Tarih: 20.08.2020 10:58

Belediyede ´korona nöbeti´

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay´ın tüm ilçelyerinde dün diğer illerle eş zamanlı olarak maske ve hijyen denetimi yapıldı. Reyhanlı´daki denetime Hatay Valisi Rahmi Doğan da katıldı.
İskenderun Belediyesi binasında bulunan ve muhasebe bölümünde çalışan bir görevli, gazetemize iletilen bilgile göre, yakınlarından kaynaklı olduğu sanılan bulaş yöntemiyle koronavirüs hastalığına yakalandı. Muhasebe bölümünde çalışan bir kişinin koronavirüs hastalığına yakalanması üzerine belediyenin muhasebe bölümünde görev yapan 7 dolayındaki kişinin tamamı evde izoleye gönderildi, izinde bulunan 1 kişi ise göreve çağrılarak, belediyenin işlerinin yapılması amacıyla bir anlamda ´nöbetçi´ olarak muhasebe bölümü görevi işlerini başka bir odada sürdürmesi sağlandı.
İskenderun Belediyesinde daha önce de Çevre Müdürlüğü, İmar müdürlüğü ve İnsan Kaynakları Müdürlüğünde görev yapanlar koronavirüs hastalığına yakalanmış ve bu çalışanların bulunduğu bölümlerde görev yapanlar karantina kapsamında 14 gün süreyle evlerine gönderilmişti.

Validen maske denetimi
Hatay Valisi Doğan, korana virüs tedbirleri kapsamında 81 ille eş zamanlı olarak Reyhanlı´da esnaf ve vatandaşı ziyaret edip, Covid-19´a karşı uyardı, maske denetimi yaptı. Denetimlerde market, pazar yeri, berber gibi insanların toplu olarak bulunduğu tüm yaşam alanlarında maske, fiziki mesafe ve temizlik kurallarına istisnasız uyulmasının gerekliği ve bu süreçte taziye, düğün gibi toplumsal vazifelerin yerine getirilmesinde tedbirlere dikkat edilmesinin önemini belirten vali Doğan, vatandaşlardan biraz daha duyarlı olmalarını istedi. Denetimde vali Doğan´a, Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan, Reyhanlı Belediye Başkanvekili Abdo Uncu, ilgili kurum müdürleri ve meslek odalarının yöneticileri de eşlik etti.

İskenderun´da Filyasyon Kurulu toplantısı
İskenderun Filyasyon Kurulu, değerlendirme toplantısı yaptı. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu´nun önerileri, İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği´nin talimatları doğrultusunda düzenlenen İskenderun Filyasyon Kurulu ´istişare toplantısı´, kaymakam İskender Yönden´in başkanlığında yapıldı. Toplantıda, koronavirüs (Covid-19) teşhisli hastalar, yatan hastalar, ağır hastalar ve izalosyondaki kişilerin durumlarına ilişkin takip ve tarama faaliyetleri değerlendirilmesinin yanı sıra pandemi sürecine yönelik genel bir istişare de bulunulduğu açıklandı. Kentte oluşturulan ´Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulu´ istişare toplantılarının sürdürüleceği açıklanırken, kaymakam Yönden´in başkanlığındaki video konferanslı toplantıya İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Gül, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Müftü Osman Şekerci, Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter, Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Veysel Yıldırım ve İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Kadir Başar de katıldı.

Denetimler sürüyor
İskenderun´da kaymakamlığın koordinasyonuyla, ilgili/yetkili kurum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan denetim komisyonları, denetimlerini sürdürüyor. ´Kontrollü Sosyal Hayat´ kapsamında kentte il ve ilçelerle eş zamanlı olarak dün de ´maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarını´ konusunda denetim yapıldı. Denetime İskenderun kaymakamı Yönden ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Gül de katıldı. Denetim sırasında Otogar Taksi Durağını ziyaret eden Yönden, Kontrollü Sosyal Hayat döneminde öne çıkan maske kullanımı, sosyal mesafe, temizlik kurallarına dikkat çekerek, gereken titizlik ve hassasiyetin gösterilmesini istedi. Denetem komisyonları, kentte maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kuralları başta olmak üzere iş kolları ve yaşamın bazı alanlarında Sağlık Bakanlığı´nca belirlenen usul ve esaslara riayet edilip edilmediğine dair inceleme ve denetimlerin hassasiyetle devam ettirildiği belirtti. İskenderun Kaymakamlığı ise 'Kontrollü Sosyal Hayat döneminde temel prensip ve esaslar olarak ön plana çıkan maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarının yanı sıra bütün iş kolları ile yaşam alanları için belirlenen karar ve kurallara uyulup uyulmadığına yönelik denetim yapılırken aynı zamanda muhterem halkımıza da rehberlik edici ve bilgilendirici uygulama yapıldı' açıklamasında bulundu.

'Çöp konteynerleri her gün yıkanıyor'
Antakya Belediyesi, belediye ekiplerinin, koronavirüs tedbirleri kapsamında kentin 95 mahallesinde bulunan çöp konteynerlerinde her gün dezenfekte çalışması gerçekleştirdiğini açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada, 'Korona virüsünün yayılımını önlemek amacıyla şehir genelindeki 95 mahallede bulunan çöp konteynerlerinin dezenfekte edildiği ve çalışmaların düzenli olarak devam edek' ifadesine yer verildi. Öte yandan Antakya Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan denetim komisyonu da çalışmalarını sürdürüyor. Antakya Covid-19 Denetim Komisyonu görevlilerinin kentteki restoran, cafe, pastane, kahvehane, dernekler, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna, spa merkezi gibi işletmelerde sosyal mesafeye uyulması ve maske kullanım zorunluluğu konusunda çalışmayı sürdürdüğü, kentte bulunan 3 havuz, 5 spor salonu, 9 internet kafe, 3 sauna ve 1 hamamın da denetlendiği açıklandı.

Okul bahçelerine ´düğün izni´
Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs (Cocid 19) salgını ile mücadelede uygulamada izlenecek yol haritasını aldığı kararlarla belirledi. Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında olağanüstü toplanan Hatay İl Hıfzısıhha Kurulu, oy birliği ile salgın nedeniyle evinde karantinada tutulan hastaların denetlenmesi; Cenaze namazı ve defin işlemlerine sınırlı sayıda yakınının katılımına izin verilmesi; Düğünlerde müzik yayınlarının en geç saat 23.00´de sona ermesi ve sokak düğünlerinin daha geniş alanlarda yapılabilmesi, mesafe kurallarına uyumun daha kolay sağlanabilmesi için uygun ve mümkün olması halinde okul bahçelerinin tahsis edilmesine karar verdi. Kararların denetimi için ´mahalle denetim ekipleri´ oluşturulacak.
Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, Covid 19 salgını ile mücadele uygulama esasları ve izlenecek yol haritasına ilişkin alınan 17 Ağustos 2020 gün ve 2020/83 nolu kararında şunlara yer verildi: 'Pozitif olduğu tespit edilip evde izolasyona tabi tutulmasına rağmen kısıtlamalara aykırı şekilde evden dışarı çıkan kişilere sıklıkla rastlanıldığı, bu durumun toplum sağlığı açısından çok ciddi şekilde tehdit oluşturduğu ve hastalığın yayılımını hızlandırdığı görülmektedir. Bu durumun önüne geçmek için; İlgili birimler arasında koordinasyon tesis edilerek, Covid 19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle evde izolasyona alınan kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymalarının özellikle elektronik imkanlar da dahil olmak üzere her türlü tedbir alınarak muhakkak sağlanması, yerinde kontrol çalışmalarına ağırlık verilmesi; Sağlık Bakanlığının ´Hayat Eve Sığar (HES)´, ´Güvenli Alan´ ve ´Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS)´ ile gerekli entegrasyonları sağlayacak merkezi yazılım İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca tamamlanma aşamasında olup, yazılımın tamamlanmasıyla birlikte uygulanmaya başlanacak İl Salgın Denetim Merkezinin koordinasyonunun vali yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İlçe Salgın Merkezlerinin koordinasyonunun kaymakamlarca sağlanması, salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İlçe Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde ´mahalle denetim ekiplerinin´ oluşturularak; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve kolluk birimleri personeli, okul müdürleri ve öğretmenlerin, din görevlilerinin, muhtarlar ve azalarının, apartman veya site yöneticilerinden temsilcilerin (mahalle veya idari birimin büyüklüğü dikkate alınarak 5, 7, 9 veya 11 temsilci şeklinde) kolluk personelinin de bu ekiplere katılımı ile görevlendirilmelerinin sağlanması; Yapılan her türlü bilgilendirmeye rağmen izolasyon kurallarını ihlal eden kişilere idari para cezasının yanı sıra TCK´nın 195. maddesi uyarınca muhakkak adli işlem de tesis edilerek caydırıcılığın sağlanması, gerekmektedir. Vatandaşlarımızın toplu şekilde bir araya gelebildikleri düğün, taziye, toplu ulaşım, sahiller, çok sayıda kişinin bir arada çalıştıkları yerler (OSB vb.) ile gereksiz mobilizasyonun salgının yayılım hızına ciddi manada olumsuz etki edebileceği öngörülerek bu yerler ya da faaliyetler için etkin denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi amacıyla bazı etkinliklere yönelik bazı kararlar alınmıştır. Alınan kararlar arasında şunlar vardır:

Yüz yüze taziye yok
Taziyelere Yönelik: Mezarlık müdürlükleri, sağlık birimleri veya din görevlileri vasıtasıyla vefat eden kişilerin/yakınlarının bilgilerinin temin edilmesi, cenaze yakınlarının bu amaçla görevlendirilen ekipler tarafından ziyaret edilerek Covid-19 tedbirleri konusunda bilgilendirilmesinin sağlanması, taziyelerin telefonla yapılmasına yönelik bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilmesi, bu amaçla taziye yapılacak yerlerde (cenaze yakınlarının evleri de dahil) yüz yüze taziye yapılmaması bunun yerine telefonla taziye bildirilmesi yönünde bilgilendirici afişlerin cenaze evlerine asılmasının sağlanması; Cenaze namazı ve defin işlemlerine sınırlı sayıda yakınının katılımına izin verilmesi.
Düğünlere Yönelik: Düğünlerde müzik yayınlarının en geç saat 23.00 de son bulması, düğün sürelerinin kısıtlanması, en kısa sürede tamamlanmasının sağlanması, mahalle aralarında yapılan sokak düğünlerinin daha geniş alanlarda yapılabilmesi ve mesafe kurallarına uyumun daha kolay sağlanabilmesi için uygun ve mümkün olması halinde okul bahçelerinin tahsis edilmesi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —