Sadet Berkyürek/İskenderun
Adliye kavşağından başlayarak Pac Meydanı Ulucami ile Tayfur Sökmen Kavşağı ile bütünleşecek entegre projede bisikletli ulaşımın İskenderun´a kazandırılmasının zorunluluk olduğunu kaydeden İskenderunlu mimar Sinan Bahadırlı, “Şehir içi trafiğini yan yollarla düzenlerken, transit yoldan ayırırken yaya ve bisiklet trafiğini de dikkate alıp orada çözmek lazım. Onu da İskenderun´a kazandırmak lazım” dedi.
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil´in evsahipliğinde Belediye Meclis salonunda düzenlenen tanıtım toplantısının ardından konuyu gazetemize değerlendiren Mimarlar Odası Hatay Şubesi eski yöneticilerin Sinan Bahadırlı, İskenderun imar planı yapılırken kentin, lineer yapılaşma şeklinde oluşturulduğunu hatırlattı. İmar planında ana yollarla birlikte halk arasında servis yolu olarak adlandırılan yan yolların da düşünüldüğüne işaret eden Bahadırlı, ancak bugüne kadar yan yolların ‘ticaret erbabının işgaline´ verildiğine dikkat çekti. Bahadırlı, yaya ve bisikletle ulaşımın ise mutlaka gözetilerek İskenderun´a kazandırılmasını istedi.
“Teknik çözümler tartışılabilir”
“Plana uygun teknik çözümler tartışılabilir” diyen Bahadırlı, şu değerlendirmeyi yaptı: “İskenderun imar planı yapılırken kent, lineer yapılaşma şeklinde oluşturulmuştur. Yani lineer yapılaşma dediğimiz ticari özelliği olan bir yolun kenarında yapılaşan bir kent demektir. Dolayısıyla o yolun ticari enerjisini kente ulaştırması ve kentte bunun bir istasyonu gibi olması özelliğini taşır. Bunun için imar planında ana yol ve yanlarında yan yollar düşünülmüştür. Bunun gerekçesi de ana yoldaki transit trafikle yan yollardaki şehir içi trafiğini birbirinden ayırarak, tecrit ederek kullanılma gereği üzerine yapılmıştır. Ancak bugüne kadar gelen belediyecilik anlayışında, yan yollar ticaret erbaplarının işgaline verilmiş. Oto alım satımcılarının veya mobilyacıların ya da başkalarının… o ana yol hem şehir içi trafiğini, hem transit trafiği birlikte taşımaya mahkum edilmiştir. Yani imar planında öngörülen işlem yapılmamıştır. Ki, bunun bedelini 3 taneye trafik kazasıyla, çok insanın ölümüyle bu bedel ödenmiştir.”
Yan yollara geçen dönem belediye başkanlık döneminde işlev kazandırılmak istenmesinin bugün uygulamasının yolunu açtığını ve bugün de yapılmak istenenin yan yolların kent trafiğinin işlevine sunulması, transit trafiğin ise kente zarar vermeden geçirilmesi olduğunu ifade eden Bahadırlı, “Dolayısıyla bu imar planına, esas imar planına uygun teknik çözümler tartışılabilir. 2 veya 3 battı çıktı olur veya ayaklar üzerinde üstten giden bir yol olabilir, ya da kenarları bariyerle kapatılmış ana yol etrafında kullanılan yan yollar” diye konuştu.
Cadde üzerindeki esnafın, ticaret erbabının gözetilmesinin şartını da vurgulayan Bahadırlı, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Alternatifler olabilir ama ayaklar üzerinden giden yolu yapmak teknik açıdan daha akılcı olsa da etrafındaki ticaret erbabının önünü kapatmak adına bazı sakıncalar taşır. Dolayısıyla battı çıktı teknik açıdan bazı sıkıntılar getirir. Yani zemindeki su problemini halletmek lazım. Ya da egzoz gazlarının deşarjını iyi planlamamız lazım. Onun dışında transit trafiği battı çıktıyla yerin altına alırsanız kent trafiği hemzemin hale gelmiş ve kent birleşmiş olur. İskenderun´un buna çok çok ihtiyacı var. Özellikle bu bölgede. Çünkü iskan edilen insan tepelerde oturuyor, bu insanların oturduğu yer de deniz kenarında. Her gün bu geliş gidişler dolayısıyla tıkanın bu kavşakların behemehal çözümü gerekiyor. bunun için yapılmış bu projeyi desteklemek gerek, olumlu, bir an önce yapılmasını sağlamak gerek. Burada en büyük sakınca böyle bir projenin inşası sırasında çevredeki esnafın en az zarar görmesini sağlamak gerek. Bu da alternatif trafik yolları yada yan yolların bir an önce işleve girmesini sağlama çabalarıyla olabilir.”
Projenin çıkışını ‘İskenderun için bence gerekli olan yatırım, yapılması gereken bir işti´ şeklinde özetleyen Bahadırlı, şunları söyledi: “Toplantıda projenin yararlı olacağı genel bir kanaat. Yani burada rapor hazırlayıp da bu projeyi eleştirenler dahi ‘Pac Meydanı´nda bir battı çıktı yapılsın, Ulucami ve Tayfur sökmen Caddesi´nde hemzemin geçitle –yani köylerden gelen, şehir içi trafiğini aksatmadan bir şey yapılsın. Yani şehir içi trafiğin hizmetine sunulsun anlamında eleştiriler yapılıyor. Projenin temelinde karşı çıkanı yok, yöntemi var. En çok insanların endişesi buraya kazma atıldığı zaman bu yan yollara bakan esnafın dükkanını ne kadar süre kapalı tutacağı, ne kadar zarar göreceği konusunda büyük endişeleri var. Buna da hem yapanın bu mağduriyeti telafi edecek çareler araması gerektirir, hem de kent halkının bazı şeyleri kazanmak için bazı tahammülleri göstermesi gerekir.”