Akın Bodur/İskenderun
Kaplan, beden dilinin, insanların ifade edemediği duygu ve düşüncelerini beden diniyle ifade etmesi olarak niteledi.
İskenderun´da 'İş insanları için etkili beden dili' adlı konferans veren Dr. Kaplan, ilk karşılaşmada oluşan intibanın sonraki süreci de etkilediğini ve etkisinin uzun sürdüğünü kaydetti.
'İletişim, niyetlerin değiş tokuşu'
İş insanı Seval Yazar´ın girişimi ile İTSO´da düzenlenen düzenlenen ve kaymakam İskender Yönden ile oda yöneticilerinin de katıldı. Konferansta konuşan Yazar, 'İletişim, niyetlerin karşılıklı olarak değiş tokuşudur' dedi. İletişimin her zaman değerli olduğunu ama günümüzde çok önem taşıdığını ifade eden Murat Kaplan ise, insanın kendisi ve dış dünya ile yaptığı iletişim bilimsel olarak sorgulandığını anlattı. İnsanı tanımanın yaşam boyu sürebilecek bir yolculuk olduğunu ve bu nedenle insanı 'İnsanlar tanıdığı ya da sima olarak benzerler olanlara daha çok güveniyor' değerlendirmesini yaptı.
Önemli konu öncesi ağır yemek yenilmemeli
Davranış bilimleri ve psikolojinin davranışları etkilediğini ama kararların beyinde şekillendiğini anımsatan Kaplan, davranışta sadece biyolojinin etkili olmadığını söyledi. Psikoloji ile davranış ilişkisini örneklerle anlatan, vücudun enerji harcadığı sırada beynin algısı ve beden dilinin, enerji zayıflığı nedeniyle değiştiğini ifade eden Kaplan, önemli konulardan önce ağır yemeklerin yenilmemesini önerdi.
İnsanı şekillendiren 3 soru hangisi?
İnsanın ´kendi olma yolunda´ beden dili kodları bulunduğunu belirten Murat Kaplan, ´Ben yeterli miyim? Değerli miyim? Güvende miyim?´sorularının cevabının insanı şekillendirdiğini kaydetti. Kaplan, 'Bu üç soru, duruş ve davranışı etkilediği için beden dilinin alanıdır. Beden dili dediğimizde, aslında biyolojimizden de bahsediyoruz. Beden dili, yol haritamız oluyor. İnsanın en temel ihtiyacı, anlama ve anlamlandırma ihtiyacıdır' diye konuştu. Farklı dil ve kültürlerdeki davranış şekli, yanlış anlamayı ve çatışmayı oluşturabildiğini ifade eden Kaplan, iletişimi insanı var eden çok önemli bir alan ve beceri olarak niteledi.
'1 milyar insan depresyonla mücadele ediyor'
Açlık, uykusuzluk, yorgunluk gibi etkenlerin beden dilini etkilediğini kaydeder Kaplan, 'Hayatı boyunca insan en çok kendini dinlermiş ve kendisiyle konuşurmuş. İnsan, bir taraftan kendisi olduğunu unuttuğunda, sadece karşı tarafı düşünmüş olmuyor. İç konuşmalar ne kadar çok olur ve duygu, düşünce ifade edilmezse, o bir yerden sızar ve bu bazen beden diliyle dile getirilir. Kendisiyle iletişimi sağlıklı olananın, dış dünyayla iletişimi de sağlıklı olmaktadır. İç konuşma da bir yere kadar olabilir ve sözlü konuşmak gerekir. Pandemi salgını sonrasında bilimsel tespit, bir milyar kişinin üzerindeki insanın depresyonla mücadele ettiğidir. Beden dili, insanın duygu ve düşünceleriyle ifade edemediğinde vücut diliyle ifadesidir. Geri bildirim de bir yol haritasıdır, akıllıca davranıştır. Ve aksilik halinde yeni bir yol güzergahı oluşturulmalıdır. Sorunu doğru malzemelerle çözmek lazım. Kişinin kendini iyi hissetmesi lazım. Kendini anlatmak, anlaşılmak ve diğer tarafı anlamak önemli. Bunlardan birinin eksikliği, kişinin güvenliğini riske sokar' diye konuştu.
Kişinin duruş şeklinin önelli olduğunu, vücut ağırlığını ayaklar üzerine eşit dağıtılması gerektiğini belirten ve ilk intibanın sonraki sürece de etkisi olduğunu belirten Kaplan, 'Omuzları geride ve dik tutmak, sadece fiziksel değil, ruhsal bir etkiye de sahiptir. Beden dilinin daha güçlü ve olumlu olması için dik durmak önemli. Dik durunca güvenlik ve özgüven de artıyor' dedi.
'Her davranış bir imzadır'
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Antalya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Kaplan, 'Her davranış bir imzadır. Her kağıda imza atmazsınız değil mi? Davranış, kişileri anlatan bir reflekstir. Bu durum coğrafi yaşam koşulları, kültürel farklılıklara göre değişkenlik gösterebilir ama kişinin özgüveni veya tedirgin duruşunu beden dilinden anlamak mümkündür. İş dünyası, her insanı doğru malzeme ile analiz edip, öyle yaklaşmalıdır' değerlendirmesini yaptı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55