Çöpte yaşayan hayvanlar besleyen hayvanseverlerden ´Belediyeler sahip çıksın' çağrısı
Nesrin Geyik/İskenderun
İskenderun ve yöresindeki hayvanseverler, kent çöplüğünde yaşayan hayvanları düzenlediği kampanya ile besledi ve bölgede yaşayanlara destek olmaya çağırdı. Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Arsuz Temsilcisi Serap Çağrı´nin düzenlediği etkinlik, kentin Esentepe mahallesinin Çankaya mevkiindeki çöplük alanda yapıldı ve hayvanseverler burada yaşam mücadelesi veren köpeklere sahip çıktığını belirtti. Bölgede toplanan köpeklerin, çöplük ve taş ocağının bulunduğu alana terk edildiği, bölgede sokaklardan toplanan 250´ye yakın köpeğin bulunduğu öne sürüldü. Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, Hayvan Yaşam Hakları Konfederasyonu, Hatay Doğa ve Yaşam Derneği, İskenderun Sarı Zeybek Derneği, Gaziantep Cehide Derneği yöneticilerinin de katıldığı etkinliğe katılnlar, çöplüğe terk edilen hayvanlara yiyecek verdi, alana göden veterilenler de köpeklerin tedavisiyle ilgilenip, ilaç verdi; ağır yaralı bir köpekte klinikte tedavi edilmek üzere götürüldü. Hayvanseverler, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi yönetimini köpeklere barınak yapmaya çağırdı.
İskenderun çöplüğünde köpeklerin bulunduğunu anlatan Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu başkanı ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Genel Sekreteri Ufuk Bayraktar, 'Sokaklarda zor şartlarda yaşadıkları yetmezmiş gibi oradaki yaşamlarına son verilmiş, bu köpekler dağa atılmış, ülkede ise milyonlarca köpek açlığa ve ölüme terk edilmiştir. Burada bunlarla yakınlaşma imkanı bulduk. Bazı arkadaşlarımız haftada birkaç gün bu hayvanlara yemek vermeye geliyor, ama taşıma suyla değirmen dönmez. Önceliğimiz dağlık alanlara, kırsal alanlara sokak hayvanlarının atılmasına son verilmesi. Sokak hayvanlarının yaşam alanları şehirler ve sokaklardır. Tıpkı biz insanlar gibi bizlerle birlikte yaşamaya hakları var. Binlerce yıl önce kurtları evcilleştirdik, köpek cinsini kendi ellerimizle yarattık. Ne var ki, bu yarattıklarımızdan uzaklaşmak isteyen insan görünümlü varlıklar görünüyor. Bizler buna karşı çıkıyoruz ve Allahın yarattığı bunların yaşam hakları olduğunu belirtiyoruz' açıklamasını yaptı. Çözüm önerilerini de sıralayan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Buraya getirilmiş ve yuva kurmuş hayvanları buradan ayırmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Önce daha fazla hayvanın buraya getirilmemesini sağlayacağız. Bu çöplük ve diğer kırsal alanlara kameralar yerleştirilmesini ve hayvanlarımızın aynı zamanda kısırlaştırılmasını istiyoruz. Burada yaşayan canlarımız için beslenme ve su odaklarının kurulmasını talep ediyoruz.Kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları bu canlarımız içinde yapılmalıdır. Belediyeler buraya mama getirmeli ve mama getiren gönüllülerimize destek olmalıdır.'
Yöreye hayvanların atıldığı bilgileri üzerine gittiklerini anlatan Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli de 'Bu anlamda yasal işlemleri de başlattık. Buraya atılan köpeklerin bazıları küpeli, bazıları küpesizdir. Küpeli hayvanlardan hangi belediyelerin buraya bıraktığı ortaya çıkacak. İlçe belediyeleri veya başka illerden buralara atılan köpekler varsa vatandaşlar bize ulaşsın. Burası yazın cehennem sıcağı gibi ve sıcak başlıyor, hayvanların suya ve sulu besinlere ihtiyacı var. Beslenme ve su odakları yapılması için Hatay Büyükşehir Belediyesine taleplerimizi ilettik ve iletmeye devam edeceğiz' değerlendirmesini yaptı. Çöplükteki köpeklerin tedavisiyle ilgilinin veterinerlerden Ayhan Kaya da, belediyelerin hayvanlar için korunaklı yerler yapması gerektiğini ifade etti. Kaya, 'Belediyeler bu alanı yapsalar, haftalık mama götüren gönüllüler var. Bizler de aşılarını yapıyor, yaralarını temizliyoruz. Onlara bir barınak ve hastalık ve açlıktan ölmemeleri için tedbirler alınması gerekir' dedi. Veteriner İsmail Alaca ise köpeklerin vahşi hayvanlar olmadığını ve kendi kendilerine beslenemeyeceğini anlatarak, 'Sokak hayvanlarının tedavi ve beslenmeleri için geldik. Köpeklerin tecrit edilmesini ve insanlardan koparılmasını doğru bulmuyoruz. Bunlar vahşi hayvanlar değil, avlanamazlar, bizden beslenmeye mahkumlar. Bu durum bizim bireysel olarak çözeceğimiz bir mesele değil. Talebimiz, belediyelerin ilgilenmesi' dedi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55