındı. Kayıtlar, Barış Manço´nun, ülkemizde ilk ´Barış´ adını alan kişi olduğunu gösteriyor. Anadolu Rock´un kurucularından olan Barış Manço´nun, 200´ün üzerinde şarkı bestelediği biliniyor. Birden çok Altın Plak ödülünün sahibi olan ve birçok ödül de kazanan Barış Manço´nun, iki bine yakın da plaketi bulunuyor. Birçok farklı gruplarla çalışan, ilk resmi konserini de Galatasaray Lisesinde veren Barış Manço, ömrünün son yıllarında, insanın birçok şeye zaman bulamamasını, zamanın yetmediğini 'Ömrümün son baharında' adlı eseriyle anlattı.

Manço, Devlet Sanatçısı ünvanını aldı
Belçika Klariyet Akademisinde eğitim alan, Hollanda´da çalışan ve garsonluk, oto temizliği işleri yapan Manço, 'Yapayalnız' adlı şarkıyı da o dönemle yapıyor. Hollanda´da geçirdiği bir kaza sonrası dudağında oluşan yırtılma üzerine bayık bırakmaya başlayan Barış Manço, uyuşturucu kullanımına karşı müzikler de yapıyor ve şarkılarla bu alanda mesajlar veriyor.
Türkiye´ye dönünce Kaygısızlar adlı grubu kuran Manço, Kurtulan Ekpres ile çalışırken yılın sanatçısı, söz yazarı, bestecisi ödüllerini alıyor. İlk plagı 1973´tı çıkan Manço, 'Gülpembe; Can bedenden çıkmayınca; Alla beni pulla beni; Kol düğmesi; Halhal; Gezi bağları; Arkadaşım eşek' adlı eserleri yazdı, besteleri ya da yorumladı.
İlk Türkçe bestesini 1967´de yapan Manço, bir dönem siyasete yakın olmaya çalıştı ve eski DYP´den Kadköy Belediye Başkanı adayı oldu ancak seçimlerden önce adaylıktan çekildi. Barış Manço, 31 Ocak 1999´da geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi. Manço, Devlet Sanatçısı olması nedeniyle devlet töreniyle toprağa verildi.

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20