Tarih: 24.09.2024 18:02

Befesa'da anlaşma sağlandı

Facebook Twitter Linked-in

İmzalanan iki yıllık sözleşme ile ücretlere ilk altı ay için ortalama yüzde 164 oranında zammı alınırken, ikinci altı ay zammı dahil edildiğinde ortalamada ücretlere yüzde 235 artışı sağlandı.

İskenderun/SES
İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren İspanya firması Befesa Sılver Metal Fabrikasında 26 Temmuz'da başlayan grev, 61. gününde anlaşma sağlandı. Befesa Sılver Metal Fabrikası ile yetkili işçi sendikası Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi arasında grevi bitiren anlaşma dün imzalandı. İmzalanan iki yıllık sözleşme ile ücretlere ortalama yüzde 164 oranında zammı alınırken, ikinci altı ay zammı dahil edildiğinde ortalamada ücretlere yüzde 235 ücret artışı alındığı açıklandı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi, "Sendikamızın Anadolu Şubesi’nin örgütlü olduğu Befesa işyerinde üyelerimizin onayı, memnuniyeti ile ve büyük kazanımlar elde edilerek toplu iş sözleşmemiz 24 Eylül 2024 tarihinde imzalanmıştır. 2021 yılının Eylül ayında sarı sendikadan kurtularak sendikamıza üye olan Befesa işçilerinin toplu iş sözleşmesi süreci, mahkemeye yaptığı itiraz nedeniyle ancak 2024 yılının başında başlayabilmiş ve 61 gün süren onurlu grevimiz, bugün itibariyle sona ermiştir" açıklamasını yaptı.

İlk 6 ay yüzde 164, ikinci 6 ayla birlikte yüzde 235 zam 

Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesinin açıklamasında şunlara yer verildi: “İmzalanan iki yıllık toplu iş sözleşmesi ile; 31 Aralık 2023 tarihindeki ücretler baz alındığında 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ortalama ücrette yüzde 164 oranında ücret zammı alınmıştır. İkinci altı ay zammı dahil edildiğinde ortalamada yüzde 235 ücret zammı alınmıştır. Sarı sendikadan miras kalan üretime dayalı prim uygulamasının yerine ikramiye uygulaması koşulsuz ve şartsız olarak getirilmiştir. Sendika üyesi işçilerin her ay ücret ödemeleri ile birlikte olmak üzere yılda 3 aylık ikramiye alması toplu iş sözleşmemizde yer almıştır. İkinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyonun üzerine 2 puan refah payı toplu iş sözleşmemizde yer alınmıştır. Sosyal ödeme ve ödenekler sözleşmenin ilk altı ayında yüzde 100 ile yüzde 150 oranında artırılmıştır. Sosyal ödeme ve ödeneklerin 6’şar aylık dönemler halinde ücret zam oranında artırılması toplu iş sözleşmemizde yer almıştır. Fazla çalışma ücreti yüzde 50’den yüzde 100’e çıkartılmıştır. Arefe günleri tam gün tatil olmuştur. İdari maddelerde de mali haklarda da yeni kazanımlar elde edilmiştir.”

Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesinin açıklamasında, "Grev süresi içerisinde disiplinli bir şekilde sendikasına ve örgütlülüğüne sımsıkı sarılarak grevine sahip çıkan yiğit Befesa işçilerine, dayanışma içerisinde bulunan kardeş sendikalarımıza, emek örgütlerine, basın emekçilerine ve tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Toplu iş sözleşmemiz üyelerimize, işyerine, sendikamıza ve işçi sınıfımıza hayırlı olsun" ifadesine de yer verildi.

Ne olmuştu?

1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi gereken toplu iş sözleşmesi görüşmelerine, 13 Şubat 2024 tarihinde başlamış ve 16 Nisan 2024 tarihinde uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı. Arabulucu raporunun sendikaya ulaşmasının ardından, Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi, 26 Temmuz 2024 tarihinde grev uygulamasını başlatmıştı. 87 personelin çalıştığı Befesa Sılver Metal Fabrikasında 60 işçiden grev kapsamındaki 49 işçi, ücret ve hak direnişini fabrika önünde kurulan çadırda sürdürdü. Çinkonun ham maddesinden yarı mamül üretimi yapılan Befesa Sılver Metal Fabrikasında ortalama yıllık 70 bin ton üretim yapılıyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —