Tarih: 11.09.2024 15:43

Belediye, meydanı kaldırdı

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'un ilk meydanı olan kaymakamlık olarak kullanılan eski adliye binası önünde bulunan Cumhuriyet Meydanı, belediyenin yaptığı çalışma ile ortadan kaldırıldı. Meydanı oluşturmak ve değiştirmek belediye meclisi yetkisinde olurken, İskenderun'daki uygulama belediye yönetiminin kararı ile gerçekleştirildi.

Kentte meydan sayısı azaldı

Belediyenin uygulaması ile kentte dört olan meydan sayısı da üçe düşmüş oldu. Meydanın ortadan kaldırılmasıyla birlikte alanda bulunan ve ve yarım asırdan önce meydana konulan Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım büstü, iki dönem önce görev yapan AKP'li İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil'in döneminde konulan saat Kulesi ile Kuleli Askeri Lisesini simgeleyen ve kuruluş yıldönümüne ilişkin konulan heykel de kaldırılmış oldu. 
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Bülent Bozdoğan, eylül ayı meclis toplantısında gündem dışı yaptığı konuşmada, Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunan ve kentin ilk meydanı olan Cumhuriyet Meydanı'nın kaldırılıp, yol yapılmasını eleştirmişti. Bozdoğan, "İskenderun'un ilk meydanı olan Cumhuriyet Meydanı, yeniden oluşturulsun" diye konuşmuş, yeni çalışma ve düzenleme yapılmasını istemişti.

Kanuna göre yetki meclisin

5393 sayılı Belediye Kanunu, belediyenin görevlerini 87 madde ile sınırlıyor. Kanunda, meclisin görev ve yetkilerini belirleyen 18. maddesinde, imar planları yetkisinin belediye meclisinde olduğu, imar planı değişikliği yapılmadan meydan oluşturma ve var olan meydanı kaldırma yetkisinin belediye yönetiminde olmadığı biliniyor.

"Belediyenin proje hazırlamasını bekliyoruz" 

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Bülent Bozdoğan, dün, partisinin düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyet Meydanı'nın takipçisi olduklarını söyledi. Belediye Kanunu'na göre, meydan oluşturma ve kaldırma görevinin belediye yönetiminin değil, belediye meclisinin görevleri arasında olduğunu anlatan Bozdoğan, "Belediyenin Cumhuriyet Meydanı ile ilgili proje hazırlamasını bekliyoruz" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —