Tarih: 14.12.2021 14:53

Belediyelere ´mülteci bütçesi´ teklifi

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

 Milletvekili Şahi´in danıyşmanı, gazetemizin sorusu üzerine, Suriye ve Afganistan´dan göç edenleri, parti politikası olarak ´mülteci´ olarak nitelediklerini belirtti.

Yerel yönetim, mültecilerle artan nüfusa yetersiz kalıyor
Hatay Milletvekili Şahin, Suriyeli ve Afgan mülteciler nedeniyle nüfuslarında artış yaşanan belediyelere, yol, su, kanalizasyon, temizlik gibi alt yapı hizmetlerini kesintisiz ve kaliteli bir şekilde sürdürebilmeleri için mülteci nüfuslarının da genel nüfusa eklenerek bütçeden pay verilmesi amacıyla İl Özel İdareleri ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun´da değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.
Kentlerin nüfusunun hızla artması, bazı illerde mülteci nüfusunun artması gibi nedenlerle belediyelerin iş yükünün arttığını, Covid-19 pandemisinde belediyelerin artan nüfusa karşılık hizmet alanlarının da genişlediğini, hijyenin sağlanmasından yoksullukla mücadeleye kadar birçok alanda hizmet vermekte zorlandığını belirten milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde şunlara yer verdi: 'Belediyelerin bağlı bulunduğu bölgede artan hizmetleri karşılayabilmesi için daha çok bütçeye gereksinimleri olmaktadır. Bu anlamda ne yazık ki bütçe gelirlerinden aldıkları pay oldukça düşük oranda kalmakta, bu durum da belediyeleri hizmetlerin sağlanabilmesi için başka çareler yaratmaya zorlamaktadır. Belediye sınırları içerisinde yaşayan tüm vatandaşların ve göçmen, mülteci, sığınmacıların hizmetlerden yararlanabilmesi ve her haneye ulaşabilmesi için bu kanun teklifi ile genel bütçeden aktarılan pay miktarının artırılması amaçlanmıştır. Belediye gelirlerindeki artış hem o kentte yaşayanlara çok yönlü fayda sağlayabileceği gibi hem de hizmet götüren belediyelerin güçlenmesini sağlayacaktır. Özellikle Suriyeli, Afgan mülteci ve koruma statüsündeki sığınmacılar sebebiyle nüfus sayısında yaşanan bu artış, yerel yönetimlerin hizmet verme konusunda personel, araç gereç ve alt-üst yapı hizmetleri açısından yetersiz kalmasına neden olmaktadır. TBMM Başkanlığı´na sunduğum kanun teklifim ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp çeşitli nedenlerle Türkiye´de ikamet eden kişiler nedeniyle nüfusları önemli seviyede artış gösteren iller için kaynak artırımına gidilmesi, belediye bütçelerinin nüfusa göre değil ikamet eden toplam kişi sayısına göre belirlenmesi ve böylece verilecek hizmetin kalitesinin artırılmasını amaçlıyoruz.'

Türkiye, en fazla göç alan 12. ülke
Belediyelerin hizmet sunmasında bütçe sağlanmasının büyük önem taşıdığını kaydeden milletvekili Şahin, “Uluslararası Göç Örgütü rakamlarına göre, Türkiye´de ikamet eden göçmenlerin sayısı 3,9 milyon ve bunların yüzde 90´nını Suriyeliler oluşturuyor. Akın akın kayıt dışı yollarla Afganlar da yurda giriş yapıyor ve AKP buna göz yumuyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına göre belirlenen nüfus sayıları ile belirlenen belediye bütçeleri kendi vatandaşımıza anca yetecekken bir de mültecilerle şişen sayılara yetişmek imkansız hale geliyor. Mağduriyetlerin giderilmesi ve yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi için bu kanun teklifinin bir an önce yasalaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bütçeden pay alınması ile ilave alt yapı ve üst yapı çalışmaları gerçek nüfusa yetecek şekilde yapılabilecek, ihtiyaç dahilinde araç gereç temini ve ek personel istihdam edilebilecek. Böylelikle belediyeler vatandaşlara kesintisiz hizmet sunulabilecek. Yaşanan sorunlar bu ihtiyacı doğurdu. Çözüm üretmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu kanun teklifinin de takipçisi olacağız' açıklamasını yaptı.
Nüfus artışı yaşayan bölgelerde yerel yönetimlerin mevcut imkanlarla vatandaşların ihtiyacı olan temel hizmetleri zorlukla karşıladığını anlatan Şahin, özellikle Suriyeli ve Afgan mülteciler nedeniyle artan nüfus sonucunda belediye hizmetlerin sağlanmasının daha da zorlaştığını ve yerel yönetimlerin bu yükün altından kalkamaz duruma getirdiğini belirtti. Şahin, “Uluslararası Göç Örgütü´ne göre, Türkiye dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12. sırada. Türkiye´de 6 milyon 5 bin mülteci var ve bu sayı Türkiye nüfusunun yüzde 7,2´sini oluşturuyor. Türkiye´de yaklaşık 3,8 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Belediyeler kendi nüfusuna göre aldıkları pay mülteciler eklenince vatandaşlarımıza yapılacak hizmetler için yetmemekte. AKP madem bu mültecileri bu ülkeye getiriyor o zaman bakacak da. Benim vatandaşımın vergisi ile yaşadığı ile verilen bütçe kendisine anca yeterken mülteciler için ek kaynağı hükümet belediyelere vermeli, halka verilecek hizmetleri sekteye uğratmamalıdır' değerlendirmesini yaptı.

Hatay´da kaç göçmen var?
Belediyelerin bütçeden aldığı payın nüfusa göre belirlediğini ve nüfus sayısına göre değil kişi sayısına göre bütçeden pay dağıtılması gerektiğini belirten Hatay Milletvekili Şahin, 'Seçim bölgem Hatay, en fazla Suriyeli misafir eden üçüncü il durumunda. Nüfusu 1 milyon 674 bin, ancak Suriyeli´lerle nüfusu daha da artıyor. Resmi rakamlara göre 438 bin, gerçek rakamlara göre ise yaklaşık 1 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Ancak merkezi bütçeden hak ettiğimiz yatırımı alamıyoruz. Hatay ödediği 12 milyar 514 milyon vergi miktarı ile vergi ödeyen iller arasında 7. sırada, ancak Hatay için ayrılan kamu yatırımları miktarı sadece 408 milyon lira. Şaka gibi; verdiğimiz verginin 30´da 1´i kadar bütçe alıyoruz. Yani verdiğimiz verginin sadece yüzde 3´ü kadar yatırım alabiliyoruz. Bu yatırımın ne kadarının harcandığı ise tam bir muamma. Nereye ve ne kadar harcandığını da bilmiyoruz. Söz verilen yatırımların hiçbiri yapılmadığı gibi zamanında bitirilmesi gerekenler de her yıl erteleniyor. Nüfus sayısına göre değil kişi sayısına göre bütçeden pay istiyoruz' görüşünü kaydetti.

Hatay´da kaç Suriyeli yaşıyor?
Hatay Girişim ve Gıda Sanayi Anonim Şirketinin toplantısında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, ilde yaşayan Suriyeli sayısının açıklanının üzerinde olduğunu savundu. Savaş, 'Kırsaldaki insanımız bir umut olsun diye şehre göç ediyor. Ve iş bulmak istiyor.Yaklaşık 10 yıldır da Hatay´da resmi rakamlara göre Suriye´den gelen 500 bin ama bu işi bilen insanların söylediğine göre 950 ile 1 milyon arasında Suriyeli kardeşlerimiz var. Gerek kırsalda gerekse şehirlerde insanlarımızın iş bulma imkanı gittikçe azalmakta. Bildiğiniz yollar tükenmişse ya yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol açacağız. Bu işi başarmak zorundaydık. Bu performansımızda devam ettiğimiz sürece insanlarımıza ışık ve umut olmaya devam edeceğiz. Bizden destek isteyen kooperatiflerimiz ve kırsaldaki insanlarımız var. 3 bin 300 kişiye ulaştık. Gübre, tohum ve fide konusunda onlarla anlaşıyoruz. Hedefimiz 10 bin ve daha sonraki yıllar 20 bin insanımıza katkı sağlamak istiyoruz. Onlardan en az iki ürün satın alıp üretirken de satın alırken de yanlarında olmak daha onurlu ve huzurlu bir yaşam sağlayacak şekilde geleceğe hazırlamak istiyoruz' değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —