Hatay Barosu, Hatay Milletvekili seçilen Ş. Can Atalay'ın, seçmenlerinin iradelerini temsilen parlamentoda fiilen çalışma yürütmesinin sağlanması çağrısında bulundu.
Hatay AKP Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Adem Yeşildal, Abdulkadir Özel, Kemal Karahan; CHP milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Nermin Yıldırım Kara, Servet Mullaoğlu, Necmettin Çalışkan; MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, İYİ Parti milletvekili A. Şefik Çirkin TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek göreve başladı. TİP Hatay Milletvekili seçilerek mazbatasını alan Ş. Can Atalay ise halen cezaevinden tahliye edilmediği için yemin ederek yasama görevine başlatılmadı.
Yargılanmakta olduğu bir dava nedeniyle tutuklu bulunan Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliği kesinleşmiş olmasına karşın tutukluluk hâlinin devamının ‘kişi hürriyeti ve güvenliği, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ve seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali’ anlamına geldiği belirtilen Hatay Barosu açıklamasında, “Halihazırda milletvekili olan Sayın Ş. Can Atalay'ın, seçmenlerinin iradelerini temsilen parlamentoda fiilen çalışma yürütmesini sağlamak, hukukun ve demokratik hukuk devletinin en temel gereğidir” denildi.
Hatay Barosu adına yapılan yazılı açıklamada, “Yargılanmakta olduğu bir dava nedeniyle tutuklu bulunan Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliği kesinleşmiş; Ş. Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekilliği mazbatasını almıştır.
Seçimin üzerinden iki haftadan uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen, milletvekilliği kesinleşen ve mazbatasını alan Ş. Can Atalay' in tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliği, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ve seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Halihazırda milletvekili olan Sayın Ş. Can Atalay'ın, seçmenlerinin iradelerini temsilen parlamentoda fiilen çalışma yürütmesini sağlamak, hukukun ve demokratik hukuk devletinin en temel gereğidir. Bu gereğin yerine getirilmesi için sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız” görüşüne yer verildi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55